19 / 05 / 2024

Otomotiv sektöründe kriz! 'Acil adım atılması gerekiyor'

Otomotiv sektöründe kriz! 'Acil adım atılması gerekiyor'

Avrupa Birliği, içten yanmalı motorlar çalışan araçların satışının 2035 senesinden sonra durdurulmasına hüküm verirken, TAYSAD Başkanı Albert Saydam, " AB'nin kararına uygun araçlar imal edemezsek, birincilik konumumuzu yitireceğiz" dedi.



AVRUPA BİRLİĞİ NE KARAR ALDI?

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda evvelki ay kabul edilen ve uygulanmaya girmesi için AB üyesi ülkeler aracılığı ile resmen onaylanması gereken düzenleme, 2035 itibari ile satılacak yeni otomobil ve hafif ticari araçların sıfır emisyonlu olmasını gerektiriyordu. Bu sayede, AB ülkelerinde bahsigeçen tarih itibari ile benzinli ve dizel gibi içten yanmalı motora  sahip yeni otomobil satışı yapılamayacaktı.

Liderliğini Almanya'nın çektiği bir grup ülke, benzinli ve dizel yeni arabaların satışını men etme çabalarına karşı durmuştu. Almanya, planı kuvvetlendirmek için AB'nin e-yakıt olarak bilinen, yenilenebilir enerji ve havadaki karbondioksiti yakalamayla imal edilen sentetik yakıtlarla alakalı muafiyet oluşturulmasını istemişti.

Otomotiv sektöründe kriz! Acil adım atılması gerekiyor

Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği (AB) ile Almanya arasında 2035 senesinden itibaren benzinli ve dizel motora sahip yeni otomobillerin satışını men etme girişimi hususunda anlaşmazlık bitti. Böylece 2035'in arkasından içten yanmalı motorlara sahip araçlar sadece karbon nötr yakıtlarla doldurulabilmeleri halinde da yeni olarak kaydedilebilecek.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, otomobillere yeni karbon standartları uygulamasının en az zamanda kabul edilmesi için çalışacaklarını belirterek,
 Komisyonun gerekli yasal süreçleri bitireceğini söyledi.


Geri Dön