02 / 05 / 2024

Özel sektör inşaat harcamaları arttı!

Özel sektör inşaat harcamaları arttı!

2014'ün ilk çeyrek döneminde Türkiye ekonomisi yüzde 4,3 büyürken, inşaat sektörü yüzde 5,2 ve inşaat malzemeleri sektörü sanayi üretimi yüzde 6 büyüyerek, ekonominin üstünde performans gösterdi.



2014'ün ilk çeyrek döneminde Türkiye ekonomisi yüzde 4,3 büyürken, inşaat sektörü yüzde 5,2 ve inşaat malzemeleri sektörü sanayi üretimi yüzde 6 büyüyerek, ekonominin üstünde performans gösterdi. İnşaat malzemesi pazarı 2014'te yüzde 4-5 büyüyecek... 

Türkiye'nin, ihracatta döviz kazandırıcı hizmetlere ve kısmen iç tüketime dayalı büyüme stratejisinin, yılın ilk çeyrek sonuçlarına yansımaya başladığını belirten Dündar Yetişener, "özel sektör inşaat harcamalarının kamu harcamalarının önüne geçmesi, ithalatın azalması ve ihracatın büyümeye net katkısının artması, ekonominin geleceğine yönelik önemli pozitif gelişmelerdir" dedi. Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından yılda dört kez düzenlenen 'Ekonomi Toplantısının ikincisi, Ortaköy Feriye Lokantası'nda gerçekleştirildi. 'Siyasi İklim ve Ekonomik Gelişmeler' konusunun ele alındığı toplantıda, Türkiye İMSAD'ın 'Aylık Sektör Raporu'nun, Mayıs 2014 verileri baz alınarak Türkiye ekonomisinin makro göstergeleri ile inşaat ve inşaat malzemeleri sektörünün 2014 Ocak-Nisan sonuçları değerlendirildi. Toplantıya, Türkiye İMSAD üyeleri ile iş dünyasının önde gelen temsilcileri katıldı. Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener'in açılış konuşmasını yaptığı toplantıya, Bloomberght TV Yayın Koordinatörü Cüneyt Başaran konuk konuşmacı olarak katıldı. Otorum başkanlığını Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu sektör inşaat camaları arttı Üyesi Mehmet Tunaman'ın yaptığı toplantıda, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin ile Ekonomi Strateji Danışmanlık Hizmetleri Başkanı Dr. Can Fuat Gürlesel de yaptıkları sunumlarda Türkiye ekonomisinin geleceğine projeksiyon tutarak, beklenti ve öngörülerini paylaştılar. Yetişener: "Küresel ve siyasi risklere karşı Türkiye ekonomisi iyi bir performans göstermiştir." Türkiye İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, toplantıda yaptığı konuşmada, 2014'ün ilk çeyrek döneminde, Türkiye ekonomisinin yüzde 4,3, inşaat sektörünün yüzde 5,2, inşaat malzemeleri sektörü sanayi üretiminin ise yüzde 6 büyüdüğünü belirtti. Yetişener, "Küresel ve siyasi risklere karşı Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyrek döneminde iyi bir performans göstermiştir" dedi. 

Dündar Yetişener, Türkiye'nin, ihracatta döviz kazandırıcı hizmetler ile kısmen iç tüketime dayalı büyüme stratejisinin, ilk çeyrek sonuçlarına yansımaya başladığını söyledi. Yetişener, "özel sektör inşaat harcamalarının kamu harcamalarının önüne geçmesi, ithalatın azalması ve ihracatın büyümeye sağladığı net katkının artmasını", ekonominin geleceğine yönelik önemli pozitif gelişmeler olarak değerlendirdi. 

2014 ilk çeyrek döneminde, ekonomideki büyüme kaynaklarının daha kaliteli olarak nitelendiren Dündar Yetişener, "2013 yılında eksi 2,3 puan olan ihracatın büyümeye net katkısı, 2014 ilk çeyreğinde artıya geçerek 2,68 puan olarak gerçekleşmiştir. İthalatın büyümeye net katkısı ise 2013'te eksi 2,34 puandan, 2014'te 0,24 puana gerilemiştir" dedi. Özel sektör inşaat harcamaları arttı, kamunun önüne geçti 2014'ün ilk çeyrek döneminde ekonomi yüzde 4,3 büyürken, inşaat sektörünün 5,2 ve inşaat malzemeleri sektörü sanayi üretiminin yüzde 6 büyümesini, inşaat sektöründeki büyümenin, yılın ikinci yarısında da süreceği yönünde önemli bir veri olduğunu kaydeden Yetişener, sözlerine şöyle devam etti: "İlk çeyrekte görüyoruz ki, özel sektör devreye girmiştir. İnşaat sektörünün ilk çeyrekte gerçekleşen yüzde 5,2 büyüklüğü içinde, kamu sektörü harcamaları yüzde 5,1, özel sektör harcamaları ise yüzde 5,9 oranında büyümüştür" dedi. 


Son An 


Geri Dön