28 / 04 / 2024

Özelleştirilecek olan bazı taşınmazlara ilişkin imar planı değişiklikleri onaylandı

Özelleştirilecek olan bazı taşınmazlara ilişkin imar planı değişiklikleri onaylandı

Özelleştirme kapsamı doğrultusunda yer alan Çanakkale ve İstanbul'daki taşınmazlara yönelik imar planı değişiklerinin onaylanması kararlaştırıldığı duyuruldu.



Özelleştirme İdaresi Başkanlığının özelleştirme kapsamında yer alan Çanakkale ve İstanbul'daki taşınmazlara yönelik imar planı değişiklerinin onaylanmasının kararlaştırılmasına dair Cumhurbaşkanı Kararları, Resmi Gazete'de yayımlandığı kaydedildi. 

Bu doğrultuda, mülkiyeti Orman Genel Müdürlüğü adına kayıtlı özelleştirme kapsam ve programında bulunan Çanakkale'nin Merkez ilçesindeki taşınmaza yönelik imar planı değişikliğine askı sürecinde yapılan itirazlar da değerlendirildi. Buna göre, kabul edilen itiraz sonucunda hazırlanan imar planı değişikliği onaylanırken, diğer itirazlar da reddedildi.

sabah.com.tr'de yer alan habere göre; Mülkiyeti Maliye Hazinesine kayıtlı özelleştirme kapsam ve programında bulunan İstanbul'un Büyükçekmece ilçesindeki taşınmaza yönelik imar planı değişikliği de onaylandığı açıklandı.

İMAR PLANI NEDİR?

İmar planı demek, imar uygulaması yapılacak olan yer hakkında detaylı bilgiler veren plan veya haritay olarak tanımlanmaktadır. İmar planının, nüfusu 10 bini geçmiş olan yerleşim yerlerinde yapılması zorunlu bir durumdur. İmar planı ile yoğunluk düzeyi, imar uygulaması, adalar, yollar ve pek çok istatistik raporları da oluşturulmaktadır.

 Özelleştirilecek olan bazı taşınmazlara ilişkin imar planı değişiklikleri onaylandı

İMAR PLANI NEYE GÖRE YAPILIR?

İmar Planı hazırlanırken nelere dikkat edilir? İmar planları kademeli olarak, örneğin 1/25.000-1/5000-1/1000 ölçeklerde hazırlanır. Planların hazırlanmasında planlama alanının; genel özellikleri, ihtiyaçları, erişilebilirliği, sürdürülebilirliği ve çevreye etkisi dikkate alınır ve koruma/kullanma dengesi gözetilir.

İMAR PLANINI KİM YAPAR?

Nazım imar planlarını, çevre düzeni planına uygun olmak kaydıyla, büyükşehir belediye sınırları içinde 1/5.000 ile 1/25.000 arasındaki her ölçekte Büyükşehir Belediyesi yapar, yaptırır ve onaylar. Uygulama imar planlarını, Büyükşehir Belediye Kanunu'nun uygulandığı yerlerde belediyeler yapar. Kaç çeşit imar planı vardır? diye bakıldığında, Mekânsal strateji planı, nazım imar planı, bölge planı ve çevre düzeni planı ana imar plan türleri arasında yer alır. Bu dört ana imar planı dışında, farklı imar türleri de bulunmaktadır.

Öte yandan, Imar planı yapılırken nelere dikkat edilmeli ve neler önemsenmeli .Yapılacak imar planı değişikliklerinde, çevredeki nüfus, yoğunluk, donatım dengeleri ve gereksinimleri araştırılmalı ve plan değişikliğinin zorunlu olup olmadığı irdelenmelidir. Ortada hiçbir zorunluluk olmamasına rağmen, imar planı bütünlüğünü de bozucu şekilde plan değişikliği yapılması hukuka aykırıdır.

İzmir Karşıyaka'da imar hakları artırıldı! 'Yapı stoku kötü, deprem kuşağında' dendi!

1952 yılında İstanbul'un imar planı yapılmış!

1940 yılında Beşiktaş'ın imar planı hazırlanmış! 

3 milyonla 20 milyonluk iş: 1940'ta Eminönü Unkapanı için büyük imar planı hazırlanmış!

Geri Dön