04 / 05 / 2024

Özel Pendik Birikim Koleji'nin inşaatı için özel plan!

Özel Pendik Birikim Koleji'nin inşaatı için özel plan!

Pendik'te yer alan Birikim Koleji'nin inşaatına Çevre Bakanlığı tarafından özel plan düzenlendi. Bodrumlar emsal dışı bırakılarak, okulun inşaat alanı 5 katına çıkartıldı.



Pendik'te bulunan Birikim Koleji'ne özel inşaat düzenlemesi yapıldı… İlçedeki Doğu Mahallesi'nde Pendik Belediyesi'ne ait 2 bin metrekarelik araziye 1996 yılında Birikim Eğitim Öğretim ve Sağlık Hizmetleri A.Ş. tarafından “Özel Pendik Birikim İlkokulu/Ortaokulu” yapıldı.


Arazi, 2011 yılında okulu işleten “Birikim Eğitim Öğretim ve Sağlık Hizmetleri A.Ş.” tarafından satın alındı. 2013'te arazi Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edildi. 1996 yılından bu yana faaliyette olan ilk ve ortaokulun afet riski taşıması ve fiziki yetersizliklerinden dolayı yıkılıp yeniden yapılmasına karar verildi.


OKULA ÖZEL PLAN YAPILDI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu araziye özel olarak plan değişikliği yaptığı iddia edildi. İnşaat hakkının 1.25 emsalden 2 emsale çıkarıldığı öne sürüldü. Normal şartlar altında hesaplamaya dahil edilen bodrum katların da emsal dışı bırakıldığı iddia edildi. Bu sayede 2 dönümlük araziye 5 katı inşaat izni verildi. Bakanlığın özel plan yaptığı kolejin müdürlüğünü, 2016 yılından beri İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü olan Ömer Faruk Yelkenci yapmıştı. Yelkenci 2014 yılında da Özel Eğitim Kurumları Müdürüğü'ne atanmıştı.


DÜZENLEMEYE TEPKİ VAR

Bakanlığın parsel bazında yaptığı özel düzenlemeye tepki gösteren Cumhuriyet Halk Parti'li (CHP) meclis üyesi Hüseyin Sağ, “Söz konusu okulda bodrum katlar inşaat hakkına dahil edilmeyince ikiye çıkan emsal aslında 3'e çıkmış oluyor. Normalde 1.25 olan emsal hakkı 2.5 kat artırılmış oluyor. Bu durumda 2 bin metrekarelik araziye 10 bin metrekare inşaat yapılabilecek. Bakanlığın bu parsel için devreye girmesinin tek nedeni kolejin eski müdürünün şimdi İl Milli Eğitim Müdürü olması. Normal bir vatandaş için aynı düzenlemeyi yapmazlardı” diye konuştu.


2014'TE DEVLETTE ÇALIŞMAYA BAŞLADI

Yelkenci 2014'da Özel Eğitim Kurumları Müdürüğü'ne atandı. 2016'da İl Milli Eğitim Müdürü oldu.



Sözcü


Geri Dön