23 / 12 / 2024

Oturma hakkı tapuya şerh edilir mi?

Oturma hakkı tapuya şerh edilir mi?

Oturma hakkı, hak sahibine bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi veriyor. Peki, oturma hakkı tapuya şerh edilir mi? Oturma hakkı tapuya nasıl şerh edilir?



Oturma hakkı tapuya şerh edilir mi?

Oturma hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi verir. Oturma hakkı, başkasına devredilemez ve mirasçılara geçmez. Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, intifa hakkına ilişkin hükümler oturma hakkına da uygulanır.


Medeni Kanun'da oturma hakkının kapsamı, genel olarak hak sahibinin kişisel ihtiyaçlarına göre belirleniyor. Oturma hakkı sahibi, hakkın şahsına özgülendiği açıkça belirtilmedikçe, bina veya onun bir bölümünde ailesi ve ev halkı ile birlikte oturabiliyor.


Binanın bir bölümü üzerinde oturma hakkına sahip olan kimse, ortaklaşa kullanmaya özgülenen yerlerden de yararlanabilir.


Oturma hakkı, binanın veya bir bölümünün tamamından yararlanma yetkisi veriyorsa; bina veya bölümün muhafazası ve olağan bakımı için gerekli onarım ve yenileme giderleri, oturma hakkı sahibine aittir.


Oturma hakkı sahibi bina veya onun bir bölümünü malik ile birlikte kullanıyorsa, bakım ve onarım giderleri malike ait olur.


Tapuya oturma hakkı şerhi konulması..

Oturma hakkı şerhi için istenen belgeler:

1. Oturma hakkı tesis edilecek taşınmaz malın varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikinin sözlü beyanı,


2. Oturma hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları ile temsilciliğe ilişkin belgeler,


3. Tarafların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde birer vesikalık fotoğrafları,


4. Oturma hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.


5. Oturma  hakkı evin tümünde değil de bir kısmında kuruluyorsa hangi kısım üzerinde kurulduğu inşaat projesinde belirlenmeli, proje yoksa bir krokiye bağlanmalıdır.

6. Deprem Sigortası aranır.

 

İşlemin mali yönü

1. Genel beyan döneminde belirlenen emlak vergisi değerinden binde 16.5 oranında tapu harcı tahsil edilir.


Oturma hakkı bedelsiz olarak tanınıyor ise,

binde 54 oranında tapu harcı tahsil edilir. Medeni Kanunun 748 inci maddesi gereği intifa hakkına ilişkin hükümler Oturma hakkında da uygulanacağından Oturma hakkının harca konu değeri taşınmaz malın emlak beyan değerinin 2/3' ü sayılır. 


Taşınmaz malın tümü değil de bir kısmı üzerinde Oturma hakkı kuruluyorsa harç matrahının hesaplanması için Oturma hakkına konu metrekare ile evin metrekaresinin oranlanması gerekir.


2. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.


3. Ayrıca veraset ve intikal vergisi için vergi dairesine bildirim yapılır.


Oturma hakkı devredilebilir mi?






Geri Dön