01 / 10 / 2024

Patrikhane tapuyu aldı!

Patrikhane tapuyu aldı!

AVRUPA insan Hakları Mahkemesinin (AİHM), Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne iadesine karar verdiği Büyükada'daki Rum Yetimhanesi'nin tapu işlemleri dün yapıldı.




 AVRUPA insan Hakları Mahkemesinin (AİHM), Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne iadesine karar verdiği Büyükada'daki Rum Yetimhanesi'nin tapu işlemleri dün yapıldı. Yetimhane, Adalar Tapu Müdürlüğü'nde Patrikhane adına tescil edildi. Patrikhane'nin avukatı Cem Sofuoğlu teslim alarak Patrik Bartholomeos'a götürdü.

"ÖRNEK OLACAK"
Fener Patrikhanesi'nin avukatı Cem Sofuoğlu, dün sabah Büyükada'ya gitti. Adalar Tapu Müdürlüğü'nde avukat Sofuoğlu'nu AtHM'de davayı takip eden meslektaşı Yihannis Ktistakis karşıladı. Yaklaşık 20 dakikada işlemleri tamamlayan iki avukat yetimhanenin tapusunu teslim aldı. Yetimhanenin önünde gazetecilere tapuyla poz veren Sofuoğlu, daha sonra tekneyle Balat'a geçerek, yıllardır uğraşılan belgeyi Patrik Bartholomeos'a sundu.   ,

Avukat Sofuoğlu, bu arada gazetecilere yaptığı açıklamada, Rum Yetimhanesi'nin 1903 yılında Rum Patrikhanesi adına tescil edildiğini belirterek, "1929'da buradan kadastro geçerken tekrar Rum Patrikhanesi adına tescil edilmiş. 2005 yılına kadar mülkiyet Rum Patrikhanesi adma devam ediyordu. 2005'te mahkeme kararıyla bu mülkiyeti kaybetmişti" dedi.

Patrikhane'nin "tüzel kişiliği" hakkında da Sofuoğlu, şunları söyledi: "Tüzel kişilik zaten fiilen tanınıyordu. Patrikhanenin tapuda zaten adı vardı. Mahkeme kararında da adı geçiyordu. Kararda 'Rum Patrikhanesi adına devir ve tesciline hükmedilmiştir' deniliyordu. Benim kişisel görüşüm; fiili olarak da bir tanıma söz konusudur."

Sofuoğlu, "Bozcaada'da da 3 tane gayrimenkul var. Oradaki Rum Vakfı'na ait kilise ve manastır, gayrimenkuller ve mezarlık. Bu kararı o davalarda sundum. Benzer durumdaki azınlık vakıfları da bu örnek karardan faydalanacaklardır" dedi.

YUNANİSTAN MEMNUM
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Soncusu Grigoris Delavekuras tarafından yapılan yazılı açıklamada yetimhanenin iadesinin "memnun edici" olduğu belirtildi. Açıklamada, AİHM kararının uygulanmasının ve binanın Patrikhane'ye verilmesinin büyük önemi olduğu ve memnuniyetle karşılandığı kaydedildi.

HARAP DURUMDA
1898de bir Fransız şirketin otel olarak inşa ettiği, dünyanın ikinci, Avrupa'nın ise en büyük ahşap yapısı olma özelliğini taşıyan binanın kullanım hakkı 1903'te cemaate ait Büyükada Rum Erkek Yetimhanesi Vakfına devredildi. 1935'te Vakıflar Kanunu'yla, yetimhanenin tüzel kişiliği tanındı. 1936'daVakıflar'a devredilen bina, 1964te Kıbrıs krizinde devlet tarafından boşaltıldı ve o tarihten sonra kullanılmadı

MÜLKİYET KONUSU
FENER Rum Ortodoks Patrikhanesi, geçen yaz sonuçlanan AİHM'deki dava sürecinde yetimhanenin, Sultan Abdülhamit'in fermanryla, mülkiyetin yetimhane olarak kullanılması amacıyla 1902'de Patrikhane'ye devredildiğini ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından da iki kez üst üste onaylandığını savunmuştu. Türkiye ise savunmasını mülkiyet hakkının aslında Patrikhane'ye verilmemesi gerektiği tezi üzerine kurmuştu.
Sabah

Basında yer alan diğer haberler:

Rum yetimhanesinin tapusu Patrikhane'ye teslim edildi

Fener Rum Patrikhanesi, 5 yıl aradan sonra Büyükada'daki Rum Erkek Yetimhanesi'nin tapusunu geri aldı. Tapuyu Fener Rum Patriği Bartholomeos'a ulaştıran Patrikhane'nin avukatı Cem Murat Sofuoğlu, iadeyle ilgili olarak, "Bu bir bayram değil bizim için, kaybolmuş bir hakkın dört sene sonra geri gelmesi." dedi.

