Ekonomi

Öyle bir zam geliyor ki, çalışan anneler yeni yılda paraya boğulacak!

Çalışan anneleri çok mutlu edecek müjdeli bir haber geldi. Yeni yılla birlikte çalışan annelerin alacakları ödeneklere yüklü miktarda zam geliyor. Devlet, doğum izninini kullanan annelerin hem iş görmezlik ödeneği hem de emzirme ödenekleri önemli miktarda artıyor

Çalışan anneler bu habere çok sevinecek. Devlet, doğum izninini kullanan annelerin hem iş görmezlik ödeneği hem de emzirme ödenekleri önemli miktarda artıyor.

Hem anne olmak hem de çalışmak elbette zor. Ancak çalışan annelerin ödeneklerinde bu yıl başı çok önemli miktarlarda artış yapılacak.

Takvim’in haberine göre, çalışan annelere için uygulanan devlet destekleri yeni yılın ilk ayıyla birlikte artacak.

Doğum iznini kullanan annelerin en düşük iş görmezlik ödeneği 16 bin 105 TL’den 24 bin 908 TL’ye yükselirken, izin sonrası yarı zamanlı çalışan annelere İŞKUR ise 6 bin 421 lira yerine  9 bin 932 lira ödeme yapacak. Bunun dışında diğer bir artış ise emzirme ödeneğine gelecek.

DOĞUM İZİNDE OLAN ANNEYE 24 BİN 908 TL

Uygulamayla, annelik iznini kullanan doğum yapmış kadınlara, bu iznin kullanıldığı 16 hafta boyunca çalışmadıkları her gün için geçici iş görmezlik ödeneği verilmekte.

Ocak ayında maaşların zamlanmasıyla, çalışan annenin doğum izninde aldığı iş görmezlik ödeneği de artmış olacak. Bu kapsamdaki asgari ücretle çalışan annenin alacağı ödenek 16 bin 105 liradan 24 bin 908 liraya çıkacak.

YARI ZAMANLILAR İÇİN İŞKUR’DAN EN AZ 9 BİN 932 LİRA

Kanuna göre, doğum izni sonrası dileyen anneler ilk çocuk için 60 gün, ikinci çocukta 120 gün ücüncü çocukta ise 180 gün süreli yarım çalışabiliyor. Çoğul durumlarda bu sürelere 30 gün daha ekleniyor. Çocuğu engelli doğan annelerdeyse bu süre 360 güne çıkıyor

Bu zaman zarfında işveren anneye yarım maaş, İŞKUR da brüt asgari ücret üzerinden yarım çalışma ödeneği veriyor. İşte asgari ücretteki artışa paralel, bu ödenek de artıyor.

 

Birinci çocuğunu dünyaya getirip, yarım çalışan anneye İŞKUR, damga vergisi kesilmiş olarak 6 bin 421 lira 89 kuruş ödeme yaparken, söz konusu artışla bu rakam 9 bin 932 lira 10 kuruşa yükselecek.

Anne eğer asgari ücretli çalışan ise işverenin de iki ayda vereceği tutar 5 bin 500 lira 35 kuruştan 8 bin 536 lira 80 kuruşa yükselmiş olacak.

Böylelikle ilk doğumda yarım gün çalışan asgari ücretli annenin alacağı para 11 bin 922 liradan 18 bin 438 TL’ye yükselecek.

EMZİRME ÖDENEĞİNDE DE ARTIŞ

Söz konusu artışlar emzirme ödeneği için de geçerli olacak. Bu yıl 316 lira olan emzirme ödeneği ile ilgili artış miktarı, ocak ayı içerisinde açıklanacak.

HERKESE DOĞUM YARDIMI

Çalışsın, çalışmasın tüm annelere doğum yardımı ödeniyor. Doğum yardımı ilk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, sonraki çocuklarda 600 TL olarak veriliyor.

KDK'nın doğum iznine ilişkin kararı: Maaş kesintisi yok!