27 / 04 / 2024

Ozan Kolcuoğlu: Tapu kaydı tamamlanmış 2B arazilere yabancı yatırımcılardan ilgi büyük!

Ozan Kolcuoğlu: Tapu kaydı tamamlanmış 2B arazilere yabancı yatırımcılardan ilgi büyük!

TSKB Kurumsal Değerleme ve Özel Projeler Deprartmanı Müdür'ü Ozan Kolcuoğlu 2B arazileri hakkında bir değerlendirme yaptı. Kolcuoğlu, 'Tapu kaydı tamamlanmış 2B arazilere yabancı yatırımcılardan ilgi büyük' dedi.



TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Kurumsal Değerleme ve Özel Projeler Deprartmanı Müdür'ü Ozan Kolcuoğlu 2B arazileri hakkında bir değerlendirme yaptı. İşte o değerlendirme;




Toplumda 2B yasası olarak da bilinen kanun 6831 sayılı Orman Kanununun 2/B maddesi uyarınca Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan taşınmazlar ile Hazine’ye ait tarım arazilerini kapsamaktadır. Aslında kanunun amacı; Orman Kanununun 2 nci maddesi gereğince, Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin değerlendirilmesi, yeni orman alanlarının oluşturulması, nakline karar verilen Devlet ormanları içinde veya bitişiğinde bulunan köyler halkının yerleştirilmesi ve orman köylülerinin kalkındırılmasının desteklenmesi ile Hazineye ait tarım arazilerinin satışına ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.

İstanbul’daki 2B arazilerinin yaklaşık %15’i Beykoz’da bulunmaktadır. Beykoz’u sırası ile Ümraniye, Silivri, Çatalca ve Şile izlemektedir. Piyasanın 2B arazileri ile ilgili en büyük ilgisi rayiç bedellerin tespiti çalışmalarında yaşanmıştır. Rayiç bedeller Maliye Bakanlığı bürokratlarınca yapılan çalışmalar (2886 sayılı Devlet İhale Kanunu veya 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerine göre) sonucunda tespit edilmiştir. Çalışmaların sonucunda belirlenen rayiç bedeller üzerinden %70’i satış bedeli olarak belirlenecektir. Ödeme takvimine göre indirim ve farklı senaryolar mevcuttur.

Ancak 2012 yılında çıkartılan yasa gelir anlamaında beklentileri karşılamamış ve 2014 şubat tarihi itibari ile başvuru süresinin uzatılması gündeme gelmiş ancak henüz kesinleşmemiştir. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre; 2B kapsamında 31 Ocak itibarıyla 600.643 adet taşınmaz ve 816.361 kişinin kullanıcı durumda olduğu, ancak yapılan başvuruda 530.831 kullanıcının değerlendirilebilir durumda olduğunu, hak sahiplerinden ise 392.119 kişiye satışın gerçekleşmiş olduğu bilgisi verilmiştir.  2013 yılı içerisinde satışlardan toplam yaklaşık 2.600.000 TL’lik gelir elde edildiği açıklanmıştır. Taşınmazların tamamının satışı ile yaklaşık 10 milyar TL gelir beklenmektedir. Ancak beklenen başvuru sayısına ulaşılamadığı da bir gerçektir.

Ancak 2B arazilerinin satışı ile şehir merkezlerinde yaşanan arsa kısıtlarının giderileceği ve arsa bulmakta zorlanan inşaat firmalarının daha verimli projeler geliştireceği düşünülmektedir. 3. Köprü bağlantıları ve Kuzey Marmara Otoyolu ile gözde konumlardan olan İstanbul’un kuzeyinin 2B arazilerinin satışı ile hızlı bir şekilde piyasaya gireceği ve arzda olumlu etki edeceği düşünülmektedir.

Arz arzının artması ile konut fiyatlarında dengeleme olabileceği gibi yabancı yatırımcılar tarafından da satın alınabilcektir. Özellikle tapu kaydı tamamlanmış olan arazilerin yabancı yatırımcılar tarafından ilgi gördüğü ve eski fiyatlarına göre 2 katına yakın bedeller ile sorunsuz satılabildiği bilgisi öğrenilmiştir. 



TSKB GAYRİMENKUL DEĞERLEME A.Ş.

KURUMSAL DEĞERLEME VE ÖZEL PROJELER DEPARTMANI

MÜDÜR

OZAN KOLCUOĞLU


Geri Dön