23 / 12 / 2024

İrtifak hakkı devredilebilir mi?

İrtifak hakkı devredilebilir mi?

Sınırlı ayni haklardan olan irtifak hakkı tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıyla sona eriyor. Peki, irtifak hakkı devredilebilir mi? İrtifak hakkı nasıl devredilir?



İrtifak hakkı devredilebilir mi?

Sınırlı ayni haklardan olan irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup, yüklü taşınmazın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılıyor.


Esasları Medeni Kanun kapsamında düzenlenen bu hakkın kurulması için tapu kütüğüne tescil edilmesi gerekiyor.


İrtifak hakkının kazanılmasında ve tescilinde, aksi öngörülmüş olmadıkça taşınmaz mülkiyetine ilişkin hükümler uygulanır. İrtifak hakkının zamanaşımı yoluyla kazanılması, ancak mülkiyeti bu yolla elde edilebilecek taşınmazlarda mümkündür. 


İrtifak hakkının kurulmasına ilişkin sözleşmenin geçerli olması, resmî şekilde düzenlenmesine bağlı oluyor. Malik kendisine ait iki taşınmazdan biri üzerinde diğerinin lehine irtifak hakkı kurabiliyor.


Yüklü ve yararlanan taşınmazlara aynı kimse malik olursa, bu kişi, irtifak hakkını terkin ettirebiliyor. Ayrıca irtifak hakkı, tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıyla sona eriyor. Peki, irtifak hakkı devredilebilir mi?


İrtifak hakkının devri..

Devri yasaklanmamış olan irtifak haklarının bedelli ya da bedelsiz devri mümkün olabiliyor. Medeni Kanun gereğince geçit, kaynak ve üst hakkı aksi kararlaştırılmadıkça bir başkasına devredilebiliyor.


İrtifak hakkı sahibinin hakları!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön