09 / 05 / 2024

Pasif ev kriteri emisyonu azaltacak

Pasif ev kriteri emisyonu azaltacak

Önlem alınmazsa 2020 yılında fosil yakıt rezervlerinin yarısı tükenmiş olacak



Dünya önümüzdeki 30 yılda enerji ihtiyacını karşılamak için 16 trilyon dolar harcayacak ve önlem alınmazsa 2020 yılında fosil yakıt rezervlerinin yarısı tükenmiş olacak. Türkiye ise her yıl enerji ithalatına 48 milyar dolar ödeyerek ekonomisini, her bireyin yılda en az 5 ton karbondioksit üretmesi nedeniyle de çevreyi ciddi bir zarara uğratıyor. Ve bugün dünyada ve ülkemizde konutlar tek başına toplam enerji tüketiminin ortalama yüzde 35 ila 40'ını kullanarak mevcut durumun hızla kötüleşmesine neden oluyor.

Bu nedenle sık sık enerji tasarrufu kampanyaları gündeme geliyor. Ne var ki bu kampanyalarda pek de konuşulmayan bir konu olan izolasyon nedeniyle ülke ciddi kayıplara uğruyor.

Türkiye ısınmak için çok daha soğuk bir iklime sahip olan Almanya'nın 10 katı kadar enerji tüketiyor. Isı yalıtımın önemini çok önceleri fark eden Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri'nde kişi başı ısı yalıtımı malzemesi tüketimi Türkiye'nin 10-12 katı kadar. Yalıtım sanayicileri ise bu noktada düşük faizli, uzun vadeli yalıtım kredilerinin yanı sıra yalıtım ürünleri ve uygulamalarında KDV'nin yüzde 1'e inmesini bekliyor. Ayrıca az enerji tüketene düşük, çok tüketene yüksek fiyat uygulanması da bir başka teşvik yöntemi olarak görülüyor.

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu konuyla ilgili olarak binalarda doğru ısı yalıtım uygulamaları yapıldığı takdirde ortalama yüzde 50 daha az enerji tüketerek ısıtma ve soğutma yapılabileceğini vurguluyor.
 
Pasif ev 20 kat az enerji tüketiyor
Yalıtım konusunda oldukça önemli adım Türkiye'de ısınmak için harcanan enerjinin ortalama 20 kat daha azını harcayan Almanya kökenli pasif ev standardı. 1988'de Almanya'da, Prof. Bo Adamson ve Dr. Feist tarafından hazırlanan "Pasif Ev" kavramı ultra düşük enerji kullanılarak ısıtılan yapıları temsil ediyor. İlk "Pasif Ev" 1990 yılında Almanya/Darmstadt'da inşa edildi. 1996 yılında ise bu standardı teşvik ve kontrol etmek amacıyla Pasif Ev Enstitüsü kuruldu. "Pasif Ev" standartları, binanın ısıtma enerjisi tüketiminin yılda metrekare başına 15kWh'in altında kalmasını hedefleyen yalıtım sistemi ve ısıtma donanımı kullanılmasını zorunlu kılıyor.
Ancak pasif ev sadece ısıtma enerjisini değil ayrıca iç hava değişimi, aydınlatma ve sıcak su için kullanılan enerjileri de düşük tutmayı hedefleyen bir bütün. Bu tip yapılarda, düşük enerji tüketim hedefinin sağlanması için asıl koşul binanın dış kabuğunda yapılan ısı yalıtımı uygulaması. Bu tip evlerde ısıtma enerjisi tüketimi çok düşük düzeyde olduğu gibi yalıtımı şartnamelere göre yapılmış bir müstakil ev yılda 3 ton daha az karbondioksit yayıyor.
AB ülkeleri ise 2019'dan itibaren, inşa edilecek olan tüm binaları pasif ev olarak yapmak üzere anlaşma sağladı ve şu anda gerekli kanun, yönetmelik ve prosedürler üzerinde çalışılıyor. Almanya'da hali hazırda 30 bin civarında konutta "Pasif Ev" uygulaması yapılmış durumda. Pasif ev konsepti İngiltere'de uygulandığında geçerli regulasyona göre yüzde 77 ve üzerinde verimliliğe ulaşmak olası. Enerji tüketimindeki bu azalma karbon emisyonlarında ise yüzde 95'e varan düşüş ve ev halkının dünya üzerinde karbon ayak izinin azalmasını sağlıyor.
 
"Pasif Ev" Kriterleri nedir?
"Pasif Ev"ler için öncelikle binaların güneşe doğru dizayn edilmesi gerekiyor. Bina dış kabuğunda mutlaka iyi bir ısı yalıtımı sistemi uygulanması pasif evlerin en önemli kriterlerinden biri. Pasif Ev standardına göre; yıllık enerji harcamasının 15 kWh/m2'nin altında olması gerekiyor. Isı yalıtımının yanı sıra ısı sızdırmayan enerji verimli pencereler kullanılması da "Pasif Ev"lerin bir başka şartı. Bu evlerde havalandırma pencere açılarak yapılmıyor, iyi tasarlanmış mekanik havalandırma sistemleri kullanılıyor. Ve bu sayede havalandırmadan kaynaklanan kayıplar yüzde 90'a varan oranlarda azaltılıyor.
Geçtiğimiz günlerde pasif ev kavramı Türkiye'de de tartışıldı. Konu Dow Bina Çözümleri tarafından bir seminerle gündeme getirildi. Konuyu gündeme getiren Dow Bina Çözümleri Bölüm Başkanı Durmuş Topçu'ya göre, bu yüksek verimlikli sistemin Türkiye'de standart olarak uygulanması halinde, değişken ve sürekli artan enerji fiyatlarından etkilenmeden yaşamak mümkün. Topçu ayrıca pasif evin hem yaşayanlar hem çevre için fosil yakıt emisyonlarını düşürerek yarattığı olumlu katkıya da dikkat çekiyor.
Referans


Geri Dön