04 / 05 / 2024

Oteller, İranlı turistin ayağına kırmızı halı seriyor

Oteller, İranlı turistin ayağına kırmızı halı seriyor

Turizmde Almanya ve Rusya Federasyonu üzerken, yakın komşular yüz güldürüyor



Türkiye'ye gelen İranlı sayısı geçen yıla göre yüzde 11'den fazla arttı, turist sayısı ilk yedi ayda 715 bini geçti. 10 yıldır bu ülkede faaliyet gösteren Bilban Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Bilban, Türkiye tatilinin İranlılara 'ilaç gibi' geldiğini söyledi.  
 
Yaşanan sıkıntıların Türk turizmcisinin İran'a ilgisini artırdığını kaydeden Bilban, "Alman ve Rus pazarında iflas eden tur operatörleri İran'a yöneldi. 10 yıl önce 'İranlı turist getireceğiz' dediğimizde selamımızı almayan otelciler bile şimdi kırmızı halı seriyor." dedi.

Bilban Turizm'in davetlisi olarak Türkiye'de bulunan İranlı 40 turizm acentesi sahibi ve yetkilisi, Antalya'daki otelleri gezdi. Bilban Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Bilban, 5 yıl önce durdurulan direkt seferlerin yeniden başlatılmasını istedi. Antalya'ya direkt seferlerin kalkması sebebiyle uçakların Isparta,  Adana  ve Gaziantep'e indiğini aktaran Bilban, bu durumun sıkıntı oluşturduğunu söyledi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın devreye girerek konuyu İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a 3 kez iletmesine karşın çözüme ulaşılmadığını anlatan Bilban, direkt seferlerin yeniden başlaması halinde Antalya'ya gelen İranlı sayısında daha fazla artış yaşanacağına dikkat çekti.

Cezeyre Beheşt acentesinden Aras Kermanşah ise cumhurbaşkanlığı seçimleri, Ramazan ayının yaza denk gelmesi ve ekonomik kriz sebebiyle bu yıl ülke dışına çıkan İranlı sayısında azalma olduğunu söyledi. Kermanşah, İranlı turistlerin Türkiye'de en çok İstanbul,  Ankara  ve Antalya'yı tercih ettiğini belirtti. Tatili sevmeleri sebebiyle ekonomik durumu yerinde olan her İranlının yılda en az bir kez yurtdışına tatile çıktığını anlatan turizmciler, Türkiye'de 5 yıldızlı otellerde ya da tatil köylerinde konaklandığı bilgisini verdi.

Narvan Turizm Genel Müdürü Muhammed Hüseyin Raşid de İranlıların daha çok dinlenmek amacıyla tatile çıktıklarına değindi. Ankara'nın diplomatik işlemler için tercih edildiğini kaydeden Raşid, "İstanbul ticaret, Antalya eğlence için tercih ediliyor. İran'dan Antalya'ya direkt uçuş olmadığı için yolculuk uzuyor ve yorucu oluyor. Birçok turist, bu yorucu yolculuğa katlanmak istemeyebiliyor." diye konuştu. İstanbul, yılın her ayı İranlı turist ağırlarken, Antalya ağırlıklı olarak Nevruz'da ve haziran ile eylül ayları arasındaki yaz döneminde tercih ediliyor. İranlıların 10 günlük Nevruz Bayramı döneminde tatil için bir numaralı tercihi Türkiye olmuştu. 20 Mart 2009'dan itibaren Türkiye'ye gelen İranlı sayısı 50 bin kişiye ulaştı. RIXOS Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, "Antalya'yı mart ayında İranlılar kurtardı." demişti. Özellikle Antalya'da otellerin mart ayında kurtarıcısı oldular. Farsçada 'yeni gün' anlamına gelen Nevruz, İranlılar için yeni yıl kutlamaları olarak kabul ediliyor. İranlılar, bu bayramı iki hafta süreyle geniş organizasyonlarla kutluyor.
Kenan Baş/Zaman


Geri Dön