30 / 04 / 2024

Osmanlı Devleti'nin ilk toplu konut projesini biliyor musunuz?

Osmanlı Devleti'nin ilk toplu konut projesini biliyor musunuz?

İstanbulluların eğlence merkezi olarak gördükleri Akaretlerin Osmanlı Devleti'nin ilk toplu konut projesi olduğunu biliyor muydunuz? 



Bugün İstanbullu vatandaşların eğlence merkezi olarak gördükleri Akaretlerin Osmanlı Devleti'nin ilk toplu konut projesi olduğunu biliyor muydunuz? 

Akşam gazetesinde yer alan habere göre, Akaretleri önemli ve özel kılan aslında muhtemelen birçoğumuzun bilmediği bu özelliği. 

Akaretler Beşiktaş'ın ortasında bambaşka bir dünya. Yokuşunu tırmandığınızda geçmişi 19. yüzyıla kadar uzanan muhteşem binalar görürsünüz. 1875 yılında Sultan Abdülaziz döneminde sarayda çalışanların ikamet etmesi için inşa edildi bu sıra evler. Bugünkü lojman mantığı da denilebilir. Bu binaların bir kısmı da kiraya veriliyordu. Buradaki amaç da Aziziye Camii'ne gelir sağlamaktı. Zaten kelimenin anlamına baktığımızda Akaret kelimesinin 'gelir getiren mülk' demek.

Akaretler zamanında tanıdık isimlere de ev sahipliği yapmış. Mesela Balkan Savaşları esnasında Mustafa Kemal, annesi Zübeyde Hanım ve kız kardeşi Makbule İstanbul’a göç ederek 1912-1918 yılları arasında Akaretler’de yaşadı. Ünlü saray ressamı Fausto Zonaro da burada yaşadı.

 


Geri Dön