06 / 05 / 2024

 OSB arazilerinin satış değeri Boğaz'daki lüks yalıları bile geride bıraktı!

 OSB arazilerinin satış değeri Boğaz'daki lüks yalıları bile geride bıraktı!

Organize Sanayi Bölgeleri'nde kira artışları yüzde 150 oranlarına yaklaştı. Bölgedeki metrekare satış fiyatı da Boğaz'daki yalı fiyatlarını aşarken, Marmara Bölgesi söz konusu fiyat artışında açık ara başı çekiyor.



Organize Sanayi Bölgeleri'nde kira artışı yüzde 150'lere yaklaştı. Bölgedeki arazi fiyatları da oldukça dikkat çekti.

OSB'LERDE FİYAT ARTIŞI!

Yüksek enflasyonu kontrol altına almak amacıyla pek çok alanda radikal kararlar uygulanan ülkemizde, ekonominin kalbinin attığı OSB'lerde kira ve arsa fiyatlarında yaşanan yükselişler tüm kalemlerin üzerine çıktı.


METREKARESİ YALI DEĞERİNDE! 

Hükümet tarafından getirilmiş olan yüzde 25'lik artış sınırının hiçe sayıldığı OSB'lerde kira artışları bazı bölgelerde yüzde 140'ın üzerine kadar yükseldi. Diğer bir taraftan söz konusu bu artış yalnızca kiralarla da sınırlı kalmadı, metrekare bazında organize sanayi bölgelerindeki arazilerinin satış değeri boğazdaki lüks yalıları bile geride bıraktı.

MARMARA AÇIK ARA...

Sabah'tan Metin Can imzalı habere göre arazi rantının adeta tavan yaptığı bölgelerin başında da Marmara Bölgesi geliyor. Bursa, Tekirdağ, Kocaeli ve İstanbul'da sayıları 40'a ulaşan organize sanayi bölgelerinde küçük bir arazi satın almak için Boğaz'da bir yalı parasını da gözden çıkarmanız gerekiyor. Arazilerin rant amacıyla uzun zamandır boş tutulmasının da etkisiyle, metrekare fiyatları 2 bin dolara dayanınca üretimde büyük risk de baş göstermiş oldu.

 OSB arazilerinin satış değeri Boğaz daki lüks yalıları bile geride bıraktı!
BÜYÜK TALEP VAR

Son senelerde sanayi yapılarına yönelik artış gösteren taleplerin hem arsa satış değerleri hem de fabrika kira değerlerinde yukarı yönlü bir değişimi beraberinde getirdiğini kaydeden TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "OSB'lerde senelik ortalama kira artışları yüzde 102 seviyelerinde gerçekleşti. Söz konusu bu artışta başı çeken şehirler arasında Malatya, Konya, Antalya, Eskişehir ve Sakarya bulunuyor. Kira artışlarının yıllık enflasyon oranının üzerinde gerçekleştiğini de gözlemliyoruz" diye konuştu.


TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, sözlerine şu şekilde devam etti: "Arsa değer artışlarında İzmir, Manisa, Antalya,  Ankara  ve Eskişehir gibi şehirlerde talep artışları en önemli itici güç olurken Eskişehir'de baz değerlerin düşük olmasının da güçlü artış oranlarında etkisi de var. Piyasası daha oturmuş ve yüksek satış birim değerlerine sahip olan mega kent İstanbul ile yakın çevresinde de ortalamanın kısmen altında artış oranları da gözlemleniyor."


YÜZDE 100'E ULAŞTI

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu doluluk oranlarının yüksek olduğu organize sanayi bölgelerinde talebin önemli bir göstergesi olduğuna da değinen Maya şöyle konuştu: "Düşük doluluk oranları doğrudan talep olmadığının göstergesi şeklinde değerlendirilmiyor. Yeni gelişme sahaları açılmış olan ya da yeni kurulmuş olan organize sanayi bölgelerinde doluluk oranlarının düşük olması söz konusu olabilir. Çalışmaya konu olan organize sanayi bölgelerinin 7 tanesinin haricinde tamamında doluluk oranı yüzde 90'ın üzerinde. Geçen sene 8 OSB bu oranın altında kalırken, Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde doluluk bir yıl içerisinde yüzde 100'e ulaştı. Marmara Bölgesi'nde yüzde 137 ile en yüksek kira artışının yaşandığı Sakarya'da doluluk oranı 2 organize sanayi bölgesi için ortalama yüzde 90 seviyelerinde."
 

Ev sahibinden kiracıya akıl almaz işkence!

Milli Emlak'tan 6 bin TL'ye arazi fırsatı! KDV'den muaf arazileri sakın kaçırmayın!

Deprem sonrası konut krizi devam ediyor! Depremin vurduğu o ilde kira bedelleri iki katına çıktı!


Geri Dön