18 / 05 / 2024

Para piyasaları için kritik hafta! Yeni gelişmeler doları nasıl etkileyecek?

Para piyasaları için kritik hafta! Yeni gelişmeler doları nasıl etkileyecek?

Küresel piyasaların bu haftaki en önemli gündemi; ABD ve Avrupa merkez bankalarının para politikası kararları. Yılın ilk faiz toplantısında alınacak faiz kararları ve piyasalara verilecek mesajlar piyasalarda oynaklığı artırabilir.



İngiltere Merkez Bankası (BoE) ise yılın ilk faiz toplantısının kararını 2 Şubat Perşembe günü TSİ 15:00'te açıklayacak. BoE, 2022 yılının son toplantısında faizi 50 baz puan artırırken, 9 üyeden 2 üye faizin değişmemesi yönünde, 1 üye ise 75 baz puan faiz artışı yönünde oy kullanmıştı.

TÜRKİYE’DE ENFLASYON, ABD’DE TARIM DIŞI İSTİHDAM VERİSİ GELECEK

Bu toplantıların yanı sıra piyasalar ekonomik veri açısından da yoğun bir hafta geçirecek. Haftanın en önemli verileri yurt içinde enflasyon rakamları, yurt dışında ABD tarım dışı istihdam olacak. ABD'de geçen yılın son ayında 223 bin istihdam yaratılırken, işsizlik oranı yüzde 3,5'e gerilemişti. Türkiye'de tüketici fiyatları Aralık ayında yüzde 1,18 artışla 2022 yılını yüzde 64,27 seviyesinde tamamladı. Üretici fiyatlarında en son artış oranı yüzde 97,72 seviyesinde oldu.

Para piyasaları için kritik hafta! Yeni gelişmeler doları nasıl etkileyecek?

Yurt içindeki diğer beklenen veriler ekonomik güven endeksi, dış ticaret ve hizmet ÜFE olarak öne çıkıyor. Ayrıca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) aylık raporu ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın önümüzdeki üç aya ilişkin iç borçlanma programı da yakından takip edilecek. Bankalardan gelmeye başlayacak 4. çeyrek bilançolar da yakın takipte olacak.

Yurt dışında imalat ve hizmet sektörü satınalma yöneticileri endeksi (PMI) verileri, ABD'den S&P Case Shiller konut fiyatları, fabrika siparişleri, Almanya'dan GSYH, iş gücü, tüketici fiyatları, ticaret ve Euro Bölgesi'nden güven endeksleri, GSYH, tüketici fiyatları verileri gelecek.

EDİTÖR NOTU: Bu haber 29 Ocak 2023 tarihinde saat 23.36'da yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18.80 Türk Lirası, Euro 20,44 Türk Lirası, altının gramı ise bin 165 Türk Lirası değerinde.

İslam Memiş ‘Altını, doları boşverin’ dedi, yatırım aracı önerdi!

O ilde büyük şok! Ekmek 10 TL oldu!

İslam Memiş'ten altıncılara uyarı! Bekleyin!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön