28 / 04 / 2024

OYAK ve TCC'den yenilenen dev ortaklık

 OYAK ve TCC'den yenilenen dev ortaklık

Uzak Doğu’nun en büyük çimento üreticisi Tayvanlı TCC ile ortaklığını bir üst noktaya taşıyan OYAK, yeni bir anlaşmayı duyurdu. Buna göre TCC, OYAK’ın Cimpor’daki yüzde 60 hissesini ve OYAK Denizli Çimento’daki yüzde 20’lik hissesini satın alıyor. Bu işlemle Türkiye’ye 740 milyon dolar tutarında son



2018 yılında Uzak Doğu’nun en büyük çimento üreticilerinden biri olan Taiwan Cement Corporation (TCC) ve OYAK, kurdukları ortaklıkla güçlerini birleştirerek çimento sektöründe önemli bir global rekabet avantajı sağlamıştı. Artık TCC, Türkiye’ye olan uluslararası güvenin bir göstergesi olarak OYAK Çimento’daki payını arttırmayı amaçlıyor. Buna göre taraflar; Cimpor Portugal Holdings hisselerinin yüzde 100 işletme değerinin 800 milyon Euro ücretle OYAK’ın yüzde 60 seviyesindeki hisselerinin satışı ve Oyak Çimento Fabrikaları A.Ş.’nin hakim ortağı durumundaki OYAK Denizli Çimento hisselerinin yüzde 100 işletme değerinin 1 milyar 300 milyon Euro ücreyle OYAK’ın OYAK Denizli Çimento’da sahip olduğu yüzde 60 seviyesindeki hissenin yüzde 20’sinin satışı konularında anlaştı. Tarafların 8 Aralık tarihine kadar ilgili ön mutabakatlarını yansıtan nihai anlaşmaları imzalamaları planlanıyor.

  OYAK ve TCC den yenilenen dev ortaklık

ERDEM: TÜRKİYE’YE YAKLAŞIK 740 MİLYON DOLARLIK NAKİT KAYNAK SAĞLANACAK

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, güncellenen iş birliğine ilişkin şunları söyledi:

“Yurt dışı piyasalarınca ülke ekonomimize duyulan güvenin bir işareti olarak, OYAK ve TCC arasında tesis edilen beraberliğin, gelecek dönemde ülke çıkarlarımıza uygun olarak hem çimento hem de diğer iş kollarında yapılacak yatırımlara pozitif katkı sağlayacağını biliyoruz. ‘Doğru alana doğru yatırım’ felsefesi kapsamında yatırım portföyünü devamlı gözden geçiren OYAK olarak Türkiye’nin geleceği ve ekonomisi için yatırımlarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. OYAK Çimento’daki uluslararası ortağımız TCC ile anlaşmaya vardığımız mutabakat sonucunda Türkiye’ye yaklaşık 740 milyon dolar tutarında nakit kaynak sağlanacaktır. Hem global anlamda hem de dünya ekonomisine entegre olmuş Türkiye için önemli bir yer teşkil eden iklim değişikliği, yeşil ekonomi ve yenilenebilir enerji dünyada her sektörün gündeminde yer almaktadır.

  OYAK ve TCC den yenilenen dev ortaklık

Biz de gelecek jenerasyonlara karşı hissettiğimiz sorumlulukla çevreye duyarlı, karbon ayak izi düşük yatırımlarla ülkemizin en büyük yenilenebilir enerji oyuncusu olmayı amaçlıyoruz. Stratejik ortağımız TCC ile birlikte dünyanın gündeminde olan elektrikli batarya ve enerji depolama hususunda Türkiye’de yatırım imkânlarını değerlendiriyoruz. Aynı şekilde, ortaklaşa yürüttüğümüz ve OYAK Grup şirketlerinden İsdemir’in atıkları kullanılarak işlenecek karbon siyahı üretim tesisimizin senelik 220 bin tonluk karbon siyahı üretimine yönelik yatırımımız son hız sürüyor. Ortak amaçlarımız kapsamında, attığımız karlı ve kararlı adımlar çevreci yatırım ve finansal sürdürülebilirlik stratejilerimize direkt olarak katkı sağlayacaktır.” 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: ‘Sosyal konut, her zaman gündemimizde’

Cumhurbaşkanının kira çıkışına rağmen VGM kiralara yüzde 800 zam yaptı!

İzmir’de acil nitelikli ve kamusal planlama yapılmalı!


Geri Dön