21 / 05 / 2024

Özhan Canaydın: Seyrantepe'yi TOKİ bitirir

Özhan Canaydın: Seyrantepe'yi TOKİ bitirir

Galatasaray eski başkanı ve Seyratepe'deki stat projesinin mimarı Özhan Canaydın, Galatasaray'ın yeni stadını Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) tamamlayacağını söyledi



Önceki gün yapılan ihalede sadece Siyahkalem firmasından teklif gelmiş olmasını "Talip olmadı" diye değerlendiren Canaydın, "Ben stadı TOKİ'nin üstlenip yapacağını tahmin ediyorum" diye konuştu.
Statda bir gecikme olduğunu ama bundan sonra TOKİ'nin işin daha fazla uzamasına izin vermeyeceğini düşündüğünü kaydeden Canaydın, ilk ihaleyi alan Eren Talu'ya gereken desteğin verildiğini belirterek,
"Ben de en başından itibaren hep yanında oldum ama zamanında bitiremedi. Galatasaray yönetiminde yer alan Işın Çelebi, en başından beri bu işi kendisinin yönettiğini söylüyor. Şimdi bu işi alsın tamamlatsın, devlet tecrübesini kullansın" dedi.
 
Seyrantepe doğru bir seçim
İhalenin yenilenmesiyle birlikte TOKİ'nin de gelir kaybına uğradığını hatırlatan Canaydın, proje bittiğinde ise hem devletin, hem de Galatasaray'ın kazanacağını söyledi.
Ali Sami Yen'in bırakılıp Seyrantepe'ye gidilmesi konusunda kendisinin eleştirilmesinin de doğru olmadığını belirten Canaydın, "Ali Sami Yen de zaten bizim değildi. Biz de oraya yapsak yapsak ancak stat yapardık. Bunun için de kredi alıp yeni bir borç yapacaktık. Oysa şu anki durumda yine size ait olmayan bir arazide 49 yıl kullanacağınız 'sıfır' bir stat yapılacak. Yeni stat kulübün gelirlerini de artıracak. Ayrıca Ali Sami Yen'in yerine yeni bir stat yapsaydık sadece otopark yüzünden bile bölgede trafik kilitlenir, İstanbul'un bağrına bir hançer saplamış olurduk" diye konuştu.
2002-2008 döneminde Galatasaray Başkanlığı yapan Özhan Canaydın, Galatasaray'ın kullanacağı 52 bin kişilik üstü açılır-kapanır yeni stadın yapılması için büyük uğraşlar vermişti ve Aralık 2007'de stadın temelin atmıştı.
 
Gözler TOKİ'de olacak
Talu-Alke Ortak Girişimi'nin yapımını üstlendiği ve toplam 200 milyon dolara maloması beklenen stadın 29 Ekim 2009'da açılması planlanmıştı. Ancak finansal krizi aşamayınca TOKİ, Talu-Alke ortaklığıyla olan sözleşmesini 2 Temmuz'da feshederek, yeni ihale kararı almıştı. Önceki gün yapılan ihalede ise 5 firma şartname almasına karşın sadece Siyahkalem Mühendislik firması teklif vermişti.
Firma, TOKİ'ye satış geliri üzerinden 64 milyon 778 bin 936 liralık pay önerirken ayrıca toplam satış gelirinin 543 milyon 600 lirayı aşması durumunda da yüzde 2 oranında arsa bedeli ödemeyi taahhüt etti. Şimdi gözler TOKİ'de. Kurum ya ihaleyi iptal edip kendi inşaatı üstlenecek ya da Siyahkalem ile yola devam edecek.
Firma bugüne kadar ağırlıkla  TOKİ  ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin işlerini üstlendi.
Referans


Geri Dön