Paylı mülkiyette malikler alanları nasıl paylaşır?
Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Tamamına üç ortak olarak sahip olduğumuz üç katlı binanın bir katındaki dairenin bir odasını ortaklardan biri kilitlemiş, kendine tahsis etmiş, geri kalan alanı da kiraya veremiyoruz. Böyle bir durumda hukuken nasıl davranılır?' sorusunu yanıtladı.
Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Tamamına üç ortak olarak sahip olduğumuz üç katlı binanın bir katındaki dairenin bir odasını ortaklardan biri kilitlemiş, kendine tahsis etmiş, geri kalan alanı da kiraya veremiyoruz. Böyle bir durumda hukuken nasıl davranılır?' sorusunu yanıtladı. İşte Tamer Heper'in yazısı...
★ ★ ★
Okuyucumun bahsettiği bina üç ortaklı ve görüldüğü kadarı ile paylı mülkiyete tabi. Böyle bir durumda her ortak bu yerin tamamına malik.
Dolayısıyla malikler kendilerine ait gayrimenkulü kullanma hakkına sahip. Ancak kullanma hakkına sahip ortak, kullanma nedeni ile diğerlerinin maddi kaybına neden oluyorsa diğerleri kendilerine düşen zarar kadar bir bedeli ondan talep edebilirler.
Örneğin ortaklardan biri binanın tümünü kullanıyor olsa, binanın getirebileceği kira bedelinin diğer ortaklara düşecek miktarı kadar bir bedeli, diğer ortaklar kendisinden talep edebilir.
★ ★ ★
Ancak anlatılan olayda üç katlı binanın bir katının bir odası ortak tarafından işgal ediliyor.
Bu nedenle bu daire kiraya verilemiyormuş. Şayet bu nedenle o dairenin getirebileceği kiradan mahrum kalınıyor ise bu halde dairenin getireceği kiranın üçte ikisi kadar bir bedeli diğer iki ortak talep edebilir.
Konuyu bana yazan kişi ortaklardan biri. Bu halde kendi payına düşecek olan kira getirisinin üçte birine denk gelen bir bedeli kullanım bedeli olarak talep etmesi mümkün.
Bir dairenin ortak olması durumunda bunun hesabı kolay da tüm binaya ortak olunması durumunda bir odanın işgalinde diğer ortakların mahrum kaldığı miktarın hesaplanması pek kolay değil.
Zira binanın diğer bölümlerinin kullanım durumunun bilinmesi ve böylece bir sonuca varılması gerekecek.