11 / 05 / 2024

Otomobil stokçularına peş peşe ceza yağdı! Fırsatçılara 35 milyon liralık ceza!

Otomobil stokçularına peş peşe ceza yağdı! Fırsatçılara 35 milyon liralık ceza!

Ticaret Bakanlığı tarafından otomotiv piyasasında aşırı fiyat artışlarının ve stokçuluğun önüne geçilmesi için denetim yapıldı. Bu kapsamda fırsatçılara 35 milyon liralık ceza verildi.



Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre; otomotiv sektöründe yaşanan arz ve talep dengesizliğini fırsata çevirmeye çalışan kişilere karşı, aşırı ve adil olmayan fiyat artışlarının ve stokçuluğun önüne geçilmesi için sıfır araçların 6 bin kilometre ya da 6 ayı doldurmadan satışının önüne geçilmesine dair düzenleme gerçekleştirildi.

FIRSATÇILARA CEZA YAĞDI!

Kısıtlama doğrultusunda gerçekleştirilen denetimler neticesinde, şimdiye kadar, otomobil yetkili bayi ve oto galerilere toplam 35 milyon 110 bin 527 lira idari para cezası verildi. Öte yandan stokçuluk faaliyetlerine karşı yapılan denetimler sonucunda Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından otomotiv bayilerine şimdiye kadar toplam 8 milyon 292 bin 360 lira tutarında idari para cezası uygulandı.

Otomobil stokçularına peş peşe ceza yağdı! Fırsatçılara 35 milyon liralık ceza!

ÜÇ BAYİNİN YETKİ BELGESİ İPTAL EDİLDİ

İlk tescil motorlu kara taşıtı ticareti ile uğraşan otomobil yetkili bayilerinin, tüketicilerin sıfır taşıtlara ulaşmasını zorlaştırıcı durumların engellenmesini önlemek için, 6 Mayıs 2023 tarihinde 'İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'te yeniden değişiklik yapıldı. 

Yapılan değişiklik ile otomobil yetkili bayilerinin taşıt satışından kaçınması, taşıtın liste fiyatının üzerinde fiyat talep etmesi, vatandaşa aksesuar almaya ya da takas yapmaya zorlaması veya takas fiyatını sektör fiyatının önemli ölçüde altında belirlemesi gibi müşterinin ilk tescil motorlu kara taşıtına ulaşmasını zorlaştırıcı faaliyetlerde bulunması durumunda, işletmelerin 2. el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgelerinin iptal edileceği ve bu işletmelere 1 sene itibariyle yetki belgesi verilmeyeceği belirtildi.

Düzenlemede, mayıs ayı içinde yapılan denetimlerde,  Ankara  ilinde bir yetkili bayinin taşıtın liste fiyatının üzerinde elden ödeme talebinde bulunduğu, Bursa'da bir yetkili bayi ile Adana'da bir yetkili bayinin ise iki ayrı şubesinin müşterileri aksesuar almaya zorladığı tespit edildi. 

Söz konusu Bu bayilere toplam 17 milyon 834 bin 400 lira idari para cezası uygulandı. Bununla beraber, bu yetkili bayilerin 2'nci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgeleri iptal edilerek bu işletmelerin 1 sene süreyle 2'nci el taşıt ticaretiyle uğraşmalarına engelleme getirildi.

İstanbul'da 10 bin TL'ye hangi ilçede, kaç metrekare ev kiralanıyor? İşte kiralıklar ve 2 milyon TL'lik satılıklar!

Faizlerde ‘şok’ iddia: Mehmet Şimşek’e faizleri 2 ayda yüzde 20’ye çıkarma izni verildi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön