09 / 10 / 2024

Özgür Soy: İş hacminde 650 bin TEU'ya ulaşmayı hedefliyoruz!

Özgür Soy: İş hacminde 650 bin TEU'ya ulaşmayı hedefliyoruz!

Özgür Soy, 'Üçüncü faz yatırımın tamamlanması ile birlikte konteyner iş hacminde 650 bin TEU'ya ulaşmayı hedefliyoruz' dedi...




Borusan Lojistik'in liman yatırımının üçüncü fazını yıl içinde devreye sokacaklarını kaydeden Özgür Soy, 'Üçüncü faz yatırımın tamamlanması ile birlikte konteyner iş hacminde 650 bin TEU'ya ulaşmayı hedefliyoruz' dedi.

2008 yılında başlattığı 100 milyon dolarlık yatırımı 2010'da tamamlayan Borusan Lojistik, yatırımın üçüncü fazını bu yıl devreye almaya hazırlanıyor. 300 metrelik yeni bir iskelenin yapılmasının da dahil olduğu yeni iskeleler ve dolgu yatınmlan yapacak olan Borusan Lojistik, yedi adet RTG alarak, toplam 12 adet RTG'ye ve iki SSG (konteyner vinci) alarak toplamda dört konteyner vincine sahip olacak. Borusan Lojistik, üçüncü faz yatınmm tamamlanması ile birlikte konteyner iş hacminde 650 bin TEU'ya ulaşmayı planlarken, tüm segmentlerdeki pazar payını da yüzde 50'ye çıkarmayı hedefliyor. 1973 yılında kurulan ve 2000 yılında 'entegre lojistik hizmet sağlayıcı' olarak yemden yapılandırılan Borusan Lojistik, bugün faaliyetlerini Türkiye Lojistik Hizmetleri, Liman Hizmetleri, Uluslararası Taşımacılık Hizmetleri ve Yabancı Ülkeler Lojistik Hizmetleri olmak üzere dört stratejik iş alanında sürdürüyor. 1984 yılından beri Borusan Lojistik bünyesinde faaliyet gösteren ve 2007 yılı itibariyle Borusan Lojistik'in dört stratejik iş alanından biri olarak konumlandınlan Borusan Limanı ise Gemlik ilçesi, Gemsaz mevkiinde bin 400 metrelik yanaşma yeri, 280 bini gümrüklü, 80 bini gümrüksüz olmak üzere toplam 360 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteriyor. Bursa ve İstanbul'a olan yakınlığı ile stratejik bir konuma sahip olan liman, aynı nedenle Güney Marmara, Ege ve İç Anadolu'dan gerçekleştirilen ithalat ve ihracat faaliyetlerinde de önemli bir gümrük kapısı konumunda.

650 bin TEU'ya ulaşmayı hedefliyor

Borusan Lojistik Liman İşletme ve Uluslararası Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Özgür Soy, limanda 7 gün 24 saat, dünya standartlannda proje, genel kargo, konteyner, PCC ve RORO liman ve terminal hizmetleri sunduklannı söyledi. 2008 yılında başlattıklan 100 milyon dolarlık yatınım zamanında tamamlayarak 2010 yılında resmi açılışı yaptıklarını hatırlatan Soy, 'Gerçekleştirdiğimiz bu yatırımın sonunda limanın kapasitesi iki katma yükseldi. Yatırım sonrasında Borusan Limanı 10 bin TEU kapasiteli dev konteyner gemilerine hizmet vermeye başladı. Böylelikle yıllık 5.5 milyon ton genel kargo, 400 bin TEU konteyner ve 250 bin araç elleçleme kapasitesine ulaştık. Limanımızın bulunduğu bölgede önemli bir yeri olan otomotiv, demir-çelik, madencilik ve mermer sektörü ihraç ürünlerinin limanımızdan geçmesi açısından iyi bir yıl geçirdik. 2010 yılsonunda iş hacimlerimiz; 3 milyon ton genel kargo, 200 bin TEU konteyner, 150 bin araç civarlannda gerçekleşti' dedi.

Liman yatıranının üçüncü fazım yıl içinde devreye sokacaklan bilgisini veren Özgür Soy, '300 met ¬relik yeni bir iskelenin yapılmasının da dahil olduğu yeni iskeleler ve dolgu yatınmlan yapacağız. 7 adet RTG alarak toplam 12 adet RTG'ye ve iki SSG (konteyner vinci) alarak toplamda 4 konteyner vincine sahip olacağız. Üçüncü faz yatırınım tamamlanması ile birlikte konteyner iş hacminde 650 bin TEU'ya ulaşmayı hedefliyoruz' diye konuştu.

Borusan Limanının konumundan dolayı büyük bir avantaja sahip olduğunun altını çizen Soy, bu ¬nun yanı sıra gerçekleştirilen yatırım sonrasında 10 bin TEU kapasiteli dev konteyner gemilerine hizmet verebilir bir konuma gelmelerinin de avantajları arasında yer aldığını kaydetti. Yatıranlarla sürekli geliştirdikleri fiziksel özelliklere ek olarak Ar-Ge ve iş süreçleri konularında da titiz çalışmalar sürdürdüklerini anlatan Özgür Soy, Borusan Limanının teknoloji açısından dünyadaki en iyi örneklerle yanşabilecek durumda olduğunun altını çizdi. COESS kapsamında Avrupa Birliğinin limancılıkta güvenli kadrolanrı yetiştirmekle ilgili Leonardo da Vinci programı için Avrupa'dan seçilen tek liman olduklannı dile getiren Soy, şunlan söyledi; 'Teknoloji alanında ise Ar-Ge çalışmalanmızla dünya standartlanna uyma amacıyla en yaygın programı alarak kendimiz için geliştirdik. Müşterilerimizin ihtiyaçlanna göre daha iyi hizmetler geliştirmek için yatınm yapmaya devam ediyoruz. Bunlara ek olarak Borusan'ın grup şirkederi arasında yaygınlaştırmaya devam ettiği 6 Sigma metodolojisinden biz de faydalanıyoruz. Bu kapsamda geliştirdiğimiz 'Pre-Gate-Gate' sistemi sonucunda liman kapısı önündeki yığılmalan önlüyoruz ve işlemleri 20 dakika gibi kısa bir sürede tamamlayabiliyoruz. Güvenlik, çevre ve acil durum konulannda ise Borusan Limanı örnek gösterilen bir liman. çevre ve güvenlik konusunda devlet kuruluşlanyla yakın çalışıyoruz ve riskli bir durum gördüğümüz zaman bunu kendileriyle paylaşıyoruz. Gemlik bölgesinde 4 ayn liman bulunuyor. Bu pazarda genel kargoda açık farkla pazar lideriyiz. Konteyner ve araç işlerinde iş payımız yüzde 35 dolaylannda. Yeni yatınmlanmızm tamamlanmasıyla tüm segmentlerdeki işlerimizde yüzde 50'nin üzerinde bir pazar payı hedefliyoruz.'

Dünya-Bursa

 


Geri Dön