28 / 04 / 2024

Otogar-Başakşehir metro hattı açılışı bugün yapıldı!

Otogar-Başakşehir metro hattı açılışı bugün yapıldı!

27,1 kilometre uzunluğundaki Otogar-Başakşehir metro hattının resmi açılışı bugün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşti...




Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Gerçek çevreci AK Parti iktidarıdır. Ey CHP, sen kim çevrecilik kim? Öyle Taksim Meydanı'na çıkıp, orada nara atmakla çevreci olunmuyor. Kaç tane ağaç diktin bundan bahset" dedi.


Erdoğan, Bağcılar Meydanı'nda, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, Esenler Otogar-Bağcılar-Mahmutbey- Olimpiyatköy- Başakşehir metro hattının açılışındaki konuşmasında, bu  metro hattının İstanbul'a, İstanbullular'a hayırlı olmasını temenni etti.


İstanbul'un bugün, 22 kilometrelik yeni bir metro hattına daha kavuştuğunu hatırlatan Erdoğan, "Açılışını yaptığımız hat ile İstanbul'da metro hatları uzunluğu artık 124 kilometreye ulaşıyor. 2004 yılında İstanbul'daki metro hattı uzunluğu 45 kilometre idi. 9 yılda bu hatlara 79 kilometre yeni hat ekledik ve toplam hat uzunluğu 124 kilometreye çıktı" diye konuştu.


Erdoğan, "Bağcılar'ın dili olsa da konuşsa" diyerek, Bağcılar'ın ilçe olduğu zaman sokaklarında çizmeyle dolaştıklarını, seçim kampanyasını böyle yaptıklarını anlattı. 


Başbakan Erdoğan, "Çünkü hizmet, Londra Asfaltı'nın altına yapılırdı ama Londra Asfaltı'nın üstüne, Bağcılar'a, Esenler'e, Göngören'e hizmet yoktu. Bizimle beraber, hamdolsun buralarda belediye başkanlıklarını kazandık, Bahçelievler de dahil, bir anda buraların çehresi değişti. Çünkü bizim zihniyetimizde hizmet var, efendilik yok. Lafla peynir gemisi yürümüyor" dedi.


Asrın projesi olarak isimlendirilen MARMARAY’ı, denizin 62 metre derinliğinde, boğazın 62 metre derinliğinde, 29 Ekim’de, Cumhuriyetin 90’ıncı kuruluş yıldönümünde hizmete açacaklarını bildiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Hep beraber, o gün orada olacağız. Londra'yı, Pekin'e bağlıyoruz. 10 yıllarca, yüz yıllarca hayaldi, bizimle gerçek oldu. Çünkü biz, ne aldatan olacağız ne aldanan olacağız dedik. Adımı attık ve hamdolsun o dev proje 29 Ekim'de açılacak. Bitmedi. Ardından, Haliç Metro Geçiş Köprüsü’nü tamamlıyoruz. Böylece artık Yenikapı'ya kadar metroyla gelme imkanını yakalıyoruz.


Neler oluyor neler. Yenikapı Transfer Merkezi'ni de tamamlıyoruz, İstanbul'daki tüm raylı sistemleri birbirine bağlıyoruz. Onun hemen yanıbaşında inşallah dev bir meydana kavuşuyoruz. Şu anda orada çalışmalar başladı. Yenikapı'da dev bir meydan ve bu meydanda aynı anda 750 bin kişi toplanabilecek. Burası İstanbul. Kazlıçeşme'yi geçenlerde gördünüz, 1 milyon 200 bin kişiyi aldı. Hep beraber orada toplandık. Niçin toplandık? Halkın iradesine saygı için toplandık, demokrasi için toplandık ve kırarak, dökerek değil, barış içinde, sevgiyle, saygıyla bir araya geldik."


- "Daha az araç kullanılacak


Başbakan Erdoğan, Anadolu yakasında, Cumhuriyet tarihinin en büyük metro yatırımı olan Kadıköy-Kartal Hattı'nın hizmete açıldığına değinerek, yapımı devam eden Kartal-Kaynarca Hattı'nın 4,5 kilometre olarak bu hattı da Anadolu yakasına kazandırılacağını belirtti.


"Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metrosu'nu da inşallah 2015 yılında bitirip, hizmete alacağız" diyen Erdoğan, şu anda inşaatı devam eden, ihalesi yapılan, proje aşamasında olan hatlar da bittiğinde İstanbul’da toplam metro uzunluğunun 708 kilometreye ulaşacağını kaydetti. 


Erdoğan, alanda karşısında 50 bini aşkın insanı gördüğünü ifade ederek, şunları söyledi:


"Bugün açılışını yaptığımız Otogar - Bağcılar - Mahmutbey - Olimpiyatköy - Başakşehir Metrosu 18 istasyonla hizmet verecek. Yeni metro hattımız saatte ne kadar yolcu taşıyacak biliyor musunuz? 111 bin yolcu taşıyacak. Engelli vatandaşlarımızın rahat kullanımı için ne gerekiyorsa yapıldı. Bu açılışını yaptığımız hat, yaklaşık 1,5 milyar dolara mal oldu. Eski rakamla bunu söyleyecek olursak yaklaşık 3 katrilyon Türk Lirası. Ancak bu hat sayesinde, İstanbul’a, İstanbullular'a çok önemli tasarruflar sağlıyoruz. Bu güzergahta, kişi başına günlük 60 dakika zaman tasarrufu sağlanmış olacak.


