16 / 05 / 2024

Otomobil alacaklar dikkat! Sıfır araç aldı bin pişman oldu!

Otomobil alacaklar dikkat! Sıfır araç aldı bin pişman oldu!

İstanbul'da 2022 yılında 373 bin 469 TL'ye sıfır araç alan Aylin Altaner, otomobili 1423 kilometredeyken motor arızası verdi. Ancak bayi otomobili değiştirmek yerine motoru değiştirmeyi teklif etti.



Aracını otoparka çektirip mahkemeye başvuran kadın mahkemeden gelecek kararı bekliyor. Karar otomobil almayı düşünenleri de yakından ilgilendiriyor. İstanbul Üsküdar'da yetkili bayiden 2022 yılında 373 bin 469 liraya sıfır kilometre otomobil satın alan Aylin Altaner'in aracı, yaz tatili için gittiği Aydın'ın Didim ilçesinde arıza yaptı.  Aracı 1423 kilometrede iken Aydın'da bir servise götüren kadın otomobilini teslim aldıktan sonra İstanbul'da bayinin yolunu tuttu. Yetkili serviste kontrol edilen otomobilin motorunun su kaçırdığı tespit edilirken servis yetkilileri garanti kapsamında motorun yenisiyle değiştirilebileceği teklifinde bulundu. Otomobilin yenisiyle değiştirilmesini isteyen Aylin Altaner'in talebi bayi tarafından kabul edilmedi. Tüketici mahkemesine başvuran Altaner, mahkemeden gelecek kararı bekliyor.

Altaner, otomobilinin önce 146 kilometredeyken iç aksamdan kaynaklı arıza verdiğini ardından tatilde Aydın'ın Didim ilçesinde büyük bir arıza ile karşı karşıya kaldığını kaydetti. İkaz ışıkları yanında aracını durduğunu ve kaputu açtığında motor suyunun neredeyse bittiğini gördüğünü belirten Altaner, Aydın'da gittiği yetkili serviste bir hafta kalan araçta arıza tespit edilmediğinin söylendiğini ifade etti. İstanbul'daki yetkili serviste aracın motorunun söküldüğünü ve suk kaçırdığının ortaya çıktığını dile getiren Altaner,  "Garanti kapsamında motorun değiştirilmesini önerdiler fakat ben sıfır araçta bu onarımı kabul etmeyeceğimi söyleyip, yenisiyle değiştirilmesini istedim, reddedildi. Daha sonra tüketici mahkemesi için yol açıldı. Maalesef uzlaşma sağlanamadı. Araba, motoru sökülmüş ve arka koltuğa konulmuş vaziyette bana teslim edildi. Çekiciyle aracı otoparka aldım. Arabam var ama kullanamıyorum, otoparkta duruyor. Mahkemeden sonuç bekliyorum" şeklinde konuştu.

"MOTOR HASARI GİZLİ AYIP"

Altaner'in avukatı Filiz Karadan da otomobilin ayıplı olduğunu ve bayinin yenisiyle değiştirmesi gerektiğini kaydetti. Böyle bir durumda tüketicinin, aracın değiştirilmesi talebinde bulunmasının hakkı olduğunu dile getiren Karadan,  motor hasarının, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun değerlendirildiğinde, gizli ayıp teşkil ettiğini, sıfır kilometre bir araçta olmaması gereken, görünmeyen gizli bir ayıp olduğunu, aracın ayıplı olduğunun kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

"ARACIN DEĞİŞTİRİLMESİ ZORUNLU"

Mahkemeye başvurduklarını ve aynı zamanda durumu CİMER'e de ilettiklerini bildiren Karadan,  Tüketici Kanunu'nun 11. maddesi kapsamında, ayıplı olması halinde tüketicinin aracın değiştirilmesinin talep etmesinin hakkı olduğunu, ithalatçı firma ve yetkili bayinin aracı değiştirmesinin zorunluluk arz ettiğini dile getirdi. (AA)

 


Geri Dön