09 / 01 / 2025

Oturma hakkı devredilebilir mi?

Oturma hakkı devredilebilir mi?

Türk Medeni Kanunu kapsamında 832. maddesinde tanımlanan oturma hakkı, bir gayrimenkulün oturma hakkının bir başkasına verilmesi ile söz konusu oluyor. Peki oturma hakkı devredilebilir mi?



Oturma hakkı devredilebilir mi?

Oturma hakkı, sükna hakkı olarak da tanımlanıyor. Söz konusu hak ile ilgili düzenlemelere Türk Medeni Kanunu kapsamında 823. maddede yer veriliyor. Buna göre oturma hakkı nedir, oturma hakkı devredilebilir mi, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Türk Medeni Kanunun 823. maddesine göre, oturma hakkı, sahibine bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisini veriyor.


Bu maddede yer alan diğer hükümlere göre oturma hakkı bir başkasına devredilemiyor. Ayrıca mirasçılara, miras olarak da bırakılamıyor. Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, intifa hakkına ilişkin hükümler oturma hakkına da uygulanıyor.


Sükna hakkı, bir evde yalnızca ikamet etmek için kullanılıyor. Bunun dışında, evin işyeri gibi başka bir amaçla kullanımı söz konusu olmuyor. Ayrıca, dükkan, mağaza, depo gibi işyerleri üzerinde de sükna hakkı kurulamıyor. 


Üzerinde bina bulunmayan (bina olsa da cinsi tapuda ev olarak değiştirilmemiş olan) arsa, tarla gibi taşınmazlar üzerinde de sükna hakkı kurulamıyor. Oturma hakkı tabuya şerh ediliyor.



Oturma hakkı ne demektir?
Sükna hakkı sözleşme örneği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön