30 / 04 / 2024

Özel okullarda zam fırtınası: Eğitim ücretine yüzde 220'ye varan artışlar yapılıyor!

Özel okullarda zam fırtınası: Eğitim ücretine yüzde 220'ye varan artışlar yapılıyor!

Özel okullar tarafından maliyetler neden gösterilerek, eğitim ücretlerine en az yüzde yüz zam istiyor. Zam oranı okullara göre değişirken, yüzde 220'yi gören bile var. Veliler, bu durumu şikayetvar platformundan dile getirdi. İşte o şikayetler...



Özel okullarda erken kayıt döneminin başlamasıyla birlikte fahiş zamlar yeniden gündeme bomba gibi düştü. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme yalnızca ara sınıflarda eğitim gören öğrencileri kapsarken; birinci, beşinci ve dokuzuncu sınıflardaki öğrencilerin velileri ise yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalıyor. 

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Diğer taraftan bazı özel okullar yan ödemelere fahiş zamlar uygulayarak Bakanlığın ara sınıflar için hayata geçirdiği düzenlemeyi de göz ardı etmeye çalışıyor. 

Özel okullarda zam fırtınası: Eğitim ücretine yüzde 220 ye varan artışlar yapılıyor!

Bu duruma tepki gösteren veliler Şikayetvar üzerinden şikayetlerini tek tek dile getirdi. İşte şikayetvar'da yer alan bazı şikayetler:

"Her yıl yüzde 150'nin üzerinde zam talep ediliyor. O kadar şikayet olmasına rağmen nasıl bu engellenemiyor? Eğitim kurumu mevzuatına bile uyulmuyor. Mevzuat da 'Erken kayıt dönemi ocak ve mayıs ayları arasında yapılır' diyor. Ancak bu kurum Aralık'ta erken kayıt adı altında fahiş zam oranlarıyla velileri kayıt yaptırmaya mecbur bırakıyor. Bu şekilde kurumların önüne nasıl geçilir bilmiyorum ama fırsat verilmemeli."

"Özel bir okulun 2. sınıf kayıt ücretinin 160 bin Türk Lirası (yemek dahil) olduğu, kitap ücretinin 40 bin Türk Lirası civarında olacağı, bununla beraber kıyafet ve servis ücreti de eklendiğinde toplam senelik bir öğrenci için 250 bin Türk Lirası civarında ücret ortaya çıkacağı görülmekte. Geçen seneye göre okul ücretine yüzde 220 zam uygulandığı anlaşılıyor. Asgari ücrete ve memurlara yüzde 49 zam gelmişken yüzde 220 zam oranının neye göre hesaplandığı soru işareti. Biz ailelerin duygularının ticari olarak suiistimal edilmesinden oldukça rahatsızız."

Özel okullarda zam fırtınası: Eğitim ücretine yüzde 220 ye varan artışlar yapılıyor!

"Özel okullarda yaptığınız zamların oranını neye göre belirlediğinizi merak ediyorum. Biz bir senedir okulun öğrencisiyiz ve yeni gelen öğrenci ile eskiden beri devam eden öğrenciye uygulanan fiyat arasında bir fark göremiyorum. Geçtiğimiz yıl kayıt esnasında alınan ücret üzerinden devletin belirlediği oranla zam yapılması gerekirken, okul bu yöntemi uygulamıyor. Bu şekilde bir zam oranını daha önce hiç görmedim."

"Oğlum 3. sınıftan 4. sınıfa geçecek. Yüzde 150 okul, yüzde 100 yemek zammı uygulayıp bizim yasal hakkımızın uygulanması talebimizi yapamayacakları doğrultusunda bilgilendirdiler. Neden olarak çalışan öğretmen ve personel maaşlarının iyileştirilmesi gerektiğini ve tek gelirin öğrenci kayıt ücreti olduğunu ifade ettiler. Son 3 senede rehberlik dahil branş derslerinde ayda bir öğretmen değişikliği ya da boş ders ile geçirildi. Bu iş için Milli Eğitim dahil yasal ne yapılması gerekiyorsa peşini bırakmayacağız."

"Kocaeli Gebze'de 6. sınıfa giden kızımın 2022-2023 yılında 35 bin Türk Lirası olan okul ücreti bu sene 100 bin TL. Bu yükseliş oranı yüzde 190 olduğu için biz velileri zor duruma sokacağını düşünüyorum. Yalnızca bununla da kalmıyor 55 bin TL yemek, kitap vs gibi ücretler velileri sıkıntıya düşürüyor. İlk kayıtta artışın devletin belirtiği oranların üstüne çıkmayacağı söylendi. Şu an söylenen ile istenen arasında tutarsızlık bulunuyor."

Özel okullarda zam fırtınası: Eğitim ücretine yüzde 220 ye varan artışlar yapılıyor!

"Çocuğumun okuduğu okul, fahiş zam talep ediyor. Geçtiğimiz sene 60 bin Türk Lirası olan okul ücreti için bu yıl taksitli 150 bin Türk Lirası talep ediliyor. Enflasyon yüzde 65 olarak açıklandı fakat okul fiyatlarının enflasyonla yakından ya da uzaktan bir ilgisi yok."

"Geçtiğimiz yılki okul ücretine yüzde 90, yemek ücretine yüzde 100 zam yapmış. Geçtiğimiz yıl 'genel' diye adlandırdığı ETÜT ücretini bu sene de yüzde 100 yükseltmiş. İlginç olan şu ki, okulun açık kaldığı günlere göre hesaplandığında günlük yemek ücreti 333 Türk Lirası oluyor. Vakfı, tebrik ederim. Eğitim kurumu gerçekten tam bir ticarethane haline gelmiş ne yasa ne de mevzuat dikkate alınmamış. Bu da yetmezmiş gibi, internet sitesinde fiyat ilan etmesi gerekirken bunu yapmamış, velilere yazılı şekilde bilgilendirme yapmak yerine sadece sözlü bilgi aktarıyorlar. Bakanlık mevzuatı yayınlıyor ama uyulmuyor. Bu sene artış oranı en çok TÜFE'nin ortalamasının beş puan fazlası olmalı. Aslında oran bellidir ancak oranın verildiği söylenmiyor."

Dolar bugün ne kadar? Dolar ne kadar olacak? Yükselecek mi, düşecek mi? 2 Şubat 2024 dolar kuru

Peş peşe yaşanan depremler kentsel dönüşümün hayati önemini gözler önüne serdi!

İzmir Karşıyaka'da imar hakları artırıldı! 'Yapı stoku kötü, deprem kuşağında' dendi!


 


Geri Dön