Ortaköy'de 4 katlı bina kirası 15-20 bin dolar
Barları, kumpircileri, kafeleri ve entel pazarıyla Ortaköy Çarşısı'nın yanı sıra Ortaköy Camisi, Esma Sultan Yalısı, Fehime Sultan Yalısı, Hatice Sultan Yalısı Ortaköy'e ayrı hava katıyor. Çarşıda 3-4 katlı müstakil bina kirası 15-20 bin doları buluyor..
İstanbul'da eğlence ve hafta sonu gezmelerinin ilk duraklarından olan Ortaköy, tarih kokan havası ile her dönem dikkat çeken bir lokasyon. İstanbul'un en eski semtlerinden Ortaköy, çoğu zaman Ortaköy Çarşısı ile anılıyor.
İstanbul Boğazı'ndaki tarihi eser bina, köşk ve yalıların izini sürerken yolumuz bu kez Ortaköy'e düştü. Ortaköy, Beşiktaş ilçesine bağlı bir semt. Kumpircilerin olduğu, Ortaköy Camisi önündeki meydanı meşhur... Osmanlı Dönemi'nden beri ilgi çeken Ortaköy, zamanında padişahların sayfiye yeri olmuştu. Doğal hazineleriyle ihtişamlı sarayları Ortaköy'ü taçlandırmış.
Manzara farkı
Ortaköy'ün tarihi bir semt olması ilgiyi artırıyor. Ortaköy'de faaliyet gösteren RE/MAX Smart Ofisi brokeri Tayfur Onaran, "Semtimizde Osmanlı zamanından, Cumhuriyetin ilk yıllarından kalan onlarca yapı var. Manzara devreye girince fiyatlarda büyük fark oluşuyor. Metrekare fiyatı, deniz görmeyen eski evlerde 1500 YTL. Manzaralı sırt kısımda metrekare fiyatı 6 bin dolara çıkar" diyor. Özellikle Balmumcu ve Ulus sırtlarına doğru yapılarda fiyatların yüksekliğine işaret eden Onaran, "Vakıflarla ilgili de birçok yer var. Bunlar ne kiralanabiliyor, ne satılıyor. Bu noktada bir çıkmaz var. Vakıfların elinde, terk edilmiş gibi yerler bulunuyor. Anıtlar Kurulu'nun devreye girmesi lazım. Çok güzel butik otel olabilecek, Boğazı gören restore edilirse talep görebiecek yerler, yarı dökük halde. Özellikle sırt kısımlarda böyle birçok yer var" diye konuşuyor.
Anıtlar Kurulu'nun üzerine düşenler olduğunu savunan Tayfur Onaran, "Bazen bir vakıf veriyor, kiralıyor Anıtlar Kurulu izin vermiyor. Kurul izin verince de vakıf vermiyor" ifadesini kullanıyor.