28 / 04 / 2024

Otomobil alacaklar dikkat! ÖTV'de değişiklik geliyor mu? Araba fiyatları düşecek mi? 

Otomobil alacaklar dikkat! ÖTV'de değişiklik geliyor mu? Araba fiyatları düşecek mi? 

Otomobil alacak birçok kişi ÖTV'de bir değişiklik olup olmayacağını merak ediyor. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, araç piyasasındaki son durum ile ilgili konuştu. İşte detaylar...



Otomobil piyasası son dönemde en durgun zamanlarından birini yaşıyor. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, araş piyasası ile ilgili son dakika açıklamalarında bulundu. Hayrettin Ertemel, ÖTV oranlarında bir değişiklik olup olmayacağına ilişkin de değerlendirmelerini dile getirdi. 

Açıklamasında "Son günlerde otomotivde ÖTV artışı ile alakalı bazı sebeplere dayandırılarak Bakanlığımızın artış öngören bir çalışma yürüttüğü söyleniyordu" ifadelerine yer veren Ertemel, ÖTV oranının tüm vergi gelirlenin ortalama yüzde 10'unu oluşturduğunu belirtti. 

Otomobil alacaklar dikkat! ÖTV de değişiklik geliyor mu? Araba fiyatları düşecek mi? 

ÖTV YÜKSELECEK Mİ? 

Milliyet'te yer alan habere göre; İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel, satışların yüksek olması nedeniyle hedeflenen ÖTV gelirinin yüzde 75'inin ilk 6 aylık dönemde yakalandığını vurguladı ve "Beklenen gelirin hedeflenen süreden önce oluşması ve şu an için piyasamızda var olan genel durağanlık gibi sebeplerle ÖTV’de artış beklemiyoruz" diye konuştu. 

SIFIR ARABA ALMAK ŞU AN DOĞRU MU? 

Hayrettin Ertemel, Temmuz'da distribütörlerin yüzde 5 ile yüzde 10 arasında zamlar uyguladığının altını çizdi ve "Bu noktada kur artışı temel gerekçe olsa da bu artışların nasıl belirlenerek hayata geçirildiği de oldukça önemlidir" açıklamasında bulundu. 

Otomobil piyasasının, distribütörden başlayan yetkili bayi, ikinci el otomobil satıcıları, kiralama firmaları ve nihai tüketicileri kapsayan bir zincirden oluştuğunu aktaran Ertemel, "Bu sebeple olağan dışı fiyatlamaların tüm bu zincir üzerinde denetlenmesi ve varsa tespit edilmesi piyasamıza fiyat ve işleyiş anlamında daha da faydalı olacaktır" açıklamasında bulundu. 

Otomobil alacaklar dikkat! ÖTV de değişiklik geliyor mu? Araba fiyatları düşecek mi? 

Diğer taraftan Ticaret Bakanlığı'nın geçen ay bireysel kullanıcıları da dahil ederek 6+6 yönetmeliğinin süresini 1 Ocak 2024 tarihine kadar uzattığının altını çizen Hayrettin Ertemel, böylece ticari maksatlı araç alan birçok kişinin siparişlerini iptal ettiğini vurguladı. 

Ertemel, açıklamasında "Bu boşluğu ihtiyaç doğrultusunda araç alan vatandaşlarımızın siparişlerinin öne çekilmesi doldurarak temmuz ayı tarihi rekora ulaşan satış adetlerine ulaştı" ifadelerine yer verdi. 

Bir süre sonda bu taleplerin de karşılanması ile satış adetlerinde düşüş olabileceğine değinen Ertemel, "Ayrıca sıfır otomobildeki tedarik sorununun azalması ile de fiyat artışlarının durabileceği düşüncesindeyiz. Bu sebeplerle yıl sonuna doğru markalar bazı kampanyalar düzenleyebilir" dedi ve araç alacakların bu süreci takip ederek karar verebileceklerini aktardı. 

Otomobil alacaklar dikkat! ÖTV de değişiklik geliyor mu? Araba fiyatları düşecek mi? 

İKİNCİ EL ARAÇ FİYATLARI DÜŞECEK Mİ? 

İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel, krediye erişimde yaşanan zorluklar ve sıfır araçta tedarik sorununun azalması gibi nedenlerle  ikinci el otomobilde talebin şu an için geçtiğimiz aylara göre daha düşük olduğunu aktardı. 

Konuya ilişkin "Fiyatlar açısından bakıldığında da hem talepte olan azalma hem de 6+6 yönetmeliğinin etkisiyle spekülatif fiyatların önüne geçilmiş durumda. Hatta bu manada bir miktar da düşüş söz konusu" açıklamasında bulunan Ertemel, sıfır fiyatlar artmazsa, krediye erişimin de rahatlamasıyla bir süre sonra piyasanın yeniden hareketleneceğine dikkat çekti. 

Ertemel, söz konusu açıklamasını "Fiyat konusunda istikrarı yakalayarak, geçmişe göre daha sağlıklı şekilde seyrine devam edecektir" ifadelerini kullanarak tamamladı.  

Son Dakika! Yine deprem oldu!

Kabul etmeyene evi kiralamıyorlar! Ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarında yeni kriz: Teminat senedi!

Okula başlama maliyeti yüzde 126 yükseldi! Okul öncesinde 17.234 TL, ilkokulda 28.295 TL, lisede 31 bin TL maliyet! 

Türkiye'deki 20 milyon konutun üçte biri dönüşmeli! Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan kentsel dönüşüm açıklaması! 


Geri Dön