27 / 04 / 2024

Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik!

Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik!

22 Nisan 2006 Tarihli ve 26147 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında yer alan hükümleri incelemek için haberimize giriş yapabilirsiniz...



Bayındırlık ve İskan Bakanlığından:

 

OTOPARK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

 

             MADDE 1 – 1/7/1993 tarihli ve 21624 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Otopark Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinin ikinci paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki üçüncü paragraf eklenmiştir:


             "Otopark bedeli alınan parsellerin otopark ihtiyacının belediye veya valilikçe karşılanması zorunludur. Otopark ihtiyacı parselinde karşılanamayan ve idaresince İmar Kanununun 37 nci maddesine göre otopark tesis edilemeyen alanlarda otopark bedelinin arsa payı hariç %25’i yapı ruhsatının verilmesi sırasında nakden, kalan %75’i ve arsa payı ise belediyesince veya il özel idaresince parselin otopark ihtiyacı karşılandıktan en geç doksan gün sonra o yıla ait miktarlara göre değerlendirilerek tahsil edilir. Yapı ruhsatı düzenleme aşamasında ödemelere ilişkin taahhütname alınır ve tapu kütüğüne bu hususta şerh düşülür. Plansız alanlarda otoparkın parselinde veya yapıda karşılanması zorunludur."


             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


             "j) Belediyelere veya valiliklere bu Yönetmelik ile tespit yetkisi verilen hususlarda, belediye meclisi veya il genel meclisi kararları alınmayan veya eksik alınan konularda Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca yayımlanan Tebliğ hükümlerine uyulur."


             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:


             "MADDE 5 – Otopark aranması gereken kullanımlar ve miktarları aşağıda yer almaktadır;


             a) Yerleşim alanlarında otopark aranması gereken kullanım çeşitleri ve bunlara ait en  az otopark miktarları:

 

Kullanım Çeşitleri                                                    Miktarları

1 - Meskenler              3 daire için

2 - Ticari amaçlı yapılar ve büro binaları        50 m2.ye kadar

3 - Konaklama tesisleri

Oteller      5 oda için

Moteller    oda sayısının %80’i kadar

Hosteller   5 oda için

Tatil Köyleri    4 oda için

Apart Oteller    2 ünite için

Pansiyonlar    4 oda için

Termal Tesisler   4 oda için

Kampingler   1 ünite için

Kırsal Turizm Tesisleri    4 ünite için

                            

Diğerleri  75 m2.ye kadar

4 - Yeme, içme, eğlence tesisleri        50 m2.ye kadar

5 - Sosyal kültürel ve spor tesisler     30 oturma yeri için

6 - Kongre ve sergi merkezleri          kapasitesinin %5’i oranında

7 - Eğitim Tesisleri       400 m2.ye kadar

8 - Sağlık Yapıları        125 m2.ye kadar

9 - İbadet yerleri      300 m2.ye kadar

10 - Kamu kurum ve kuruluşları         100 m2.ye kadar

11 - Sanayi depolama ve toptan ticaret      200 m2.ye kadar

12 - Küçük sanayi        125 m2.ye kadar

13 - Semt pazarı      100 m2.ye kadar Pazar alanı için,

 

en az 1 otopark yeri ayrılır. Otopark miktarının, engellilere ayrılanlar da dahil araç park yerlerinin, varsa parsel sınırından itibaren otopark rampasının, trafik akışının  ve tesis kapasitesinin yapının onaylı mimari projesinde sayısal değerleri ile birlikte belirtilmesi zorunludur. Otopark rampası hiçbir koşulda parsel sınırı dışından başlatılamaz. Otopark rampasının yapı yaklaşma sınırı içinden başlatılabilmesi için imar planı kararı alınması ve rampa projelerinin hazırlanması zorunludur.

             Ancak, belirlenen otopark miktarları yöre ihtiyaçları göz önünde bulundurularak belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediye meclislerince, dışında il genel meclislerince artırılabilir.

