23 / 07 / 2024

Patates ve soğan krizi büyümeye devam ediyor. Nisan ayındaki fiyat artışı yüzde 440’a ulaştı!

Patates ve soğan krizi büyümeye devam ediyor. Nisan ayındaki fiyat artışı yüzde 440’a ulaştı!

Türkiye yaz sezonunda patates ve soğanda yeni krizlere gebe görünüyor. Hem arz sorunu hem de hava şartları nedeniyle geçen yıl 5 liradan satılan soğanın kilo fiyatı nisan ayında 27 liraya çıktı.




Patates ve soğan fiyatlarında yaşanan büyük artış bir anda piyasaya damgasını vururken siyasetin de gündemine oturdu. Fiyatı 35 liraya kadar yükselen soğan yeni mahsulün devreye girmesine rağmen nisan ayında 27 liradan satıldı.

Sözcü’den Sayime Başçı’nın haberine göre yüksek üretim maliyetleri nedeniyle çiftçinin bir kısmı toprağını terk etti, tüketici ise tezgahlarda 30 TL'lik soğan, 100 TL'lik biber fiyatları ile geçinmeye çalışıyor. Artık halde 5-10 lira aralığında sebze meyve bulmak mümkün değil.

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, 10 TL'nin altındaki fiyatların çiftçiyi bitirdiğini belirterek, “Kuru soğan fiyat rekoru kırdı. Arz tarafında sorun var. Patateste de sıkıntılı bir döneme girildi. 15 gün sonra hasatta bir artış bekliyoruz. Bu da fiyatlara yansıyacaktır” dedi.

Geçen yıl Antalya halinde kuru soğan en yüksek 5 liradan satılırken nisan ayında fiyatı yüzde 440 oranında artarak 27 liraya çıktı. 12 liradan satılan domatesin kilosu ise 18 lira oldu.

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön