Devremülk hakkı devredilebilir mi?
Devre mülk hakkı, devre tatil sözleşmeleri ile karıştırılan bir sınırlı mülkiyet hakkı olarak tanımlanabiliyor. Peki, devremülk hakkı devredilebilir mi? İşte, devremülk hakkının devri!
Devremülk hakkı devredilebilir mi?
Devremülk; mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapı, veya bağımsız bölümün ortak maliklerinden herbiri lehine bu yapı, veya bağımsız bölümünden yılın belli dönemlerinde müşterek mülkiyet payına bağlı olarak istifade edilmek üzere tesis edilen bir irtifak hakkı olarak biliniyor.
Devremülk hakkının tesis edilebilmesi için, bu hakkın bağlı olduğu mülkiyet payının ve devre sayıları ile süreleri aksi kararlaştırılmamış ise, eşit şekilde belirlenerek sözleşmede gösterilmesi gerekiyor.
Mülkiyet payıyla, devrelerin sayı ve süreleri farklı olarak hakkın tesisinin talep edilmesi halinde, bu durumun sözleşmede kararlaştırılmış olması zorunlu oluyor. Devrelerin sayı ve süreleri mutlaka resmi senette de belirtilmesi gerekiyor.
Devre süreleri 60, 40, 15 gün şeklinde gibi değişik olarak da belirlenebiliyor. Bu durumda büyük onarım için ayrılacak süre dahil, devre toplamlarının bir yılı aşmaması ve devre gün sayısının 15 günden daha az süreli olmaması gerekiyor. Peki, devremülk hakkı devredilebilir mi?
Devremülk hakkının devri!
Devre mülk hakkı bağlı olduğu müşterek mülkiyet payına bağlı olarak devir ve temlik edilebiliyor ve mirasçılara geçebiliyor. Ayrıca sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa devre mülk hakkı sahibi bu hakkın kullanımını başkalarına bırakabiliyor.
Devremülk miras ile geçer mi?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com