02 / 05 / 2024

Ortaklaşa kullanılan yerlerin tescili!

Ortaklaşa kullanılan yerlerin tescili!

Tapu Sicil Tüzüğünde yer alan hükümlere göre ortaklaşa kullanılan yerlerin tescili nasıl oluyor? Tüzük kapsamında yer alan ortaklaşa kullanılan yerlerin tescili ile ilgili hükümler için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Ortaklaşa kullanılan yerlerin tescili!

Tapu kütüğünde, bilindiği üzere gayrimenkuller üzerindeki hakların durumları kayıt altında tutuluyor. Peki bir ana gayrimenkuldeki ortaklaşa kullanılan yerlerin tescili nasıl olur, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Söz konusu husus ile ilgili hükümler Tapu Sicili Tüzüğü kapsamında 26. maddede şu şekilde sıralanıyor;


Ortaklaşa kullanılan yerlerin tescili 

Madde 26 - Sosyal tesis, ticari mahal, yüzme havuzu, tenis kortu gibi taşınmaz mal veya bağımsız bölümler ortaklaşa kullanıma ayrılmış ise, malik sütununa faydalanan taşınmaz malların ada ve parsel veya bağımsız bölüm numaraları yazılır.

              

Ortaklaşa kullanılan yerler, faydalanan taşınmaz mallarda aynı ada ve parseliçerisinde olabileceği gibi, ortak sınırı olmaksızın ayrı ada ve parsellerde de bulunabilir.    

       

Faydalanan taşınmaz malların kütük sayfasının beyanlar bölümüne, ortaklaşa  kullanılan taşınmaz malın, hangi ada ve parsel veya bağımsız bölümle ortak olduğu belirtilir.  

    

Ortaklaşa kullanılan yerler, kanuni istisnalar dışında, faydalanan bütün taşınmaz mal maliklerinin birlikte istemleri olmadan müşterek mülkiyete dönüştürülemez.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön