28 / 04 / 2024

OVP hesapları sil baştan değiştirdi: Kıdem tazminatında yeni tavan ücret belli oldu... 

OVP hesapları sil baştan değiştirdi: Kıdem tazminatında yeni tavan ücret belli oldu... 

Toplu sözleşme zammı ve sene sonu enflasyon tahmini belli oldu. Orta Vadeli Program (OPV) hesapları yeniden şekillendirdi. Peki, Kıdem tazminatında yeni tavan ücret ne kadar oldu? İşte detaylar...



Toplu sözleşme zammı ve sene sonu enflasyon tahmini belli oldu. Orta Vadeli Program (OPV) hesapları yeniden şekillendirdi. Yüzde 65'lik 2023 senesi enflasyon tahmini emekli maaşı ve memur maaşlarındaki zammın dışında kıdem tazminatı tavanı hesabını da değiştirdi. Yeni hesaplamalara göre kıdem tazminatı tavanının yaklaşık 35 bin Türk Lirası olması bekleniyor.

Sabah Gazetesi'nden Faruk Erdem'in haberine göre yüzde 65'lik sene sonu enflasyon tahmini emekli ve memur zammının yanında kıdem tazminatı tavanı hesabını da yeniden şekillendirdi. 

OVP hesapları sil baştan değiştirdi: Kıdem tazminatında yeni tavan ücret belli oldu... 

HESAPLAR YENİDEN ŞEKİLLENDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Orta Vadeli Program'a göre sene sonu enflasyonun yüzde 65 olması hedefleniyor. Bu enflasyon rakamları hem Bağ-Kur ve SGK emeklileri hem de memurlar ve kamu emeklilerinin yeni yıldaki maaş zamlarıyla ilgili hesapları da değiştirdi.

SGK ve Bağ-Kur emeklileri için ölçü olan 6 aylık enflasyon yüzde 37'yi aşarken memurlar ve memur emeklileri için de yüzde 49,50 oranında bir yüksleiş ortaya çıkardı. Memur maaş katsayısına gerçekleştirilecek olan artış sosyal ödemelere de uygulanıyor.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI ARTIYOR

Yine bu oran kıdem tazminatı tavanını da artıyor. Memurların Ocak toplu sözleşme zammı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun kararıyla yüzde 15 olarak belirlenirken, enflasyon farkı da OVP'de yer alan yüzde 65'lik 2023 yılı TÜFE tahminiyle ortaya çıktı.

Söz konusu tahmin, memurların enflasyon farkının yüzde 29,96 olacağını, yüzde 15'lik Ocak ayı zam oranının bununla yüzde 49,46'yı göreceği gösterdi.

OVP hesapları sil baştan değiştirdi: Kıdem tazminatında yeni tavan ücret belli oldu... 

ÖDEMELER NASIL HESAPLANACAK?

Memur maaşlarına yapılacak zam oranı aynen kıdem tazminatı tavanına da etkiliyor. Kıdem tazminatı tavanı geçtiğimiz Temmuzda yüzde 17,55 zamla 23 bin 489 lira 83 kuruşa yükselmişti. Bu doğrultu da 2023'ün ikinci yarısında işten ayrılan çalışanlara çalıştığı her yıl için en çok 23 bin 489 lira tazminat ödeniyor.

Giydirilmiş brüt kazancı bu tutarın altında olanlara kendi maaşı, üstünde olanlara ise bu tavan tutarıyla hesaplanan tazminat veriliyor.

OVP hesapları sil baştan değiştirdi: Kıdem tazminatında yeni tavan ücret belli oldu... 

KIDEM TAZMİNATINDA TAVAN NE KADAR?

Tazminat tavanı, Ocak ayında da yeni memur maaş katsayısıyla yeniden şek,llenecek. Brüt ücreti 23 bin 489 TL'nin üzerinde olan işçiler bu artıştan etkilenecek. Memur maaş katsayısındaki yüksleiş yüzde 49.46 olursa yeni tavan 35 bin 108 Türk Lirasına ulaşacak.

Örneğin, brüt ücreti 35 bin TL olan ve 10 sene hizmeti bulunan bir işçi bu yıl sonunda işten ayrılırsa 234 bin 898 TL kıdem tazminatı alabilecek.

Aynı çalışan 1 Ocak tarihinden itibaren ayrıldığında bu formüllere göre kendi maaşı üzerinden yani 350 bin TL tazminat alabilecek. Taban kıdem tazminatı ise asgari ücret ile belirleniyor. Ocakta gerçekleştirilecek asgari ücret artışı en az alınacak kıdem tazminatını da belirliyor. Brüt asgari ücret burada hesaplamalarda kullanılıyor.
 

Gayrimenkul sektöründen 2022'de dev zarar! Tam 20 milyar 908 milyon TL!

Hurda piyasasında ipler koptu! Zam üstüne zam gelen hurda fiyatları alarm veriyor! Güncel hurda fiyat listesi

Newline projesinde satışlar başladı! Yüzde 50'sini peşin, kalanını 12 ay vadeyle ödeme imkanı! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön