27 / 04 / 2024

Özilhan-Özyeğin-Nurol otoyol ve köprüler için birleşti!

Özilhan-Özyeğin-Nurol otoyol ve köprüler için birleşti!

Özelleştirme İdaresi'nin satış listesinde olan otoyol ve köprüler için sürpriz ortaklık. Anadolu Endüstri Holding, Nurol İnşaat ve Fiba Grup, ihalelere birlikte girmek üzere harekete geçti



Konsorsiyum oluşturarak ihaleye girmeye hazırlanan 3 büyük grubun kazanmak için oldukça istekli oldukları belirtiliyor

Hükümetinelektrik dağıtım ihalelerinin ardından en büyük geliri beklediği köprü ve otoyol özelleştirmelerine şirketler büyük bir iştahla hazırlanıyor. Özelleştirme takvimine göre en geç 2012'de tamamlanması gereken köprü ve otoyollar için 12 Haziran seçimlerinin ardından yılın en geç 4. çeyreğinde ihale çıkılması bekleniyor. Yerli ve yabancı çok sayıda şirket de bu ihaleyi bekliyor. İhale bedelinin yüksek olacağı beklentisi nedeniyle bazı şirketler de konsorsiyum oluşturma hazırlığından. Türkiye'nin sektörlerinde önde gelen üç holdingi Anadolu Endüstri Holding, Nurol İnşaat ve Fiba Holding ihaleye birlikte girmek için düğmeye bastı. Bir süredir her üç grubun yöneticileri ve uzmanları ihale için hazırlık yapıyor.

10 MİLYAR DOLARI BULABİLİR

Konsorsiyum için çalıştıklarını doğrulayan Anadolu Endüstri Holding İcra Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan 'Bir süre önce köprü ve otoyolların özelleştirilmesine birlikte girmek için bir araya geldik. şžu anda fizibilite çalışmalarını yapıyoruz, beklediğimiz sonuçlar ortaya çıkarsa ihaleye birlikte girmek istiyoruz' dedi. Son 3 yılda yaklaşık 1,5 milyar dolar gelir getiren köprü ve otoyolların özelleştirmesinden Özelleştirme İdaresi'nin gelir beklentisi de sürekli yükseliyor. Yeni yapılacak otoyollarla birlikte bu özelleştirmede geçen yıl 6 milyar dolar düzeyinde gelir bekleyen İdare, seçimlerden sonra ihaleden daha büyük bir rakam çıkmasını bekliyor. Elektrik dağıtım ihalelerinde ulaşılan rekor fiyatlar bu ihalede de beklentileri yukarı çıkardı. Uzmanlar 10 milyar dolara yakın bir gelir üzerinde duruyor.

3 yılda 927 milyon araç geçiş yaptı

- İHALEYLE otoyollar ve Boğaz köprülerinin işletmesi 25 yıl süreyle özel sektöre devredilecek.

- TOPLAM 2 bin kilometre uzunluğa sahip 7 otoyol, 2 çevre otoyolu, Boğaziçi ve Fatih köprülerinin işletmesi özel sektörce gerçekleştirilecek.

- ÖZELLEşžTİRME kapsamına alınan Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri ve otoyollardan son 3 yılda 1,5 milyar TL net gelir elde edildi.    

- ÖİB'NİN hazırladığı 'Otoyol ve Köprülere İlişkin Ön Tanıtım Kitapçığı'na göre 2007-2009 yılları arasında otoyol ve köprülerden 927 milyon araç geçiş yaptı.

- KARAYOLLARI Genel Müdürlüğü'nün elde ettiği 1,5 milyar TL'nin 994 milyon lirası otoyollardan gelirken İstanbul Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün geliri ise 506 milyon lira oldu.

15 milyar TL'ye mal oldu

KÖPRÜLER, otoyollar ve hizmet tesisleri başlıkları olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Özelleştirilmesi planlanan otoyol ve çevre yolları 15 milyar TL'ye mal oldu. Otoyol ve çevre yollarında 16 tünel ve 96 viyadük yer alıyor. Raporun hizmet tesisleri başlıklı bölümünde ise otoyollar üzerindeki dinlenme, yemek, konaklama ve akaryakıt hizmet tesislerinin listesi bulunuyor.
- Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu,
- İzmir-Aydın Otoyolu
- Pozantı-Tarsus-Mersin Otoyolu
- Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu
- Toprakkale-İskenderun Otoyolu
- İzmir-çeşme Otoyolu
-  İzmir  ve  Ankara  çevre Otoyolu
- Gaziantep-şžanlıurfa Otoyolu
- Fatih Sultan Mehmet Köprüsü
- Boğaziçi Köprüsü

Efes Pilsen adını da kullanabiliriz

ALKOLLÜ içki markalarının sponsor olduğu etkinliklere 24 yaşından küçüklerin katılımını yasaklayan uygulamanın Danıştay'dan dönmesini olumlu bir gelişme olarak yorumlayan Anadolu Endüstri Holding Başkanı Tuncay Özilhan, 'TAPDK'tan gelen bilgilere göre Efes Pilsen olan basketbol takımımızın adını Anadolu Efes olarak kullanabileceğiz ancak Danıştay'da devam eden bir süreç var belki de Efes Pilsen olarak devam ederiz' dedi. Son çıkardıkları alkolsüz birayı Rusya'dan ithal ettiklerini belirten Özilhan 'çok iyi bir geri dönüş alıyoruz. Araç kullanırken bira içmek isteyenler, iş yerlerinde insanlar çok tüketiyor, bu segmentin yayılacağını düşünüyoruz' diye konuştu.
Akşam/Esin GEDİK


Geri Dön