29 / 04 / 2024

Ovit Tüneli'nin ilk ışık töreni bugün!

Ovit Tüneli'nin ilk ışık töreni bugün!

Başbakan Binali Yıldırım, bugün Rize'nin 136 yıllık hayali olan Ovit Tüneli'nde çift yönlü delme işleminin tamamlanmasıyla 'Işık Göründü Töreni'ne katılacak.



Başbakan Binali Yıldırım, bugün Rize'nin 136 yıllık hayali olan Ovit Tüneli'nde çift yönlü delme işleminin tamamlanmasıyla 'Işık Göründü Töreni'ne katılacak. Rize ile Erzurum'u birbirine bağlayan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda çalışmaları süren tünel, Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise 4'üncü en uzun tüneli olma özelliğini taşıyor. Ovit projesi, arşiv kayıtlarına göre, 1880'de Osmanlı Devleti'nin kalkınma projeleri arasında yer aldı. İlk adım 1930 yılında yol projesi ile hayata geçirildi. Yapımı yıllarca gündemden düşmeyen Ovit Tünel'i, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde yeniden gündeme geldi ve 13 Mayıs 2012 tarihinde temeli atıldı. Rize ile Erzurum'u birbirine bağlayan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı süren 14 bin 300 metre uzunluğundaki tünelin giriş kotu 2 bin 54 metre, çıkış kotu ise 2 bin 260 metre olacak. Makyol İnşaat tarafından yapılan ve yaklaşık 600 milyon liraya mal olması beklenen Ovit Tüneli'yle Rize- Erzurum arası 4.4 kilometre kısalacak. Tünelin 2017 yılının sonunda kullanıma açılması bekleniyor.


Sabah

Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı


BAŞBAKAN Binali Yıldırım, bugün Rize İkizdere İlçesi ile Erzurum’un İspir İlçesi’ni birbirine bağlayan ve 17.3 kilometre ile dünyadaki en uzun ikinci tünel olan Ovit Tüneli’nin “Işık görme” törenine katılacak.


Yapımına, bir milyar 141 milyon lira harcanan tünel, kış aylarında yoğun kar yağışı nedeniyle 5,5 ay ulaşıma kapalı olan Erzurum-Rize Karayolunun 12 ay açık kalmasını sağlayacak.


EN UZUN TÜNEL

Yıldırım, bugün Türkiye’nin en uzun, dünyanın ise en uzun ikinci tüneli olan Ovit Tüneli’nin bir tüpünde ışığın görülecek olması nedeniyle düzenlenecek törene katılacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da katılması beklenen törenle tünelin çift taraflı olarak açma işlemleri de tamamlanacak. Ovit Tüneli’nde çift tüpün bağlantı tünelleri ile birlikte toplam uzunluğu 17.3 kilometre olacak. Makyol ve Cengiz İnşaat’ın yaklaşık 4 yılda tamamladığı tünel ile yılın 5,5 ayı kar nedeniyle ulaşıma kapalı olan Rize-Erzurum karayolunun yılın her günü ulaşıma açık hale gelmesini sağlayacak. Tünel ile ulaşımı 4.4 kilometre kısaltacak. Tünelin hizmete açılmasıyla, Rize-Erzurum karayolu transit taşımacılığa uygun hale gelecek, 


ULUSLARARASI TİCARET ARTACAK

Karadeniz limanlarına ulaşımın rahatlaması ile bölge ülkelerinin uluslararası ticaretini Karadeniz üzerinden güvenli yollarla yapması sağlanacak. Rize-Erzurum Yolu ile Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin birbiriyle olan bağlantılarının artırılarak, bölge illeri arasında ticari ve kültürel alışveriş canlanacak.


Rize’yi Doğu Anadolu’ya bağlayacak tünel, bin 400 metresi çığ tüneli olmak üzere toplam 14 bin 40 ve 14 bin 16 metrelik çift tüpten oluşuyor. Tünelin giriş kotu bin 919 metre, çıkış kotu 2 bin 236 metre ve tünel içi boyuna eğim yüzde 2,13 olacak. Proje kapsamında; giriş tarafında 2 kilometrelik, çıkış tarafında ise 1,7’lik kilometre bağlantı yolları, 2 adet köprülü (farklı seviyeli) kavşak ve 300 metrelik çığ tüneli yer alacak. Çığ havzalarının tünel içine alınmasıyla fiziki standardın yükseltilmesi sağlanacak.


Hürriyet 


Geri Dön