23 / 12 / 2024

Ortaköy Camii Mayıs ayı içerisinde ibadete açılacak!

Ortaköy Camii Mayıs ayı içerisinde ibadete açılacak!

İstanbul Boğazı'nın incisi kabul edilen Büyük Mecidiye (Ortaköy) Camii restorasyonunun yüzde 90'ı tamamlandı. 3 yıldır restorasyon çalışması devam eden cami, Mayıs ayı içerisinde ibadete açılacak...



İstanbul Boğazı'nın incisi kabul edilen Büyük Mecidiye (Ortaköy) Camii restorasyonunun yüzde 90'ı tamamlandı. 3 yıldır restorasyon çalışması devam eden cami, Mayıs ayı içerisinde ibadete açılacak.



İstanbul Boğazı'nın sembol eserlerinden biri olan Beşiktaş'taki Büyük Mecidiye (Ortaköy) Camii'nde restorasyon çalışmalarında son aşamaya gelindi. Halk arasında Ortaköy Camii olarak bilinen eserin restorasyonunu Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Vakıflar Genel Müdürlüğü yürütürken, yüklenici firma olarak saha çalışmalarını Gür Yapı İnşaat üstlendi.


3 MİLYONA MAL OLDU


İstanbul Vakıflar 1. Bölge yetkililerinden alınan bilgilere göre 3 milyon Türk Lirası'na mal olacak caminin restorasyon çalışmalarının yüzde 90'ı tamamlandı. 3 yıldır restorasyon çalışması devam eden cami Mayıs ayı içerisinde ibadete açılacak. İstanbul'a gelen turistlerin ilk durağı arasında yer alan Ortaköy Camii'nin restorasyon çalışmaları 2011 Mayıs ayında başlamıştı. 2013 yılı başında bitirilmesi planlanan restorasyon un uzamasını yetkililer, 'Daha önceki restorasyonlarda kullanılan çimento sıvanın sökülmesi, bazı kapı geçişlerinin taş duvar doldurularak yapılması ve geçmişteki restorasyonlarda insan eliyle yapılan tahribatlar restorasyonun uzamasına sebep oldu' şeklinde açıklıyor.


İNCE İŞÇİLİK UZATTI


Ortaköy Camii'nin restorasyonu hakkında bilgi veren Vakıflar yetkilileri, restorasyon süresince yapılan çalışmalarda çok hassas davrandıklarını bunun da ilk restorasyon süresini uzattığını dile getirdi. Yetkililer, dişçilerin kullandığı küçük aletlere benzeyen araçlarla işlemeler yaptıklarını ve metrekarelerce kalem işi gerektiren yerlerde ince işçilik uyguladıklarını dikkat çekti.


ÖZGÜN HARÇ KULLANILDI


İç cephede daha önceki restorasyonda her yerin çimento sıvayla kaplandığını belirten yetkililer, 'Önceki sıvaların raspası yapıldı. Özgün harç olarak bilim kurulu tarafından da onaylanan 'Horasan' harcı uygulamasını bütün duvarlarda uygulandı' ifadelerini kullandı.


5 kez restore edilmişti


Yapıldığı tarih olan 1853'ten günümüze kadar olan süreçte 5 kez restore edilen Ortaköy Camii'nde restorasyon çalışmalarına başlamadan önce caminin iç, dış ve çatı kısımlarında deniz tuzu ve diğer sebeplerle bozulmalar meydana gelmiş ayrıca çatısında biriken yağmur suları sebebiyle kubbesinden parçalar düşmesi yetkilileri hareket geçirmişti.


Vapur bacaları olumsuz etkiledi


Restorasyon çalışmalarına İstanbul'da bulunan üniversitelerden deneyimli 4 adet öğretim üyesinden oluşan bilim kurulu her hafta yapılan çalışmaları takip ediyor. Yetkililer, dış cephede yapılan çalışmalarda ise hava kirliliği ve vapurların bacalarından oluşan karbon kirliliği tespit ettiklerini ve buna yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi. Yetkililer tuzlu suyun ve buharlaşan suyun dış cepheye olumsuz etki ettiğini belirterek, 'Taş restorasyonu için 25 metre yükseklikte kubbe kuruldu. Kubbe kurulduktan sonra ana kubbe kasnağına baktığımızda önceden aşağıdan bakıp proje çizildiği dönemde öngörülebilenden çok sayıda erozyon olduğu tespit edildi' ifadelerini kullandı.


Yeni Şafak Gazetesi 


Geri Dön