             Otopark sayısı, açık tesislerde parsel alanı üzerinden, diğer yapılarda ise emsal hesabına konu alan üzerinden belirlenir.


             b) Bu maddenin (a) bendinde  sayılan  kullanım çeşitlerinin alt türleri ve bunlarla  ilgili otopark miktarları belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediye meclisleri, dışında il genel meclisleri tarafından belirlenir."


             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin  ikinci  fıkrasından  sonra  gelmek üzere aşağıdaki iki fıkra eklenmiştir:

             "Otopark Yönetmeliğine uygun olarak inşa edilen mevcut binalarda veya bağımsız bölümlerde yapılmak istenilen, sadece kullanım amacına yönelik olanlar da dahil ruhsata tabi tüm değişiklik ve ilaveler, otopark aranmasını gerektirecek nitelik ve büyüklükte ise, otopark tesisi aranır. Parselinde veya yapıda karşılanamayanlar için Yönetmeliğe uygun olarak otopark bedeli istenir. Otopark Yönetmeliği kapsamında inşa edilen mevcut binaların iç bünyesinde yapılan, otopark sayısını değiştirmeyen tadilatlarda otopark tesisi ve bedeli istenmez. Bu husus ruhsat eki onaylı mimari projesine ilgili bağımsız bölümlerde belirtilerek işlenir.

             Daha önce Otopark Yönetmeliği kapsamında olmayan yapılarda veya bağımsız bölümlerinde kullanım amacına yönelik olanlar da dahil ruhsata tabi tüm değişiklik ve ilavelerde, otopark tesisi aranır. Parselinde veya yapıda otopark tesisi mümkün olmadığı takdirde Yönetmeliğe uygun olarak otopark bedeli istenir. Bu husus ruhsat eki onaylı mimari projesine, ilgili bağımsız bölümlerde belirtilerek işlenir."


             MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci ve ikinci  fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

             "Otopark bedelinin hesabında, 4 üncü maddenin (d) bendinde belirtilen birim park alanları ile 5 inci maddede belirtilen otopark sayısı esas alınır.

             Otopark  bedellerinin  tahakkuk  ve tahsil  esasları Yönetmelik ve Tebliğ hükümleri de dikkate alınarak belediye meclisleri veya il genel meclisleri tarafından belirlenir."

             MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:


             "Bu Yönetmelik ile belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediye meclisine, belediye encümenine ve belediye başkanlığına verilen yetkiler, belediye mücavir alan sınırları dışında valilik görev alanında kalan alanlarda, il genel meclisi, il encümeni ve il özel idareleri tarafından kullanılır."


             MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin Geçici 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


             "GEÇİCİ MADDE 3 – Belediye veya valilikler, imar planı sınırları içerisinde kalan alanlardaki yerleşmenin projeksiyon nüfusunun otopark ihtiyacı ile otopark ihtiyacı kendi içinde karşılanamayan parsellerin otopark ihtiyacını tespit ederek, bu ihtiyacın karşılanması amacıyla bölge otopark alanı oluşturmaya yönelik  imar planı revizyonlarını veya değişikliklerini en geç iki yıl içinde yaparlar. Planların yürürlüğe girmesinden en geç üç ay içinde  bu planı tatbik etmek üzere beş yıllık imar programını hazırlayarak bu süre içerisinde uygularlar."


             MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin Geçici 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


             "GEÇİCİ MADDE 6 – Belediyeler ve valilikler, Yönetmelikle kendilerine tespit yetkisi verilen konularla ilgili esasları, daha önce aynı konuda karar almış olsalar dahi, altı ay içinde Belediye Meclis Kararı veya İl Genel Meclisi kararı alarak belirler. Karar alınıncaya kadar Bakanlıkça çıkarılan Tebliğ hükümlerine uyulur."


             MADDE 9 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


             MADDE 10 – Bu Yönetmelik hükümlerini Bayındırlık ve İskan Bakanı yürütür.

 


Geri Dön