29 / 04 / 2024

Otomobil alacaklar dikkat! Satışlar hız kesti! İkinci elde fiyatlar düşecek mi?

Otomobil alacaklar dikkat! Satışlar hız kesti! İkinci elde fiyatlar düşecek mi?

Yatırımcının çıkış yaptığı otomotiv piyasasında rekor satışların dönemi sona erdi. Bayilerdeki sipariş kuyruğunun erimesiyle Ağustos'ta satışların 80 bin seviyesinde olması öngörülüyor. Peki otomobil fiyatları düşecek mi? İşte sektör temsilcilerinin görüşleri...



Yatırımcının çıkış yaptığı otomotiv piyasasında rekor satış döneminde sona gelindi. Hızla artan fiyatlar ve finansmana erişimde yaşanan zorlukların yanı sıra, yatırımcının rağbet göstermemesi sebebiyle talebin daraldığı piyasada satışlar da yavaşladı. 

Son üç aydır 110 bin adedin üzerinde satışların yapıldığı ve aylık bazda tarihi rekorlara imza atılan pazarda, bayilerdeki sipariş kuyruğunun erimesiyle ağustos ayı satışlarının 80 bin seviyesinde olacağı öngörülüyor. 

Otomobil alacaklar dikkat! Satışlar hız kesti! İkinci elde fiyatlar düşecek mi?

Ekonomimcom'dan Aysel Yücel'in haberine göre; . Satışların hızını kesen bir diğer unsur da otomotiv fabrikalarının senelik bakım dönemi sebebiyle üretime birkaç hafta mola vermesi oldu. Fabrikaların kapanması, daha ulaşılabilir olan yerli otomobillerin arzının kısıtlanmasına sebep oluyor. 

Sektör yetkilileri, talepteki yavaşlamanın hız kazandığına, bayilerde kuyrukların eridiğine vurgu yaptı. 

MAİS AŞ Genel Müdürü Berk Çağdaş, Ağustos'ta otomotiv satışlarının en fazla 90 bin adet olmasını beklediklerine dikkat çekti. Berk ÇAğdaş, satışların hız kesmesinde talepteki yavaşlamanın yanı sıra fabrikaların  senelik bakım çalışmaları sebebiyle üretime dönemsel ara vermesinin de etkisi olduğuna vurgu yaptı. PPK’nın geçen hafta politika faizini artırmasının satışlara etkisi ile ilgili de konuşan Çağdaş, "Elbette faizlerin artmasının satışlara olumsuz etkisi olacaktır ama zaten finansal kurumlar oto kredisi kullandırmıyordu. Satışlarımızın yüzde 95’i peşindi" ifadelerine yer verdi. 

Otomobil alacaklar dikkat! Satışlar hız kesti! İkinci elde fiyatlar düşecek mi?

Yetkili satıcılar da talepteki yavaşlama ile doğrultulu şekilde Ağustos'ta tomobil ve hafif ticari araç satışlarının 80 bin adet seviyesinde olacağını tahmin ediyor. Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, konuya ilişkin "Ağustos ayında toplam pazarda 75-80 bin adede yakın satış öngörüyoruz" açıklamasında bulunarak, Eylül'ün de genelde Ağustos'la paralel olduğunu belirtti. 

Açıklamasında "Çünkü okullar açılıyor ve masraflar artıyor. Bizim satışlarımız ekimden sonra ivme kazanıyor aslında. Ancak bu yıl gidişatı görmeye çalışıyoruz. Kurların artışıyla çok yüksek seviyeye geldi fiyatlar" ifadelerini kullanan Gülan, ekonomik yerli araçların 1 milyon lira sınırına dayandığının, bu nedenle satışlarda duraksama hissedileceğinin altını çizdi. 

Otomobil alacaklar dikkat! Satışlar hız kesti! İkinci elde fiyatlar düşecek mi?

Sıfır araç pazarında yaşanan talep daralması son aylarda satışların düştüğü ikinci el piyasasını da etkiliyor. Otomerkezi’nin CEO’su Muhammed Ali Karakaş, kuradaki düşüşün tüketicileri sıfır kilometre araç fiyat listesinde beklentiye soktuğunu aktardı ve "Yatırımcı piyasadan çıkıyor, ihtiyaç sahipleri de eylülde piyasayı takip edecek. İkinci elde fiyatlar yüzde 3-4 daha düşer" açıklamasında bulundu. 

Karakaş, ikinci elde en kötü ayların geride kaldığını düşündüklerini söyledi.

Otomotiv veri analiz şirketi Cardata’nın CEO’su Hüsamettin Yalçın, ikinci el araç fiyatlarındaki köpüğün sene sonuna kadar düşmeye devam etmesini beklediklerini dile getirdi. 

Açıklamasında "Sıfır kilometre araç fiyatları döviz kuruna endeksli olduğu için bir düşüş beklemiyoruz. Ancak markaların uzun bir aradan sonra yeniden satış kampanyaları yaptığını görüyoruz. İkinci el fiyatlarında da bir normalleşme olacak yılsonuna kadar" ifadelerini kullanan Yalçın, tüm olumsuzluklara rağmen yılsonunda satışların 1 milyonun üzerine ulaşmasını öngördüklerini söyledi. 

Yalçın, konuya ilişkin açıklamasını, "Yüksek enflasyon devam ederse yatırımcı yeniden otomobile yönelebilir. Yılsonuna kadar her ay 80 bin ila 120 bin arasında satış beklentimiz var" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Altında pazartesi sürprizi! Kapalıçarşı'da 1 çeyrek altın ne kadar oldu? 28 Ağustos 2023 canlı altın fiyatları

Beklenen İstanbul depreminin büyüklüğü 7.9'u bulabilir! Japon uzman bu 7 ilçeyi uyardı: Binalarda çok hasar olacak!

SSK, Bağkur, Emekli Sandığı emeklileri hemen buraya bakın! Emekli zammında son dakika! Rakamlar tek tek hesaplandı!


Geri Dön