29 / 04 / 2024

Ortaklığın giderilmesi davası süresi!

Ortaklığın giderilmesi davası süresi!

Ortaklığın giderilmesi davası, ortak mülkiyette olan gayrimenkulün ortaklığın giderilmesi istemine karşın açılıyor. Peki, ortaklığın giderilmesi davası ne kadar sürer? İşte, ortaklığın giderilmesi davası süresi!



Ortaklığın giderilmesi davası süresi!

Ortaklığın giderilmesi davası, ortak mülkiyette olan gayrimenkulün  ortaklığın giderilmesi istemine karşın açılıyor. Medeni Kanun hükümlerine göre, ortak mülkiyet konularında anlaşmaya varılamadığı takdirde bu uyuşmazlık mahkeme yolu ile çözülebiliyor. Bunun için mahkemeye başvurarak ortaklığın giderilmesi davasının açılması gerekiyor.


Türk Medeni Kanunu 698/I’e göre paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Bu maddeye göre paydaşlığın giderilmesi davası açabilecek kişiler taşınmaz malın paydaşı olan kişiler olarak karşımıza çıkıyor.


Ortaklığın giderilmesi davasını hissedarlardan her biri ayrı ayrı açabileceği gibi birden fazla hissedar diğer paydaşlara karşı da açabiliyor.  Davanın davalısı ise diğer paydaşlar oluyor. Davalı durumunda olan paydaşların da davacılar gibi taşınmazdaki ortaklığın ne şekilde giderilmesi gerektiğine ilişkin talepte bulunma hakları bulunuyor.


Ortaklığın giderilmesi davasında mahkeme 3 ay gibi süre içerisinde karara varabiliyor. Ancak davanın yargıtaya taşınması halinde bu süreç uzayabiliyor. 


Ortaklığın giderilmesi davası, davacıların dışında kalan paydaşlar aleyhine açılıyor. Bütün paydaşların davalı olarak gösterilmesi şartı aranıyor. Her paydaş payı oranında hakka sahip olduğundan şekil bakımdan davaya dahil edilmeleri gerekiyor. 


Ortaklığın giderilmesi davası haciz süresini keser mi?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön