28 / 04 / 2024

Ozan Tüzün: Kentsel dönüşümle konutlar küçülmeye başladı!

Ozan Tüzün: Kentsel dönüşümle konutlar küçülmeye başladı!

TMMOB Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Mimar Ozan Tüzün, 'Son dönemde yapılmakta olan Kentsel Dönüşüm ile bir iki odalı konutlar üretilmeye başlandı' diye konuştu.



Konutlardaki bu küçülmeye, çekirdek ailelerin küçüldüğü, gençlerin ayrı evlerde yaşama isteği ve parçalanan ailelerin fazlalığı neden gösterilirdigini ifade eden Mimarlar Odası  Adana  Şube Başkanı Mimar Ozan Tüzün, "Önceleri yapılan tesisin içine birkaç tane küçük daire yerleştirilirken, zamanla çok bloklu konut sitelerinde bloklardan biri küçük dairelere ayrıldı. Şimdilerde tamamı iki ya da tek odalı evlerden oluşan siteler satışa sunulmaya başlandı. İstatistiklere göre kentlerin % 65-70 kacak yapılardan oluşuyor, bu yapıların fiziki durumları ve konut açığı göz önüne alındığında ve üzerine ekonomideki daralma eklenip, vatandasın alım gücünün gerilediği düşünülünce; alım gücüne bağlı konutlar üretmenin geçerli olacağı bir dönemde olduğumuzu söyleyebiliriz" 

KONUTLARIN KULLANIŞLI OLMASI ÖNEMLİDİR 

Konutların yapıldığı alan üzerinden satılmakta olduğunu vurgulayan Başkan Tüzün, "Ancak birim fiyatın, alan büyüdükçe azaldığını, küçüldükçe arttığını görmekteyiz. Bu durum bize, konut hangi büyüklükte olursa olsun bir baz (başlangıç) fiyatı olduğunu söylüyor. Başlangıç fiyatın, daireler küçüldükçe fahiş bir hal almasının yukarıda saymaya çalıştığım nedenlerle birlikte, imarlı alan azlığı ile doğrudan ilişkili olduğunu düşünüyorum. Ne yazık ki kentimizde imarlı arsa üretiminde cok uzun süredir sıkıntı var. Daralma yapımcıları kent merkezine ve parsel bazında kentsel dönüşüme yönlendiriyor. Küçük ve 8-10 daire barındıran parsellere 18-20 daireli apartmanlar yapılıyor. Ekonomik nedenlerle, konutlar küçülürken sayıları artıyor. Ama alt yapı aynı kalıyor. Yol aynı. Otopark aynı. Bu da büyük sorunları beraberinde getirmektedir. Elbette küçük konutlar üretilebilir, insan bazı zorluklara gecici bir süre katlanmayı da göze alabilir. Ancak sürdürülebilirlik ancak o mekanın yuva olmasıyla mümkündür. Yeterli yasam alanı yoksa, yeterli saklama, stoklama alanı yoksa o mekanda yasamaya devam etmek acı verebilir. Konutun küçük olması değil, kullanışlı olması önemlidir.


Adana 5 Ocak


Geri Dön