27 / 04 / 2024

Osmangazi Barajı çevresinde tahliye edilen köylülerin sorunları TBMM'de!

Osmangazi Barajı çevresinde tahliye edilen köylülerin sorunları TBMM'de!

Osmangazi Barajı yapım çalışmaları kapsamında yerleşim yerleri boşaltılan çevre köy sakinlerinin sorunları meclis gündemine taşındı. CHP'li Tanal, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Osmangazi Barajı yapım çalışmaları kapsamında yerleşim yerleri boşaltılan çevre köy sakinlerinin sorunlarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Tanal, sorusunun Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın soruları:

1- İstanbul’un Şile ilçesine bağlı Esenceli ve Darlık köyleri, Osmangazi Barajı yapım çalışmaları kapsamında boşaltılmış, her iki köyün sakinlerine yeni bir yerleşim yeri adres gösterilmişti. Kamulaştırma Kanunu kapsamında Esenceli ile Darlık köyü sakinlerinin yönlendirildiği yeni yerleşim alanında konut ve altyapı çalışmalarına başlanmış mıdır?

2- Osmangazi Barajı göl sahasında kalan evlerinden tahliye edilen Esenceli ile Darlık köyü sakinlerinin halen çadırlarda kaldıkları iddiası doğru mudur? Darlık ve Esencelilerin çadırda yaşamaya mahkum edilmesi sosyal devlet ilkesiyle bağdaşıyor mu?

3- Yeni yerleşim yerinde hangi gerekçeyle Esenceli ve Darlık köyü sakinlerine tapu verilmemektedir?

4- Esenceli ve Darlık köyü sakinlerine yeni yerleşim yeri olarak adres gösterilen arazide konut inşasına neden izin verilmiyor? Söz konusu arazi orman vasfı taşıyor mu? Mademki arazi orman vasfı taşıyordu ve konut inşasına izin verilmeyecekti, Esenceli ve Darlıktılar neden bu alana yönlendirilip mağdur edildi?

5- Esenceli ve Darlık köylerinin taşınmasını içeren Kamulaştırma Kanunu neden tam olarak uygulanmamaktadır? Kanunun çıkarılmasında yanlışlık mı yapıldı? Kanunda herhangi bir eksiklik yoksa Esenceli ve Darlık köyü sakinleri için yeni yerleşim yeri kurulmasına neden engel çıkarılmaktadır?


Geri Dön