28 / 04 / 2024

Otopark yönetmeliği ertelendi mi?

Otopark yönetmeliği ertelendi mi?

Her daireye 1 otopark zorunluluğu getiren yeni otopark yönetmeliği 1 Haziran'da yürürlüğe girecekti. Peki, otopark yönetmeliği ertelendi mi?



Yeni otopark yönetmeliği, 22 Şubat 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu tarihte yürürlüğe girmeyen yönetmeliğin uygulanmaya konulması için birkaç ay süre tanınmıştı. Bu süre 1 Haziran 2018 tarihinde sona erecekti. Böylece her daireye 1 otopark zorunluluğu da 1 Haziran 2018 tarihi itibari ile başlayacaktı. 

Ancak, bugünkü Resmi Gazete'de Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik  yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki, otopark yönetmeliği ertelendi mi?

Otopark yönetmeliği ertelendi 

Değişiklik yönetmeliği ile yeni otopark uygulamasının yürürlük tarihi ertelendi. Yönetmeliğin yürürlüğü için yeni tarih 1 Ocak 2019 olarak belirlendi.

Buna göre, yönetmelikte belirtilen esaslara göre otopark yerleri ayrılmadıkça yapı ruhsatı verilemeyeceği gibi, bu otoparklar inşa edilip hazır hale getirilmedikçe de yapı kullanma izni de verilmeyecek.

Belediye veya valilikler, imar planı sınırları içerisinde kalan alanlardaki yerleşmenin projeksiyon nüfusunun otopark ihtiyacını tespit ederek, bu ihtiyacın karşılanması amacıyla bölge otopark alanı oluşturmaya yönelik imar planı revizyonlarını veya değişikliklerini en geç iki yıl içinde yapacaklar.

Planların yürürlüğe girmesinden itibaren en geç üç ay içinde bu planı tatbik etmek üzere beş yıllık imar programını hazırlayarak bu süre içerisinde uygulayacaklar.

Okullarda otopark yapılacak

Yönetmelikte yapılan bir diğer değişiklik ile okulların zemin altına otopark yapılabilmesinin de önü açıldı. Ana arter yollarda cadde altı, imar mevzuatının izin verdiği meydan, yeşil saha ve parklar ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca uygun görülen, bu kuruluşlara ait veya tahsisli taşınmazların bahçelerinde; tamamen tabii veya tesviye edilmiş zemin altında kalan kısımlarda bölge ve genel otopark yapılabilmesine olanak sağlanıyor ancak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim tesis alanları hariç tutuluyordu.

Düzenleme ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim tesis alanlarındaki projeler için düzenleme ve onaylar Milli Eğitim Bakanlığına ait olmak üzere bu kuruluşlara ait veya tahsisli taşınmazların bahçelerinde; tamamen tabii veya tesviye edilmiş zemin altında kalan kısımlarda otopark yapılabilecek.


Otopark yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 2018!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön