27 / 04 / 2024

Pana Yapı davasında tüm tutuklu sanıklara tahliye!

Pana Yapı davasında tüm tutuklu sanıklara tahliye!

Fikirtepe’de Kurtlar Vadisi’nin yapımcısı Raci Şaşmaz’ın da aralarında yer aldığı 23 sanıklı davaya devam edildi. Eski Pana Yapı CEO’su Kürşat Coşkun Ufuk dahil tutuklu tüm sanıklar tahliye edildi, Şaşmaz’ında yurtdışına çıkış yasağı kaldırıldı.




İstanbul Fikirtepe’de başlamadan biten projelerin mimarı olan Kurtlar Vadisi’nin yapımcısı Raci Şaşmaz’ın da aralarında olduğu 23 sanığın yargılanmasına devam edildi. Birgün'den Uğur Şahin'in haberine göre, aralarında eski Pana Yapı CEO’su Kürşat Coşkun Ufuk’un da bulunduğu tutuklu sanıklar tahliye edildi. Şaşmaz’ın Pana Yapı’yı devrettiği firmanın çaycısı olan Muhammed Muhit Kayaoğlu hakkında da yakalama kararı çıkartıldı. Dava 15 Aralık tarihine ertelenirken Raci Şaşmaz hakkındaki yurtdışına çıkış yasağı kaldırıldı.

Anadolu Adalet Sarayı’ndaki 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 339 müştekili davaya Raci Şaşmaz katılmadı. Tutuklu sanıklar Ufuk, Burcu Gülhan, Dursun Güven ve Fatih Varilci ise SEGBİS üzerinden duruşmaya bağlandı. Tutuksuz sanıklar Melek D., Merve B., Leyla T., Refik H. duruşmaya katıldı. Kentsel dönüşüm mağdurlarının da katılım gösterdiği duruşmayı CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi de takip etti.

Pana Yapı davasında tüm tutuklu sanıklara tahliye!

SÖZ SAHİBİ RACİ ŞAŞMAZ’DI

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada ilk savunmayı Ufuk gerçekleştirdi. Hakkındaki iddiaları yalanlayan Ufuk, Pana İnşaat’în Selimoğlu ile anlaşmasının sebebinin Raci Şaşmaz olduğunu iddia etti. ‘Pana Yapı Çelik’ isimli firmanın hisselerinin yüzde 30’unun kendisinin, yüzde 70’inin ise Raci Şaşmaz’ın olduğunu dile getiren Ufuk, şunları söyledi:  “Firmanın hâkim ortağı Raci Şaşmaz’dı. Şaşmaz bana mektup yazdı. ‘Şirketi terk et’ dedi. Fakat şirketin Şaşmaz’dan alacağı vardı, ben bu paraları istedim. Önce avukatı sonra da Mahir Şaşmaz’ı yolladı ve baskılar üzerine hisselerimi devretmek zorunda kaldım. Aynı gün 7 şirketin genel kurulunu yaptılar. Şaşmaz 480 milyon değerindeki gayrimenkulü borsaya yatırdığı için bizi suçluyor. 19 tane suç duyurusu yaptım ama Raci Şaşmaz mağdur oldu. ”

Tutuklu bulunan şirketin satış müdürü Burcu Gülhan ise üzerine atılı suçları kabul etmedi: “Benim şirkete gelen parayı şirkete teslim etmemem teknik olarak mümkün değil.” Tutuklulardan Dursun Güven, “Niye burada olduğumu bilmiyorum. Arsa sahipleriyle yapılan görüşmeleri organize ettim, başka bir şey yapmadım” şeklinde konuştu.

Fatih Varilci de şu savunmayı yaptı: “Hiçbir suç örgütüne üye olmadım, 1 TL menfaat elde etmedim.”

Daha sonra tutuksuz sanıkların savunmasına geçildi. Firmada satış danışmanı olarak çalışan Leyla T., “Elden para aldınız mı” sorusuna şu yanıtı verdi: “Hatırlamıyorum ama iki kez para geldi ve makbuz kestik.” Melek D., “Elden para aldığımızı hatırlamıyorum, aldıysak da küçük miktarlıdır” derken, Merve B., şu ifadeyi kullandı: “Nakiti makbuzla aldım ve makbuzla verdim.” Refik H. ise “Elden para aldığımız olmuştur ama akşam 5’ten sonra ya da cumartesi ve pazar günleri olmuştur” diye konuştu.

SEGBİS sisteminin arıza vermesi sebebiyle daha önce ifadesi alınmayan müştekiler duruşmada söz aldı. Daha sonra mağdurların avukatları beyan verdi. Mağdur avukatları Raci Şaşmaz’ın tutuklanmasını talep ederken sanık Maruf Dindar’ın avukatı müvekkilinin koronavirüs nedeniyle yoğun bakımda olduğunu söyledi, Dindar’ın pasaportunun iadesini talep ederek, “Yurtdışı yasağı da kalksın” diye konuştu.

15 ARALIK’A ERTELENDİ

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu olan tüm sanıkların tahliyesine karar verdi. “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”tan yargılanan Ufuk da tahliye edilirken Şaşmaz hakkındaki yurtdışına çıkış yasağı da kaldırıldı. Şaşmaz’ın Pana Yapı’yı devrettiği firmanın çaycısı olan Muhammed Muhit Kayaoğlu ile Pana Yapı’ya bağlı şirketlerin yöneticilerinden Murat Aydınlı hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Aydoğan Selimoğlu, Hızır Selimoğlu, Nazım Selimoğlu Tayfur Yalçın ve Necdet Yalçın hakkında ‘zorla getirme’ kararı verildi. Mahkeme bir sonraki duruşmayı 15 Aralık tarihine erteledi.

Ortada dolandırıcılık var bunun bir suçlusu olmalı

Davaya ilişkin olarak BirGün gazetesine konuşan CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi, İstanbul’da emlak mağduriyeti yaşayanların sayısının 100 bini aştığı görüşüne sahip. CHP’li Hamzaçebi, “İlginç olan bundan önceki duruşmada şirketin yüzde 30 pay sahibi ile şirket çalışanları, muhasebe görevlisi, getir götür işlerini yapan personelin tutuklanmasına karar verildi. Ancak şirketin yüzde 70 hissedarı hakkında tutuklama kararı verilmeyip adli kontrol şartı getirilmiş. Fakat adli kontrol şartı da kaldırıldı. Şirketin içi boşaltıldı mı? Boşaltıldıysa bu paralar kime gitti? Ortada dolandırıcılığa dair güçlü kanıtlar olduğuna göre bunun bir suçlusu olması lazım. Umarım iş şirketin çaycısına, getir götür yapan personele kalmaz ” dedi.

Leke Fikirtepe Platformu Sözcüsü Engin Akgüzel ise Şaşmaz’ın duruşmalara katılmamasına şu şekilde tepki verdi:  “Bu insanların karşılarına çıkmamalarını biz anlamıyoruz. Biz mahkeme dilekçe verdik Şaşmaz ailesi ve şirket yönmetim kurulundakilerle ilgili MASAK raporu talep ettik.”

 

Pana Yapı CEO’su Kürşat Coşkun Ufuk'a asırlık hapis cezası talebi!


Geri Dön