Toplu taşımada işletme maliyetleri, yol bakım onarım giderleri, kaza maliyetleri, akaryakıt tasarrufu göz önüne alındığında sadece 2013 yılı için bu sistemin ekonomiye katkısı yaklaşık 200 milyon dolar. Bu hat vesilesiyle daha az araç kullanılacak ve atmosfere salınan karbondioksit emisyonunda yıllık 86 bin 350 ton azalma olacak. Çevreciler, gelin bakalım bunu görün. Gerçek çevreci AK Parti iktidarıdır. Ey CHP, sen kim çevrecilik kim? Öyle Taksim Meydanı'na çıkıp, orada nara atmakla çevreci olunmuyor. Kaç tane ağaç diktin bundan bahset. Acaba bu salınım gazlarına karşı emisyon noktasında ne kadar adım attın bunu söyle."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Başakşehir-Otogar arası 30 dakikada kat edilecek. Bağcılar ile Olimpiyat Köyü arası  16 dakikaya, Bağcılar-Başakşehir arasındaki yolculuk süresi ise sadece 20 dakikaya inecek" dedi. 


Erdoğan, Esenler-Otogar-Bağcılar-Mahmutbey-Olimpiyatköy-Başakşehir metrosunun açılış töreninde yaptığı konuşmada, zamanla yarıştıklarını belirterek, şunları söyledi:


 ''Boğazda inşallah 29 Ekim'de açılışını yapacağımız metro ile onun biraz daha aşağısında çift katlı tüp geçit yapıyoruz, yine denizin altında. O ne zaman bitiyor? O da  2015'te bitiyor. Böylece boğazın üzerinde, ikisi denizin altında olmak üzere, 3 tane de köprü olmak üzere, denizin altında olanlar; birincisi iki katlı tüp geçit otomobiller geçecek. İkincisinden hızlı tren geçecek. Üçüncüsü Atatürk Köprüsü, dördüncüsü Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, beşincisi de inşallah Yauz Sultan Selim Köprüsü. O da 2015'de inşallah bitecek. Kardeşlerim zamanla yarışmak durumundayız. Zamanla yarışıyoruz. Bu millete, bu yakışır bu.''


Bir büyük olarak, bir Başbakan olarak gençlere seslendiğini kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:


''Tabi siz 20 yıl öncesinin Bağcılar'ını bilmezsiniz. Hani bazıları gençleri istismar yoluna gidiyor. 'Bu gençler bizim umudumuz'. AK Parti ne diyor, hayır mı diyor? Gençler bizim tabi umudumuz. Ama ey Kılıçdaroğlu, sen bu gençlere ne verdin de konuşuyorsun? Ne verdin? Biz eğitiminden sağlığına, ulaşımından bütün alt yapısına, adaletiyle, emniyetiyle şu anda hazırlanan Fatih Projesi'yle okullarda attığımız adımlarla gençliğimizi kuşattık. Onlara imkanlar hazırladık. İşte şu Bağcılar'da oturan kardeşlerime sesleniyorum. 1990'da, ah benim sevgili gençlerim, sevgili yavrularım. Siz daha yoktunuz. 20 yaşındaki gençler için konuşuyorum. Ama bu Bağcılar'da şu gördüğünüz caddeler de yoktu. Buralar bataklıktı. Buralarda çamurdan geçilmezdi. Ama şimdi bu modern Bağcılar var.


1994'de Büyükşehir Belediye Başkanı oldum. O zaman burada Belediye başkanı şu anki milletvekilimiz Feyzulah Kıyıklık beydi. Beraber çalıştık. El ele verdik. Omuz omuza verdik ve Bağcıları'ı ayağa kaldırdık. Daha sonra görevi Lokman kardeşimiz devraldı. Ve onunla beraber durmak yok yola devam dedik. Şu anda da daha ileri gidiyoruz. Buda bize yetmez yeşiliyle, her şeyiyle. Acaba 20 yıl önce denseydi ki Bağcılar'dan metro geçecek inanır mıydınız? Buyurun işte bugün AK Parti iktidarıyla buraya metroda geldi. Mesele bu. İş bilenin kılıç kuşananın. Olay bu.''


Yeni metro hattı ile birlikte Esenler Otogarı'ndan metroya binen bir vatandaşın 10 dakikada Bağcılar Kirazlı'da olacağını dile getiren Erdoğan, Başakşehir-Otogar arasının 30 dakikada kat edileceğini, Bağcılar ile Olimpiyatköy arasının 16 dakikaya, Bağcılar-Başakşehir arasındaki yolculuk süresinin ise 20 dakikaya ineceğini söyledi.


Başbakan Erdoğan, Marmaray'ın devreye girmesi ve Anadolu ve Avrupa Yakalarındaki metro sistemlerinin entegre hale gelmesi ile birlikte Üsküdar ile Başakşehir arasının 60 dakikaya ineceğini ifade ederek, ''Başakşehir’den Kartal, yani İstanbul’un Batı ucundan Doğu ucu, 89 dakikada kat edilebilecek. Öyle dur kalk falan yok. Sakin sakin oturacaksın. Kitabını, gazeteni alacaksın eline. Okuyacaksın, beyler gibi belirlenen saatte, belirlenen hedefe, ulaşacaksın. Bu büyük hizmetin, bu büyük yatırımın İstanbul’a, İstanbullular'a tekrar hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçen tüm kuruluşlarımızı, başta Büyükşehir Belediye Başkanımı, meclis üyelerini, tüm başkan yardımcılarını, yüklenici firmayı, tekrar tekrar tebrik ediyorum. Her birine teşekkür ediyorum'' diye konuştu.


AA


Geri Dön