03 / 07 / 2024

Otomobillerde 180 bin TL'ye varan indirim müjdesi! Markalar stok eritme yarışına girdi!

Otomobillerde 180 bin TL'ye varan indirim müjdesi! Markalar stok eritme yarışına girdi!

Arz kısıtı ve spekülatif taleple oluşan araç bekleme kuyrukların yerini şimdi sipariş iptalleri aldı. Markalar stok eritmek için kampanyalarını peş peşe duyurdu. Otomobillerde 180 bin TL'ye varan indirimler yapılıyor. İşte detaylar...



Otomotiv sektöründe işler tam anlamıyla tersine dönüş durumda. Kovid-19 pandemisinde çip kriziyle beraber başlayan araç bulamama sorunun yerini biriken stoklar aldı. 

Markalar stok eritmek için kampanya yarışına başlarken, talebin yavaşlaması ve kurun stabil kalmasıyla “sıfır kilometre araçlar” salgından bu yana ilk defa aylık bazda zam görmedi. Sıfır araçlara göre çok daha keskin bir talep düşüşüyle karşı karşıya kalan ikinci el pazarında ise hem satışlarda hem fiyatlarda serbest düşüş başladı. 

Sektör temsilcileri, otomotivde asıl kaybın 2024 yılında olacağına dikkat çekiyor. 

Otomobillerde 180 bin TL ye varan indirim müjdesi! Markalar stok eritme yarışına girdi!

Ekonomimcom'dan Aysel Yücel'in haberine göre; otomobilin yeniden yatırım aracı haline gelmesiyle beraber, senenin ilk yarısında satışlarda rekora imza atıldı ve bayilerde uzun sipariş kuyrukları yaşandı. Fakat Bakanlık tarafından alınan önlemlerin ardından pazarda dengeler şaştı. ‘Al-sat’çıların piyasadan çekilmesiyle beraber, bayiler gerçek alıcının peşine düştü. 

Fakat  finansman sorunu ve alım gücünün düşmesine paralel şekilde gerçek otomotiv alıcısının talebinde keskin bir daralma gerçekleşince, olağan dönemde en fazla satışın yapıldığı son çeyrekte stokla yakalanan markalar kampanyalara başladı. 

Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, talepteki düşüşün kampanyaları artırdığını belirtti ve firmaların stok eritmeye çalıştığına dikkat çekti. Kılıçer, açıklamasında "Talebin yüksek olduğu zamanda yapılan tedarik planlamaları revize ediliyor veya kampanyalarla eritilmeye çalışıyor" ifadelerini kullandı ve kurda çok büyük değişiklik olmadığı için fiyat artışı da yaşanmadığını belirtti.

Otomobillerde 180 bin TL ye varan indirim müjdesi! Markalar stok eritme yarışına girdi!

İKİNCİ ELDE FİYATLAR 20 GÜNDE YÜZDE 9 GERİLEDİ 

Otomotiv veri analiz şirketi Cardata’nın CEO’su Hüsamettin Yalçın da sıfır kilometre araç piyasasında kampanya furyasının başladığının altını çizdi ve bu durumun da fiyatları etkilediğini belirtti. 

"Sıfır kilometre araç fiyatlarında son bir ayda herhangi bir artış yok. Hatta sıfır kilometre araçlarda ortalamada 0,19’luk bir gerileme var" ifadelerini kullanan Hüsamettin Yalçın, ikinci el araç fiyatlarında ekim ayının 20 günlük diliminde yaklaşık yüzde 9’luk bir gerileme olduğunu vurguladı. 

İkinci el araç satışlarının kötü gittiğini aktaran Yalçın, "Pek çok bayi ve esnaf stokta yakalandı. Dolayısıyla şu anda istedikleri gibi ikinci el araç satamıyorlar" açıklamasında bulundu.

ONLİNE İLAN SAYISI MİLYONA YAKLAŞTI 

Yalnızca galerilerin değil, bireysel kullanıcıların da araçlarını satmakta zorluk çektiğini aktaran Yalçın, "En büyük ilan sitesinde araç ilan sayıları yaklaşık 1 milyona ulaşmış durumda. Bu demek oluyor ki, bireysel kullanıcılar da araçlarını satarak liraya dönmek istiyorlar. Fakat kolay satamıyorlar" dedi ve otomobil fiyatlarının artık daha fazla artmadığını görünce insanların muhtemelen mevduata yöneldiğinin, otomotiv kredilerine erişim zorluğunun da sürdüğünün altını çizdi.  

Otomobillerde 180 bin TL ye varan indirim müjdesi! Markalar stok eritme yarışına girdi!

EKİM'DE SATIŞLAR 100 BİNİ BULACAK, 2024'TE YÜZDE 30 DÜŞÜŞ BEKLENİYOR 

Nissan, Renault, Dacia, Fiat, Peugeot, Opel ve Citroen bayiliğini yapan Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, talepte yaşanan yavaşlamayı işaret etti ve "Al-sat’çılar çıkınca bireysel alımlarda ciddi bir talep daralmasıyla karşı karşıyayız. Krediye erişim sorunu ve alım gücünün azalmasıyla paralel şekilde sipariş iptalleri de yükseliyor" açıklamasında bulundu. 

Bayilerin sıfır faiz ve taaks kampanyaları ile tüketicileri desteklemeye çalıştıklarını vurgulayan Alp Gülan, talepteki yavaşlamaya rağmen Ekim'de satışların 100 bini bulmasının beklendiğini dile getirdi. 

Diğer taraftan sıfır kilometre araçlarda talepteki daralmanın satışlara asıl etkisinin 2024'te görüleceğini beklediklerini belirten Gülan, "2024'te pazarda yüzde 30’a varan bir daralma beni şaşırtmaz" diye konuştu. 

Otomobillerde 180 bin TL ye varan indirim müjdesi! Markalar stok eritme yarışına girdi!

FİRMALARDAN 180 BİN TL'YE VARAN İNDİRİMLER

Talebin yavaşladığı otomotiv piyasasında finansman kampanyalarına hız verildi. Firmalar stok artışının önüne geçmek ve satışları yükseltmek amacıyla peşin indirimi ya da katkı payı onaylı kredi kampanyalarına yönelmeye başladı. 

Renault, Hyundai, Volkswagen gibi pek çok şirket, kredi, takas desteği ve nakit indirim gibi kampanyalarını hayata geçirdi. ‘Sıfır faiz’, ‘şimdi al 6 ay sonra öde’, ‘şimdi al Mayıs 2024’te öde’, ‘ÖTV muafiyetli fiyat’ gibi farklı farklı kampanyalar müşterilere sunuluyor. 

Otomobil firmalarının kampanyalarda yaptığı indirim tutarları 180 bin liraya kadar yükseliyor. 

Yeni evlenenlere verilecek faizsiz kredide asgari ücret detayı! Bu limiti geçmeyecek!

Gençler müjde! İçişleri Bakanlığı en az lise mezunu, KPSS şartlı yüzlerce memur alacak! 

SSK- Bağ-Kur 4A, 4B, 4C emekli zammı için kritik hesaplama! En düşük emekli maaşı 11 bin 250 lira mı oluyor?


Geri Dön