23 / 12 / 2024

İntifa hakkı devredilebilir mi?

İntifa hakkı devredilebilir mi?

İntifa hakkı sahibine bir başkasına ait bir taşınır ya da taşınmaz mal üzerinde kullanma ve istifade hakkı tanıyan bir haktır. Peki intifa hakkı devredilebilir mi?



İntifa hakkı devrebilebilir mi?


İntifa hakkı sahibi olduğu kişiyle ayrılmaz bir bağla bağlı olup, kişinin süreli değilse ömrüyle sınırlı olan bir haktır. İntifa hakkı mahkeme ve sözleşme kararı olmak üzere iki şekilde tesis edilmektedir.  Hisseli taşınmazlarda, hissenin intifaya konu olması da mümkündür. İntifa hakkı gerçek kişilere sağlanabileceği gibi tüzel kişilere de sağlanabilir. Tüzel kişilerde intifa hakkı süresi en çok 100 yıldır.



İntifa hakkı devredilebilir mi sorusunun cevabına bakacak olursak; intifa hakkı daha önce de bahsettiğimiz gibi kişiye bağlı bir sınırlı ayni hak olduğundan devredilemez. İntikal hakkı sahibinin kişinin vefatıyla intifa hakkı mirasçılarına da intikal edemez. Fakat intifa hakkı sahibi olan kişi kuru mülkiyet hakkına sahip kişi lehine hakkından feragat edebilir. Bunu için, tapu sicil müdürlüğüne talepte bulunması gerekiyor. İntifa hakkından feragat bedelli olabileceği gibi bedelsizde olabiliyor. İntifa hakkında belirli bir süre tanınmışsa, sürenin dolması halinde, tarafların birisinin talebi ile kütükten terkin edilir.   


İntifa hakkının devri Medeni Kanunu'nun 806. ve 822. maddelerinde şöyle yer alıyor;


Madde 806


Sözleşmede aksine hüküm yoksa veya durum ve koşullardan hak sahibince şahsen kullanılması gerektiği anlaşılmıyorsa, intifa hakkının kullanılması başkasına devredilebilir.

Bu takdirde malik, haklarını, devralana karşı doğrudan doğruya ileri sürebilir.


Madde 822


İntifa hakkı sahibi, intifakın başlangıcını izleyen üç ay içinde, hakkın konusu olan alacağın ve kıymetli evrakın kendisine devrini isteyebilir.


İntifa hakkı sahibi, alacağın ve kıymetli evrakın devri sırasındaki değeri tutarında devredene karşı bunların bedelini ödeme borcu altına girer ve feragat edilmedikçe bu borç için ayrıca güvence göstermekle yükümlü olur.


Güvence istemekten feragat edilmemiş ise devir, ancak güvence gösterildikten sonra hüküm ifade eder.



İntifa hakkı sahibinin hakları!

İntifa hakkının tapuya tescili!

İntifa hakkı ile kiralama yapılabilinir mi?


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön