02 / 05 / 2024

Otomobil fiyatlarında son durum ne? Sıfır kilometrede 400 bin TL’nin altında kaç araç kaldı?

Otomobil fiyatlarında son durum ne? Sıfır kilometrede 400 bin TL’nin altında kaç araç kaldı?

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “Deprem sonrası daha güvenli bir ev almak isteyenler araçlarını satmaya başladı. Piyasaya ikinci el araç girişi hızlanınca fiyatlar düşecek" dedi.



2023 otomobil pazarı için hareketli bir yıl olacak. 2022’yi 783 bin satışla kapatan pazarın 2023’te 1 milyon düzeyini denemesi bekleniyor. Pazardaki son durumu değerlendiren Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “Depremle birlikte insanların ihtiyaçlarının farklılaştı. Aracını satıp daha güvenli bir ev almak veya başka şehre gitmek isteyenlerin sayısında artış yaşanıyor. Piyasaya ikinci el araç girişi artacak. İkinci elde arzın yükselmesiyle birlikte fiyatlar geri gelebilir” şeklinde konuştu.

SIFIR ARAÇ FİYATLARI SÜREKLİ ARTIYOR

Şubat ayında Türkiye’de satılan sıfır km araçların geneline bakıldığında fiyatların ortalama % 8’lik bir artış yaşadığı görüldü. Sıfır araçlardaki tedarik sorunu hala sürüyor. Döviz kuru fazla değişmediği için yaşanan artışların rutin marka zamları olduğunu ifade eden Yalçın, “Deprem sonrası da markalar daha yüksek zamlar yapmayı düşünmüyor. Ancak dövizin yükselmesi halinda sıfır km araç fiyatlarını yukarı taşır" şeklinde konuştu.

Otomobil fiyatlarında son durum ne? Sıfır kilometrede 400 bin TL’nin altında kaç araç kaldı?

400 BİN LİRANIN ALTINDA SADECE 3 MODEL VAR

Türkiye’de 400 bin TL’nin altında sadece üç adet araç bulunduğunu belirten Yalçın, şöyle devam etti: “Bu araçlar da baz model dediğimiz çıplak modeller. Arasanız da zaten piyasada yok. 2023 yılında markaların elindeki sıfır kilometre araçların hepsi satılacaktır. 1999 yılında yaşanan Gölcük depreminden sonra satışlar 1 milyona adede kadar çıkmıştı. Bu sene de benzer bir satış adedi bekliyorum üreticiler de artık çip olmadığı için çipsiz, baz model araç üretiyorlar. ”

 


Geri Dön