27 / 12 / 2024

Paket tur sigortası yeniden gündeme geldi!

Paket tur sigortası yeniden gündeme geldi!

Tur şirketlerine, sattıkları paket turlar için sigorta yaptırma, poliçeyi de müşteriye verme zorunluluğu getirilmesine karşın, birçoğu sigorta yapmıyor. TÜRSAB, bayram tatili öncesi seyahate çıkacakları, poliçelerini isteme konusunda uyarıyor.




Bir taraftan geçen yıllarda birçok tur şirketinin iflas edip, geride binlerce mağdur bırakması, son olarak da kruvaziyer turizm şirketi Buyerturizm’in kepenk indirmesi; diğer taraftan Ramazan Bayramı nedeniyle 250 bin kişinin seyahat edecek olması yıllardır tartışılan paket tur sigortasını yeniden gündeme getirdi.

2007’de çıkarılan yasa ile seyahat acentalarına, yurtiçinde sattıkları tüm paket turlar için sigorta zorunluluğu getirildi. Tur şirketinin taahhüt ettiği hizmetleri yerine getirememesinden şirketin iflasına kadar tüketiciyi mağdur edecek tüm riskler sigorta kapsamına alınırken; seyahat acentasının, paket tur poliçesini tüketiciye vermesi de zorunlu kılındı. Yine yasada, sigorta yapmayan tur şirketinin faaliyet ruhsatının iptal edileceği hükme bağlandı.


SİGORTALI SAYISI BİLİNMİYOR


Ancak aradan 7 yıl geçmesine ve yasa ile ağır yaptırımlar uygulanmasına rağmen maalesef, büyük tur şirketlerinin dışında birçok şirket, maliyetleri artırdığı gerekçesiyle paket tur sigortasını uygulamıyor; tüketici de sigortasını talep etmiyor. Nitekim 2013 yılında erken rezervasyon kapsamında 12 milyon kişi seyahat ederken, bunun sadece yüzde 30’u paket tur sigortası ile sigortalandı.

2014’te ise 15 milyonluk turizm hareketi beklenirken, bunun ne kadarının sigortalandığı ise netlik kazanmadı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nden (TÜRSAB) yapılan açıklamada, “Seyahat acentasının poliçeleri, Birliğe gönderme yükümlülüğü olmadığından TÜRSAB tarafından bu sayının bilinmesi mümkün değildir” denildi. TÜRSAB açıklamasında, yasa ile paket tur kapsamında düzenlenen seyahatlerin sigortalanma zorunluluğu bulunduğuna değinilerek, şu görüşlere yer verildi:


SİGORTA NELERİ KAPSIYOR?


“Paket tur olarak düzenlenen seyahatlerle ilgili seyahat acentesi, sorumluluğunu sigorta ettirmek zorunda. TÜRSAB bünyesinde çalışan tüm acenteler, faaliyetlerini bu çerçevede yürütmekte. Yaptırılmaması durumunda ise en basit hali ile seyahat acentesinin belgesinin iptali ve faaliyetinin durdurulması söz konusu. paket tur satın alanların tur şirketlerinden paket tur sigorta poliçelerinin bir nüshasını mutlaka temin etmeleri gerekiyor.”

Turizm şirketleri, paket tur kapsamında düzenledikleri tüm seyahatleri sigortalatmak zorunda. Paket tur sigortası; tur şirketinin iflasından beş yıldızlı otel deyip üç yıldızlı otelde konaklatmaya, uçak deyip otobüsle seyahat ettirmeye kadar tüketiciyi mağdur edecek tüm riskleri kapsıyor. Sigorta; seyahat acentesinin taahhüt ettiği hizmeti iflas da dahil olmak üzere yerine getirememesi ve taahhüt ettiği şekilde verememesinden kaynaklanan sorumluluğu teminat altına alıyor. Sigorta şirketinin sorumluluğu en az paket tur bedeli kadar oluyor ve tüketici, sigorta kapsamındaki zararını doğrudan sigorta şirketinden talep ediyor. Seyahat acentası, paket tur sattığı anda müşterisine sigorta poliçesini de vermek mecburiyetinde. Sigorta yaptırmayan tur şirketinin yasa gereği faaliyet ruhsatı iptal ediliyor.

TÜRSAB, Işık Sigorta ile ortak şirket kurdu

TÜRSAB ile Işık Sigorta, ağırlıklı olarak seyahat sigortaları satmak amacıyla ortak şirket kurdu. Turins Sigorta’nın yüzde 58 hissesi TÜRSAB’a, yüzde 25 hissesi de Işık Sigorta’ya ait. Şirket; turizm sektörüne destek verecek seyahat sigortalarında ihtisas sigortacılığı yapmak üzere, aynı zamanda hayat dışı elementer branşların tamamında ruhsat sahibi olmak suretiyle poliçe tanzim edebilecek şekilde kuruldu. Turins Sigorta hakkında TÜRSAB’dan şu açıklama yapıldı: “Turins, turizm sektörünün özelliğine uygun sigortanın gerçekleşmesini sağlamak amacı ve özellikle yasada zorunlu sigortanın yürürlüğe girmesi ile birlikte; sigorta şirketlerinin bu alanda sigorta poliçesi düzenleme konusunda ortaya çıkan sorunları nedeniyle kuruldu.”


Fitch, Mapfre’nin notunu teyit etti

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings, Mapfre Genel Sigorta’nın Ulusal Sigortacı Finansal Güçlülük Notunu AA(Tur) olarak teyit etti ve görünümünü durağan olarak açıkladı. Mapfre Genel’in açıklamasında, “Not teyidi, Mapfre Genel Sigorta’nın, Mapfre Holding’in önemli bir iştiraki olmasının, Türk sigorta piyasası içerisindeki güçlü duruşunun, uygun sermaye yapısının ve güçlü underwriting performansının bir yansıması. Aynı zamanda hayat dışı sigorta piyasasının rekabetçi fiyatlamasını yansıtıyor” denildi.


Satoğlu, TARSİM Genel Müdürü

Yusuf Cemil Satoğlu, 1 Temmuz itibariyle Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi’nin (TARSİM) yeni genel müdürü oldu. Satoğlu, aynı zamanda, TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi olarak da görev alacak. Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü’nde “Uluslararası Bankacılık” üzerine Yüksek Lisans yapan Satoğlu,  Ankara  Sigorta ve Türk Nippon Sigorta’da genel müdürlük yaptı.


Ankara Sigorta Genel Müdürü Us

Ankara Sigorta’nın yeni Genel Müdürü Tansel Us oldu. Daha önce Ankara Sigorta’da genel müdür yardımcısı olan Us, yönetim kurulunun aldığı kararla genel müdür atandı. Us, görevine Hazine izninden sonra başlayacak. 1989’da banka müfettişi olarak iş hayatına başlayan Us, 2012’den itibaren Ankara Sigorta’da genel müdür yardımcısı idi.


Generali’den bayrama özel kasko

Generali Sigorta, bayram öncesinden 1 aylık kaskoyu ücretsiz sunuyor. 19 Ağustos’a kadar Generali’yi arayan ilk 5 milyon 555 bin 555 otomobil sürücüsü, 50 TL değerindeki ürünle ücretsiz kaskolanacak. Generali’nin Kolay Kasko ürünüyle, poliçenin geçerli olduğu bir aylık süre içinde sürücülerin bir başka araçla çarpışması durumunda meydana gelebilecek bin TL’ye kadar olan bir hasar,  Türkiye’nin farklı illerinde bulunan Autoking servisleri aracılığıyla karşılanacak.



Hürriyet


Geri Dön