Fener Rum Patrikhanesi'nin avukatı Cem Murat Sofuoğlu, teslim aldığı tapuyu Patrik Bartholomeos'a ulaştırdı. Konunun hukukun üstünlüğü ve insan hakları açısından önemli olduğunu belirten Sofuoğlu, "Bu bir bayram değil, bizim için kaybolmuş bir hakkın dört sene sonra geri gelmesidir." dedi. Adalar Asliye Hukuk Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararın hüküm kısmında yetimhanenin "Rum Patrikhanesi adına kayıt ve tescil edilmesine" ifadeleri yer alıyor.

Bartholomeos'un "Bizden giden tapu tekrar bize döndü. Bu tapu bize Aziz Andreas'ın armağanıdır." sözlerini aktaran Sofuoğlu, iadeyi şöyle değerlendirdi: "Bu, hukukun üstünlüğü ve insan hakları açısından önemli bir başarı. Bu karar, benzer durumda olan mülkiyetlere de örnek teşkil edecek." Yetimhanenin, Çevre ve Araştırma Enstitüsü olarak düzenleneceğini belirten Sofuoğlu, buranın Dinler ve Kültürlerarası Diyalog Meclisi olarak da değerlendirilebileceğini açıkladı. Fener Rum Patrikhanesi'nin açtığı dava üzerine AİHM'nin Patrikhane'ye iadesine karar verdiği Büyükada'daki yetimhanenin tapusu Patrikhane adına tescil edildi. Avukat Cem Sofuoğlu dün sabah saat 10.15 civarında Büyükada'ya gitti. Buradan Adalar Tapu Müdürlüğü'ne geçen Sofuoğlu, AİHM'de davayı takip eden Yunanlı avukat Yannis Ktistakis tarafından karşılandı. İşlemlerin ardından iki avukat, Patrikhane adına kayıtlı tapuyu aldı.

Sofuoğlu, tapuyu aldıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, yetimhanenin 1903 yılında Rum Patrikhanesi adına tescil edildiğini, 1929'da yapılan kadastro işlemleri sırasında da yetimhanenin yine Patrikhane adına tescil edildiğini aktardı. Patrikhane'nin 5 sene önce yetimhanenin mülkiyetini kaybettiğini hatırlatan avukat, verilen hukuk mücadelesi sonrası kaybedilen hakkın geri kazanıldığını vurguladı.

Tamamen yasal bir sürecin işlediğini belirten Sofuoğlu, şöyle konuştu: "Bu bir bayram değil bizim için kaybolmuş bir hakkın dört sene sonra geri gelmesi. Çok abartılacak bir şey değil. Bir hak sahibine geri ulaşmış oldu. Tapumuzu aldık." Basın mensuplarının benzer sorunlu yerlerin durumunu hatırlatması üzerine ise şunları kaydetti: "Bozcaada'da da 3 tane gayrimenkul var. Oradaki Rum Vakfı'na ait kilise ve manastır, gayrimenkuller ve mezarlık. Aynı karar var. Yetimhaneyle ilgili karar emsal. Bu kararı o davalarda sundum. Benzer durumdaki azınlık vakıfları da bu örnek karardan faydalanacaklardır." Avukat Yannis Ktistakis de bu kararın benzer durumda olan mülkiyetler için emsal teşkil edeceğini söyledi. Ktistakis, bu davada Türk ve Yunan avukatların beraber çalışarak Avrupa'ya örnek olacak önemli bir işe imza attıklarına dikkat çekti.

'Patrikhane'nin tüzel kişiliği fiilen tanınmış oldu'

Vakıflar Genel Müdürlüğü 2005 yılında yetimhanenin Büyükada Erkek Yetimhanesi Vakfı'na devri için dava açtı. 2005 Haziran'da mülkiyeti bu vakfa devredildi. Bunun üzerine Fener Rum Patrikhanesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne adil yargılanma, mülkiyet hakkı ve tazminat konularında dava açtı. AİHM ise Temmuz 2008'de yetimhanenin mülkiyetinin, eski sahibi Fener Rum Patrikhanesi'ne iade edilmesine karar verdi. Türkiye bu kararı temyiz etmediği için karar kesinleşti. Patrikhane, Eylül 2009'da Adalar Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yargılamanın iadesi davası açtı. Vakıflar Genel Müdürlüğü, davaya Patrikhane'nin tüzel kişiliği olmadığı için karşı çıktı. Bu dava devam ederken 15 Haziran 2010'da AİHM, ilk verdiği kararın altını çizdi. Eylül 2009'da açılan davanın 3 Kasım 2010 tarihli duruşmasında ise davalı Vakıflar Genel Müdürlüğü, Patrikhane'nin davasını kabul etti. Bu kabule istinaden mahkeme davayı bitirdi. Tapunun tekrar Patrikhane adına tesciline karar verdi.

Patrikhane'nin avukatı Cem Murat Sofuoğlu, "Mahkeme, yetimhanenin 'Rum Patrikhanesi adına kayıt ve tesciline' hüküm vermekle Patrikhane'nin tüzel kişiliğini de tanımış oldu." dedi.

Zaman


Geri Dön