28 / 04 / 2024

Paylaşımlı ev kiralama dönemi başladı! Ev sahiplerine ekstra gelir sağlıyor

Paylaşımlı ev kiralama dönemi başladı! Ev sahiplerine ekstra gelir sağlıyor

İstanbul gibi büyük şehirlerde aylık 10 bin liraya yaklaşan konut kiraları ve her yıl artan üniversite kontenjanları, evlere yönelik oda kiralama talebini arttırdı. Maddi açıdan zorlanan aileler de boş odalarını kiralayarak yeni gelir yaratmaya başladı.



Paylaşımlı ev kiralama dönemi başladı! Ev sahiplerine ekstra gelir sağlıyor

İstanbul’da ortalama 10 bin liraya varan kiralık ev fiyatları ve artan öğrenci sayısı paylaşımlı ev modelini Türkiye’de de yaygınlaştırıyor. Taleple birlikte eskiden yüzde 5 gibi oranlarda seyreden paylaşım modeli yüzde 10’ların üzerine çıktı.

Dünya Gazetesi’nden Leyla İlhan’ın haberine göre, oda kiralama aileler için de ek gelir olmaya başladı. Özellikle İstanbul, Bursa ve İzmir gibi kentlerde uygulanan ve öğrencilerin tercih ettiği model, barınma sorununun çözülmesine kısmi olarak katkı da sağlıyor. Hatta Bursa’da üniversiteye yakın bölgelerde oda sistemine uygun salonsuz projelerin de inşa edilmeye başlandığı ifade ediliyor.

“ODA KİRALAMA SİSTEMİ ARTIYOR”

Paylaşımlı evde talep artışı olduğuna dikkat çeken emlakjet.com CEO’su Tolga İdikat, “Ayrıca aileler de oda kiralamaya başladı. Artışa rağmen henüz ABD ve Avrupa ülkeleri seviyesinde değiliz. Ancak bir trend, bir arayış olduğu belli. Örneğin Bursa’da üniversiteye yakın bölgede yapılan bazı projelerde artık salon yapılmıyor. Yurt mantığıyla 2+0 şeklinde evler yapılıyor. Oda kiralama sistemi artıyor, dolayısıyla yakında bunu daha fazla konuşacağız” dedi.

“EKSTRA EV ALMADAN KİRA GELİRİ”

Maddi açıdan zorlanan ailelerin de oda kiralayarak bu şekilde gelir yaratmaya çalıştığını anlatan İdikat, şöyle konuştu: “Böylece ekstra bir ev almadan kira geliri oluşturmuş oluyorlar. Zaten öğrencilerin de ihtiyacı var. Böyle olunca yakın zamanda bunlar daha da artacak” görüşlerini dile getirdi. İdikat, sistemin İstanbul, Bursa, İzmir, Eskişehir gibi öğrencinin yoğun olduğu ve fiyatların yüksek olduğu bölgelerde uygulandığına dikkat çekti.

Kadıköy, Beşiktaş gibi merkezi semtlerde ev paylaşma modelinin yaygınlaşmaya başladığını ifade eden İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan, “Hatta bir yeri komple kiralayıp öğrenciye oda oda kiraya verenlerin sayısı artmaya başladı” dedi. Modelin öğrenci için de sosyal bir otel anlamına geldiğini aktaran Özcan, öğrencilerin önceliklerinin yurt olması gerektiğini söyledi. “Bakana göre yurt açığı yok deniliyor. Bu nedenle öğrenciler önce yurda baksınlar. Geçen yılki ön kabulle yurt aramaya yönelmezlik yapmasınlar” diyen Özcan, “Öğrenciler genelde yurdu sevmez ancak bugün o gün değil, bulabiliyorlarsa gitsinler. Yoksa da bunu kabul edecekler” önerisinde bulundu.


Geri Dön