27 / 04 / 2024

Pandemi ofis kiralamalarını nasıl etkiledi? 

Pandemi ofis kiralamalarını nasıl etkiledi? 

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ofis kiralamalarını da olumsuz etkiledi. Yapılan araştırmalara göre; ofis pazarına arz azalırken kiralamalar da düşüş yaşandı. 



Koronavirüs salgını ile beraber evden çalışma sisteminin artmasıyla ofis pazarına arz azaldı. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; ticari gayrimenkul  danışmanlık pazarında faaliyet gösteren Cushman & Wakefield ofis pazarına ilişkin araştırma yaptı. 

2020 ve 2021 ilk çeyrek karşılaştırmasında ofis pazarında salgın etkisinin net görüldüğünü söyleyen Cushman & Wakefield Yönetim Kurulu Başkanı Tuğra Gönden, pazara ilişkin şu bilgileri aktardı: “2020’nin son çeyreğinde 90 bin 136 metrekare, 2020’nin ilk çeyreğinde yine benzer seviyelerde 90 bin 863 metrekare olarak kaydedilen kiralama işlemleri 2021 yılının ilk çeyreğinde 51 bin 249 metrekare olarak gerçekti. Birinci çeyrekte kiralama işlemleri hem son çeyreğe, hem de geçen yılın ilk çeyreğine göre yaklaşık yüzde 44 düştü.”

Merkezi yerlere olan ilgiye vurgu yapan  “Ofis alanlarının niteliği, teknolojik altyapısı ve konumu hiçbir zaman bu kadar önemli olmamıştı” şeklinde açıklama yapan Gönden şu açıklamalarda bulundu: 

“Geçen yılın ilk çeyreğinde, Levent, Maslak, Esentepe Gayrettepe ve Zincirlikuyu bölgelerini kapsayan merkezi iş alanında (MİA) yapılan kiralama işlemleri toplam işlemlerde yüzde 21 paya sahipken, 2021’in ilk çeyreğinde metrekare bazında anlaşmaların yüzde 55’i MİA’da gerçekleşti. MİA’da kiralamalar yüzdesel bazda geçen yılın aynı dönemine ve bir önceki çeyreğe göre iki kat arttı." Göden bu dönem içerisinde depo kiralamalarda artış olduğunu dile getirdi. 

Pandemi ofis kiralamalarını nasıl etkiledi? 

OLUMLU GELİŞMELER YAŞANIYOR

2021'nin ilk çeyreği için olumlu gelişmeler yaşandığını söyleyen Göden “2020’de ve 2021’in başlarında yapılan birçok çalışma, çoğu şirketin yüzde 100 uzaktan çalışma modeline geçmediğini gösteriyor. Analizler çalışanların ve işverenlerin büyük bir bölümünün salgın sonrasında 2 ile 4 gün arasında ofiste geçirmeyi planladıklarını gösteriyor. Pandeminin etkisinin hafiflemesi ile ofis piyasasında hareketlenmeler olacağı belli. Kimi büyük ofisler farklı noktada 2-3 ofise dönecek, kimileri altyapısı yetersiz binadan daha iyi bir alana geçecek. Bundan sonra havalandırması ve altyapısı iyi, açık alanı olan binalar öne çıkacak. Bu yönde gelen taleple birlikte piyasa hareketlenecek” 

GİZLİ İNDİRİMLER SÖZ KONUSU

Ofis kiraları hakkında açıklama yapan Gönden, “Dolar bazında bakarsak son bir yılda Levent’te kiralar yüzde 21.9, Esentepe-Gayrettepe’de yüzde 26.3, Maslak’ta yüzde 21.1, Anadolu yakasında ise yüzde 22.7, İzmir’de yüzde 25, Ankara’da yüzde 30.8 geriledi. Burada kur etkisi söz konusu. Kısa ve orta vadede Türk Lirası bazında ise kiraların sabit kalması bekleniyor” dedi. Kimi mülk sahiplerinin ‘gizli indirim’ yaptığına dikkat çeken Gönden, “ ‘5 yıl anlaşma yapalım 1 yıl kira ödeme’, ya da ‘dekorasyonu bizden’ gibi yardımlar da oluyor” dedi.

Ofis kiralama sektörü pandemiden nasıl etkilendi?


Geri Dön