Para biriktirmenin 10 kolay yolu!
Bu 10 yöntemle kısa süre içerisinde kolayca para biriktirebilirsiniz! Peki, nasıl para biriktirebilirsiniz? İşte para biriktirmenin 10 kolay kolu...
Son zamanlarda pek çok kişi para biriktirmenin bir yolunu arıyor fakat ay sonunda yine elde kalan sıfır oluyor. Her bir kuruşun hesabının detaylıca yapılması gerekiyor. Peki, nasıl para biriktirebilirsiniz? İşte para biriktirmenin 10 kolay kolu...
Adım 1: Ne kadar para ile geçineceğinizi saptayın!
Her maaş günü aldığınız para ile eve getirdiğiniz para aynı değildir. Hatta bunu fark etmezsiniz bile bu böyledir. Zira vergi ödemek çalışıyor olmanın kaçınılmaz bir parçası. Vergiler düşüldükten sonra elinizde kalacak net miktar aylık bütçenizin temelini oluşturacaktır. Yani banka hesabınıza yatan maaş, varsa kira ya da yatırım getirileri gibi aylık düzenli gelirlerinizin ne kadarıysa aylık toplam bütçenizin temeli de burada başlayacaktır.
Bu sebeple ilk iş olarak bütçenizi saptayın.
Adım 2: Bir bütçe planlayın!
Ne kadar para tasarruf edebileceğinizi görmeden önce bir ayda ne kadar para harcadığınızı bilmeniz gerekir. Bunun için önce bütçenizle neleri karşılayacağınızı hesaplayın; kira veya kredi ödemeleri, Kredi kartı ödemeleri, Ulaşım giderleri, benzin, yol gişelerine ödenen paralar... Her ay ne kadar harcadığınızı hesaplarken tek seferlik giderleri de hesaba dahil edip 12 aya bölün. Diğer bir deyişle üyelik gerektiren harcamalar gibi yıllık ödeme gerektiren şeyleri aylık hesaplamalar için 12’ye bölerek yazın.
Adım 3: Harcamalarınızı ihtiyaç ve lüks olarak ikiye ayırın!
Harcamalarınızı listeleyip neye ne kadar harcadığınızı yazdıktan sonra şimdi harcamalarınızı ihtiyaçlar ve lüksler olmak üzere iki bölüme ayırmanız gerekiyor. İhtiyaçlarınız para ayırmak zorunda olduğunuz kira, ulaşım, sağlık ve yiyecek giderleri gibi harcamaları kapsar. Lüksleriniz ise restoranda yenen yemekler ve iş harici alacağınız kıyafetler gibi sahip olması hoş ama olmasa da olur şeyleri kapsar.
Adım 4: Harcamalarınızı net maaşınızdan düşün ve geriye para kalıyor mu diye bir bakın!
Artık neye ne kadar harcadığınızı biliyorsunuz; harcadığınız parayı net maaşınızdan çıkarın. Eğer geriye en az net maaşınızın yüzde 10’u kadar para kalıyorsa şu anki bütçenizledevam edebilirsiniz. Diyelim ki 15 bin lira miktarındaki net maaşınızın 12 bin lirası ihtiyaçlarınıza, 2 bin lirası da liglere gidiyor Geriye bin lira kaldı için lükslerinizden kesmeye gerek yok ama evinize giren 15 bin liradan geriye hiç para kalmıyorsa bütçe ayarlarınızı tekrar yapmanız gerekiyor.
Adım 5: Birikim yapmak için hayatınızda değişiklikler yapmaya başlayın!
Eğer güncel bütçenizden geriye hiç para kalmıyorsa, harcamalarınızdan tasarruf yapmak için bazı kesintiler yapmanız gerekecektir. Öncelikle ihtiyaç dışı harcamalarınıza bir göz gezdirin ve sizi en az etkileyecek harcamaları elimine edin. Örneğin her ay restoranda yemek yemeye 2 bin lira harcıyorsanız bu alışkanlığınızı evde yemek yemeyle değiştirirseniz bunun sonucunda bin 500 lira cebinize kalır ve aç kalma derdiniz de olmaz. Eğer lükslerden yaptığınız kesintiler tasarruf etmenize yetmiyorsa bütün bütçeyi tekrar gözden geçirip daha ciddi değişiklikler yapmanız gerekir; mesela daha küçük bir eve taşınmanız veya arabanızı daha az masraflı bir araba ile değiştirmeniz gibi.