29 / 04 / 2024

Övgün Ahmet Ercan: Çukurova'da orta büyüklükte deprem bekliyorum!

Övgün Ahmet Ercan: Çukurova'da orta büyüklükte deprem bekliyorum!

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan yaptığı açıklamada: "Çekindiğim yerlerden bir tanesi, Çukurova'nın kendisidir. Gelecekte burası orta büyüklükte deprem üretirse şaşırtıcı olmaz" dedi




İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Karadeniz, Mersin ve Adana'daki depremlere ilişkin, "Çekindiğim yerlerden bir tanesi, Çukurova'nın kendisidir. Gelecekte burası orta büyüklükte deprem üretirse şaşırtıcı olmaz" dedi. 


Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin iki kürek arasında yükselen toprak gibi dalma-batma kuşaklarıyla çevrelendiğini söyledi. 


Kuzey ve güneydeki dalma-batma kuşağının Türkiye'yi sıkıştırdığını, bunun sonucunda Anadolu coğrafyasının yükselip Avrupa ile Asya arasında buruşmuş dağlardan oluştuğuna dikkati çeken Ercan, bu bölgenin büyük depremlerin en yoğun görüldüğü yerler olduğunu kaydetti. 


Ercan, Karadeniz'deki dalma-batma kuşağının Bulgaristan sınırından Batum'a kadar uzandığına işaret ederek, "Bu kuşağın üzerinde çok büyük depremler görmüyoruz. Gördüğümüz depremler özellikle bu yıl arttı. Bunlar yaklaşık 3.5, 4, 4.5 gibi büyüklüğe erişiyor. Bugünkü 4.1 büyüklüğündeki deprem de bunlardan bir tanesi. Bunun arkasından daha büyük deprem beklemiyorum" diye konuştu. 


Akdeniz dalma-batma kuşağının daha "delice" olduğunu vurgulayan Ercan, sözlerini şöyle sürdürdü: 


"Bunun sebebi ise nedenini bilmediğimiz astmosferdeki çevrim akımları nedeniyle güneydeki Afrika ana karası Ege ve Anadolu'ya doğru hızlı bir kaktırma içine girdi. Bu kaktırma, son yıllarda olağanüstü arttı. Bundan Ege dalma-batma kuşağı özellikle Yunanistan Adriyatik ve Girit'in batı kesimlerinde büyük depremler yaptı. Bu depremler 6,5'a kadar vardı.


Bunun Anadolu'ya yakın Nikos ve Rodos kesimi ise göreceli olarak dingin gözüküyor ancak bu dinginliğin geçici olduğu inancındayım. Dolayısıyla özellikle Girit, Rodos ve Fethiye arasında orta büyüklükte depremin olması şaşırtıcı olmaz. Buraları gergin."


- "Çukurova'da orta büyüklükte deprem bekliyorum"


Ercan, Kıbrıs dalma-batma kuşağının Antalya'dan Çukurova'ya uzanan kesiminde dalışını hızlandırdığına dikkati çekerek, yıllık 3 santimetreden yukarı çıkarak gerildiğini anlattı. 


"Adana Karataş'ta olan deprem de bunun ürünüdür" diyen Ercan, "Dolayısıyla çekindiğim yerlerden bir tanesi, Çukurova'nın kendisidir. Doğu Anadolu, Ölü Deniz ve Arap Kalkanı kırıkları, Çukurova'nın olduğu yerde kesişiyor. Burası daha belirgin bir gerginlik gösteriyor. Gelecekte burası orta büyüklükte deprem üretirse şaşırtıcı olmaz" şeklinde konuştu. 


AA


Geri Dön