29 / 04 / 2024

Otopark Yönetmeliği 2021'de yürürlüğe girecek!

Otopark Yönetmeliği 2021'de yürürlüğe girecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Otopark Yönetmeliği koronavirüs pandemisi nedeniyle ertelenmişti. Son aşamaya gelinen Otopark Yönetmeliği'nin 2021 yılında yürürlüğe gireceği açıklandı...



2018 yılının Şubat ayında açıklanan ve ‘her daireye bir otopark’ yapılmasını zorunlu kılan düzenlemenin 1 Haziran 2018’de yürürlüğe girmesi planlanıyordu. O tarihten bu yana 6'ıncı kez ertelendi. En son 30 Haziran 2020 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanan yönetmeliğin tarihi koronavirüs pandemisi nedeniyle 1 Ocak 2021 tarihine ertelendi.

Otopark ihtiyacı karşılanacak

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında kalan belediyelerde, son nüfus sayımına göre nüfusu 10000 ve daha fazla olan yerleşmelerde, nüfusu 10000'den az olmakla birlikte imar planı onaylanmış yerleşmelerde ve alanlarda ve imar planı bulunmamakla beraber bu Yönetmeliğin uygulanacağına dair idarelerce karar alınan bütün yerleşmelerde, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapı ruhsatı düzenlenecek binalarda araçların yol açtığı parklanma ve trafik sorunlarının çözümü için otopark yapılmasını gerektiren bina ve tesislerde otopark ihtiyacının miktar, ölçü ve diğer şartlarının tespit ve giderilme esaslarını düzenleyecek.

Her daire için bir otopark

Her daire için bir otopark ihtiyacını karşılayacak 'Otopark Yönetmeliği' 1 Haziran 2018 tarihinde açıklanmıştı. Yönetmelikte sırasıyla şu tarihlerler arasında ertelemeler yapıldı: 1 Ocak 2019, 30 Haziran 2019, 31 Aralık 2019, 31 Mart 2020, 30 Haziran 2020 ve 31 Aralık 2020.

Bakan Kurum açıkladı

 Otopark Yönetmeliği 2021 de yürürlüğe girecek!

Ümraniye’de park sıkıntısını rahatlatmak için yapılması planlanan üç katlı zemin altı otopark projesinin temel atma töreninde önemli açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, otopark yönetmeliğinin 2021 itibari ile yürürlüğe gireceğini söyledi. Bakan Kurum, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’nin otomobili elektrikli bir araç olacak. Bu araçlar; yeni donanımlara, park yerleri ve şarj istasyonlarına ihtiyaç duyacak. Yeni yönetmeliğimizle; otopark alanlarında elektrikli araç park yerlerinin sayısını arttırıyoruz. Şarj istasyonu kurulmasını mecburi kılıyoruz. Yapacağımız başka bir düzenlemeyle; LPG'li araçlar da artık kapalı otoparklara giriş yapabilecek. Çalışmada artık son aşamaya geldik. İlgili bakanlıklardan ve kurumlardan görüşlerimizi aldık. İnşallah nihai şeklini verip, LPG’li araç sahibi vatandaşlarımızın merakla beklediği yönetmeliğimizi önümüzdeki hafta yayınlayacağız. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun.” 

Otopark Yönetmeliği resmen ertelendi!

Otopark Yönetmeliği ne zaman yürürlüğe girecek?

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön