29 / 04 / 2024

OSB'lerde arsa rantiyeciliğine geçit yok!

OSB'lerde arsa rantiyeciliğine geçit yok!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "OSB'lerimizi kesinlikle sanayicilerimizin hizmetinde kamusal alanlar olarak görmemiz lazım. Ben OSB'lerde arsa spekülasyonlarına, rantiyeciliğe asla müsaade etmeyeceğim" diye konuştu.



Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşunun (OSBÜK) 17'nci Olağan Genel Kurulu, TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu'nda düzenlendi. Toplantıya, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ta katıldı.

Anadolu Ajansında yer alan habere göre; genel kurulda konuşan Bakan Varank, Türkiye'nin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında yer alması hedefinde girişimci ve sanayicilerin büyük görevi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin geniş ve gelişmiş bir OSB tecrübesine sahip olduğunu sözlerine ekleyen Varank, "Bu süreç içinde, OSB'lerimiz, Türk sanayisinin dünyayla entegre olmasını ve rekabet gücümüzün artmasını sağlayacak bir vizyona, hamd olsun kavuştular. Kendilerini büyütmekle kalmadılar, sanayimizin büyümesinde de lokomotif görevi üstlendiler." dedi.

- OSB projeleri için 7 milyar lira kredi 

Bakanlık olarak tahsis edilen uygun yatırım alanları, sağlanan destek ve kolaylıklarla sanayiciler için "eşsiz" bir yatırım ortamı sağladıklarını vurgulayan Varank, şu ifadeleri kullandı:

"1962-2002 arasındaki 40 yıllık dönemde, yalnızca 80 OSB projesi tamamlanmışken, son 15 yılda hayata geçirdiğimiz OSB sayısı 120 oldu. Yani 2002'ye kadar yılda ortalama 2 OSB açılırken biz yılda ortalama 8 OSB açmış olduk. Tabii bu projeleri hayata geçirmek öyle kolay işler değil. Bunun için gayret gerekiyor, vizyon gerekiyor, kararlılık ve çalışkanlık gerekiyor. En önemlisi de sanayicimizin ve girişimcimizin elinden tutmamız gerekiyor. Gururla ifade etmek istiyorum ki Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak sizleri bu konuda hiç yalnız bırakmadık. Tamamlanan OSB projeleri için yaklaşık 7 milyar lira tutarında kredi kullanılmasına imkan sağladık. Yine bugüne kadar 314 OSB'ye sicil vererek, tüzel kişilik kazandırdık."

2019 Yılı Yatırım Programı'nda 92 OSB projesinin olduğunu söyleyen Varank, "Bu projeler için 1,5 milyar liranın üzerinde harcama yapılmasına imkan sağlayacağız. Buralarda 3 binden fazla parselin inşaatına başlandı, 4 bine yakını henüz proje aşamasında, 12 bin parselde de tahsis işlemleri devam ediyor." şeklinde konuştu. 

- OSB'lerde 2,5 milyon kişilik istihdam hedefi 

Üretime geçen 53 bin 177 parselde 1 milyon 900 bin kişinin istihdam edildiğini söyleyen Varank, sadece son bir yılda OSB'lerde bulunan çalışan sayısını 100 bin kişi artırdıklarını, 2023 yılında OSB'lerde 2,5 milyon çalışan sayısına ulaşacaklarını ifade etti.

OSB'lere yönelik devlet desteklerini artırıp devam edeceklerini söyleyen Varank, bu bölgelerin tam kapasiteyle faaliyete geçmesi için  tedbirler aldıklarını ve gerekli düzenlemeleri hayata geçireceklerini söyledi.

Sanayi sicil belgesine sahip işletmelerin elektrik tüketimleri dolayısıyla ödedikleri yüzde 2'lik TRT payını da kaldırdıklarını hatırlatan Varank, böylece sanayicinin üzerindeki yaklaşık 700 milyon liralık yükün hafifletildiğini sözlerine ekledi.

Bu bölgelere yönelik, yüksek parsel fiyatlarına üst limit getirilmesi, OSB'lerde gayrimenkul yatırım ortaklığı kurma, sanayi sicili alan sanayiciler için emlak vergisi bedelinin kaldırılması gibi düzenlemeler hakkında konuşan Varank, sanayicilerin hafta sonları çalışma izni için belediyelere ödediği ruhsat bedelini de kaldırdıklarını, böylece sanayicinin üzerindeki yaklaşık 400 milyon liraya yakın yükü hafiflettiklerini açıkladı.

