27 / 04 / 2024

OSB'lerde arsa tahsisi hızlanacak!

OSB'lerde arsa tahsisi hızlanacak!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, OSB'lerde arsa tahsisi süreçlerinin hızlanacağını ve tahsis edilmemiş parsellere ilişkin bilgilere eksiksiz ulaşılacağını söyledi.



Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,  Ankara  Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu'nda düzenlenen 55. Yıl Ödül Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Varank, bu yıl ilk defa Ar-Ge ve girişimcilik alanlarında ödül veriliyor olmasının, ASO'nun konuya ilişkin farkındalığını göstermesi açısından anlamlı olduğunu ifade etti. 

55 firmadan 30'unun bakanlığın verdiği yatırım teşviklerinden faydalandığını söyleyen Varank, "Bu firmaların toplam 8 milyar liralık sabit sermaye yatırımını teşvik belgesine bağlamışız ve 7 bin kişilik ilave istihdam oluşturulmasına katkıda bulunmuşuz" açıklamasında bulundu.

KOSGEB desteklerinden 26 firma faydalanırken, 29 işletmenin de bakanlıkça verilen Ar-Ge Merkezi Belgesi'ne sahip olarak çeşitli avantajlardan faydalandığını söyleyen Varank, "Aramızdaki 11 firma, Ankara Kalkınma Ajansından 3,5 milyon liralık proje desteği almış. Dolayısıyla 2018 yılı ihracatındaki yüzde 17'lik artış ve Türkiye beşinciliği tesadüf değil." diye konuştu.

''1. OSB 10 milyon metrekare büyüyecek''

Ankara'yı güçlü bir sanayi altyapısına kavuşturduğunu anlatan Varank, 1. OSB ile ilgili müspet gelişmeler olduğunu, bölgenin 10 milyon metrekare daha büyüyeceğini, bu rakamın da yaklaşık 300 yeni fabrika ve 50 bin kişilik ilave istihdam demek olduğunu kaydetti.

Kamulaştırma faaliyetlerinin bu yıl başlayacağını söyleyen Varank, mevcut firmaların 2018 performansı hakkında konuştu. Varank, "10'dan fazla firmanın 500 milyon lirayı aşan tutarda yeni yatırım yaptığını gördüm ki bu firmalar güçlü bir ihracat potansiyeline sahip. Mesleki eğitim-istihdam ilişkisi açısından burası Türkiye için bir rol model. Sanayici İşbirliğinde Mesleki Eğitim Projesi ve Erkunt Mesleki Eğitim Merkezi bünyesinde yetişen gençlerimizin yüzde 97'si ilk staj yapmaya gittiği firmada istihdam edildi. Türkiye ortalamasının yüzde 15 olduğu gerçeğinden hareketle mesleki eğitimde Ankara 1. OSB'nin gösterdiği bu performansın, ülkemizin geneline yayılması en büyük arzumuz." dedi.

'Benzersiz Şehirler' hedefi

Üretimi, yenilikçiliği ve Ar-Ge faaliyetlerini artırmak için şehirlerin potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilmesini istediklerini söyleyen Varank, "Seçim manifestomuzda da belirttiğimiz üzere 'Benzersiz Şehirler' hedefini ortaya koyduk. Her bir şehrin kendi coğrafyasına, iklimine, beşeri sermayesine ve büyüme alanlarına uygun gelişme modellerini hazırlayacak, yerli ve milli üretim önceliğimizi hayata geçireceğiz." açıklamasında bulundu.

OSB'ler canlanacak

OSB'leri marka oluşturacak cazibe merkezleri haline getirmek ve tam kapasiteyle çalıştırmak adına adımlar attıklarını belirten Varank, geçen hafta yönetmelik değişikliği yaparak, OSB'lerin daha yatırım dostu üretim alanları olmasının önünü açtıklarını kaydetti. Varank, sadeleştirdikleri yeni mevzuatla sanayi parsellerine yatırımcıları yönlendirmeyi ve OSB'lerin canlandırılmasını hedeflediklerini söyledi. 

OSB'lerde arsa tahsisi hızlanacak

OSB'lerde arsa tahsisi süreçlerinin hızlanacağını ve tahsis edilmemiş parsellere ilişkin bilgilere eksiksiz ulaşılacağını söyleyen Varank, spekülatif arsa tahsis ve satışının önüne geçmeyi amaçladıklarını söyledi. Varank, şunları söyledi: "Yaptığımız değişiklik yatırımların tamamlanabilmesinin önünü açtı. OSB'lerde sanayi parsellerinde atıklardan enerji üreten tesisler kurulabilecek, yönetimler güneş ve rüzgardan elektrik enerjisi üreten tesisler açılabilecek. Yapılan bu değişikliklerin somut sonuçlarını hep birlikte göreceğimize inanıyorum. Daha güçlü bir sanayi altyapısı oluşturmayı en büyük sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Sanayicimize güveniyor, karşı karşıya kaldığı her türlü sorunu çözmek ve yenilikçi fikirlerini hayata geçirmek adına var gücümüzle çalışıyoruz."
 


Geri Dön