OSB'ler içinde bulunan meslek yüksekokullarında okuyan öğrencilere eğitim desteği vermeye başladıklarını sözlerine ekleyen Varank, bu bölgelerde yapılacak mesleki eğitim binaları için kredi desteği sunacaklarını sözlerine ekledi.

- "Rantiyeciliğe asla müsaade etmeyeceğim"

Gelecek dönemde yeni nesil OSB'ler kurmaya başlayacaklarını belirten Varank, "Buralarda enerji ve ham maddelerin daha verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayacağız. Atıkların minimize edildiği, işletmeler arası malzeme ve enerji değişimlerinin üst düzeyde olduğu, yerelleşmenin sağlandığı, ekonomik büyümenin, kalitenin ve sosyal dengenin korunduğu yeni nesil OSB'lerimizi, sanayimizin hizmetine sunacağız." dedi.

Sanayinin nitelikli eleman ihtiyacının giderilmesi için yeni mesleki teknik eğitim okullarının açılması amacıyla çalışmalarına devam edeceklerini sözlerine ekleyen Varank, sanayi sektöründe çalışan kadınların hayatını kolaylaştıracak tedbirleri almayı sürdüreceklerini kaydetti.

Varank, şu açıklamalarda bulundu:

"Tüm bu değişiklikleri sanayicinin önünü açmak, sanayici yatırımdan başka bir şey düşünmesin diye yapıyoruz. Burada ufak bir eleştirim olacak, çok düşük miktarda olsa da bazı OSB'lerde rantiye işlemlerinin olduğuyla ilgili bize şikayetler geliyor. OSB'lerimizi kesinlikle sanayicilerimizin hizmetinde kamusal alanlar olarak görmemiz lazım. Ben OSB'lerde arsa spekülasyonlarına, rantiyeciliğe asla müsaade etmeyeceğim. Bundan sonraki dönemde de gerekli tedbirleri almak için elimden gelen gayreti göstereceğim. Yine sıklıkla gelen şikayetlerden biri yatırım yeri tahsisiyle ilgili birtakım kayırmacılıkların yapılması. Gece yarıları maalesef telefonlarıma mesajlar geliyor. Yatırım iştahı olan, hazırlık yapmış firmalardan 'Sayın Bakanım X OSB'sinde maalesef bize yer tahsisi yapmıyorlar. Bizim hazırlıklarımız var, lütfen yardım edin, biz bu yatırımı yapalım.' diye mesajlar görüyorum. Bundan sonra buna da müsaade etmeyeceğimizi sizlere bildirmek istiyorum. Zaten yönetmeliğimizde gerekli değişikliği yaptık. Eğer bir yatırımcıya tahsis yapılmıyorsa bunun sebebini bize 15 gün içinde yazılı olarak bildirmek zorundasınız, biz de bunda hakkaniyet olup olmadığına karar vereceğiz."

Kamu yararıyla ilgili projelerde de bazı OSB'lerin ayak dirediğine dikkati çeken Bakan Varank,  bunun kabul edilebilir olmadığını, kamu yararı gerektiren projelere hassasiyet gösterilmesi gerektiğini söyledi. Varank, "Mesela bir metro istasyonunun yapılacağı yere OSB müsaade etmiyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. OSB'ler kimsenin babasının malı değil, kamunun malı. Dolayısıyla orada kamu yararı gerektiren projelere gerekli hassasiyeti göstermemiz gerekiyor." diye konuştu.

- "Önümüzdeki dönemin parolası üretim ve yatırım"

OSB'leri sanayinin can damarı ve dinamosu olarak gördüklerini ifade eden Varank, "Sıkıntılarımız elbette var ancak bunları çözecek irademiz de yol haritamız da hazır. Yakında kamuoyuyla paylaşılacak kalkınma planımızda zaten üretimi ve verimliliği tam merkeze koymuş bulunuyoruz." açıkalamasında bulundu.

Gelecek 4 yıllık seçimsiz dönemin kıymetinin çok iyi bilinmesi gerektiğini belirten Varank, "Önümüzdeki dönemin parolası üretimdir, yatırımdır. Daha çok çalışacağız, daha çok üreteceğiz, daha çok istihdam sağlayacağız. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yeni büyüme hikayesini hep birlikte yazacağız." dedi.


Geri Dön